Tudastár- Csempe, járólap választás

Tudastár- Csempe, járólap választás

Tudastár- Csempe, járólap választás

A csempék és járólapok kiválasztásához ajánljuk a következő összefoglalót!

Mire érdemes figyelni burkolólap vásárlásakor?

 • Fal vagy padló? (Felhasználási terület )

A padló burkolására csak kopásállósági osztályba sorolt lapok használhatóak. Ellenőrizze, hogy az Ön által kiválasztott lap alkalmas-e padlóburkolásra, azaz megfelelő kopásállóságú-e (a falburkoló lapok általában vékonyabbak, törékenyebbek és kevésbé kopásállóak).

 • Kültér vagy beltér (Felhasználási terület)

Külső terek burkolására használjon fagyálló, mázas kerámialapokat, amelyek kopás- és karcállósága (ezzel együtt színtartóssága) magasabb, fagyállóságuknak köszönhetően pedig jobban ellenállnak a legszélsőségesebb hőmérsékleti viszonyoknak is, mint a beltéri lapok!

 • Lap típusa

A kiválasztott lap tulajdonságai meghatározzák a felhasználási lehetőségeket. A jellemző laptípusokról információt részletesebben a Leggyakoribb hidegburkolat típusok fejezetben olvashat.

 • Lapok mérete

A technológia meghatározásánál fontos figyelembe venni a lap méretét is.

 • Kisméretű lapnak nevezzük a 20×20 cm-nél kisebb lapokat.
 • Nagyméretű lapnak minősül minden olyan lap melynek valamelyik mérete 20 cm-nél nagyobb
 • Kopásnak jobban vagy kevésbé kitett felület

Fokozottan használt felületek vagy a helységben végzett tevékenység indokolja a kopásálóbb lapok alkalmazását.

Az előszoba, az ajtók környéke, folyosók stb. esetében a járófelület erős használatnak, így kopásnak van kitéve, ezért válasszon nagyobb kopásállóságú lapokat, amelyek hosszú időn át megőrzik felületi minőségüket!

Aki sokat főz tudja, hogy néha leeshetnek edények is a földre. Hasonlóan fokozott igénybevétel lép föl mühelyként, forgalmas irodaként használt helységekben is.

 • Munkaterület

Azokon a területeken, ahol rendszeres anyagmozgatás folyik, vagy súlyos tárgyakat, eszközöket használnak (intézmények, raktárak, üzletek stb.), célszerű olyan padlóburkoló lapokat letenni, amelyek kevésbé törékenyek

 • Fal és a padló harmóniája

Konyha vagy fürdőszoba és olyan helyiségek burkolására, ahol fontos, hogy a fal- és padlóburkolat mintázata és színvilága harmonikus, egységes legyen, válasszunk egyszerre lapokat. Általában célszerű egy gyártó termékeiből választani.

 • Egyéb tanácsok
  • A különböző színű és mintázatú lapok kiválasztásánál vegye figyelembe a felhasználási terület funkcióját!
  • A lapok nagysága legyen arányos a burkolandó felület nagyságával! (Kisebb helyiségek burkolására a kisebb méretű lapokat ajánljuk.)
  • Gyenge megvilágítású helyiségek burkolására használjon világos színű lapokat!
  • Egy felületre (helyiségbe) szánt lapok színárnyalata azonos legyen.
  • Figyelje a dobozokon feltüntetett színárnyalati jelzéseket!
  • Burkolólap vásárlásakor a burkolandó felület nagyságánál minimum 10 százalékkal többet kell vásárolni. A felület bonyolultsága, a törések, a sarkok száma, a lap mintája miatt nagyobb mennyiségre is szükség lehet. Minden esetben kérje ki a burkoló szakember tanácsát!

Leggyakoribb hidegburkolat típusok

Égetett kerámia (mázas kerámia)

A mázas kerámialapok a legkedveltebb és leggyakrabban felhasznált burkolólapok közé tartoznak, melyeket agyag és más természetes anyagok keverékéből állítanak elő. A lapokat a felületükre felhordott és ráégetett különféle mázanyagokkal teszik kopásállóbbá és szinte vízhatlanná.
Ezek a mázas padlókerámiák. Választékuk rendkívül bőséges és a különféle kiegészítő, díszítő elemeiket is figyelembe véve nagyon jól variálhatók a különféle méretű és alakú típusok.

 

Greslap (kőagyag)

A gres lapok a préseléses eljárással készülő burkolólapok azon csoportja, amelyet a nagy nyomáson sajtolt alapanyagnak köszönhetően ultra-alacsony, 0,5% alatti vízfelvétel jellemez. Ezeket a lapokat gyártják mázas ill. teljes vastagságban anyagában színezett kivitelben is. Ez utóbbit itthon sokan „műgránitnak” vagy „gránitőrleményes” lapnak nevezik helytelenül. Ezek a greslapok,- különösen csiszolt kivitelben, – valóban hasonlítanak bizonyos természetes kövekhez, ráadásul fizikai tulajdonságaik kedvezőek, kopásállóságuk rendkívül magas, és ez a kedvező árfekvéssel párosulva oda vezetett, hogy a közületi beruházásoknál, (pl. irodaházak, bevásárlóközpontok, kórházak, stb.) ezek a lapok nagyon sok helyen átvették a természetes kő burkolatok szerepét.

A mázazott felületű greslap termékek tökéletesen fagyállóak, de kopásállóságuk a mázösszetételtől függ, így nem lehet egyöntetűen kijelenteni róluk, hogy közületi felhasználásra is alkalmasak.
A neves greslap gyártók palettáján az antik, terrakotta hatású burkolólapok is fellelhetők, amelyek sokkal ellenállóbbak az eredeti terrakotta burkolatoknál, de azokhoz szinte megszólalásig hasonló hatásúak. E padlólapokból készített burkolatok konyhákban és fürdőszobákban a leggyakoribbak. Kellemetlen tulajdonságuk, hogy a lapok darabolásához, vagy a beszabások kialakításához gyémánt szemcsés, kővágó korongok illetve szerszámok szükségesek. Száraz vágás esetén pedig még hatásos porelszívásról is kell gondoskodni. Az ilyen greslapok, igényes kivitelezésű ebédlők és akár kettős funkciójú helységek burkolataként is gyakoriak.
Greslap és greslap között azonban óriási különbségek vannak minőségben és árban is. A legfontosabb különbség éppen az, amit ön kérdez, hogy anyagában színezett vagy mázas gresről van-e szó? A mázas lapok felületét nem kell kezelni, könnyebben takaríthatóak, de általában kevésbé kopásállóak mint az anyagában színezettek. A legújabb fejlesztésű, legjobb minőségű greslapoknál már ezek a problémák nem merülnek fel, még az elvileg legkényesebb, csiszolt felületű, fényezett lapoknál sem, de ezek rendkívül drágák is.

 

{ Mészkő- Márvány

A természetes márvány, mint üledékes kőzet, a mészkő metamorf módosulata, amely magas hőmérsékleten és nyomáson, meghatározott feltételek mellett kristályosodik ki. A mészkő anyakőzet „szennyeződéseinek” megfelelően különböző színű (fehér, barna, zöld, kék, fekete stb. és ezeknek a véletlenszerű kombinációi) márványokat találunk a természetben. Egyszóval a márvány üledékes kőzet, melyek keletkezése a körülményektől függően történhetett szerves állati maradványok elmeszesedése ill. vízben oldott mészvegyületek kicsapódása révén egyaránt. (Vízkő) Kémiai összetételét tekintve: CaCO3.

Viszonylag puha kőzet, ásvány. Könnyű karbantartani, de rendszeresen ápolni kell. Gyenge ásványi ill. erős szervetlen savak is megtámadhatják a márvány felületét, felmarják, feloldják (Sósav, Vízkőoldók, Ecetsav, Citromsav, Vörösbor, Nikotin stb.). Ezért a gyakorlatban még a füstös, szennyezett (CO2, SO2) levegőtől is óvni, védeni, kezelni kell ezeket a felületeket.

Korlátai ellenére gyönyörű, exkluzív esztétikai megjelenése sok alkalmazásnál előtérbe helyezik az alternatív „ipari” hidegburkolatokkal szemben. Míg pl. konyhapultnak nem igazán szerencsés választani, addig az ablakpárkányok és burkolatok területén közkedvelt.

A 2 cm-nél vékonyabb lapok ragasztásos burkolásánál itt is be kell tartani a legfontosabb burkolási szabályokat (Aljzat állapota, körülmények, megfelelő ragasztó megválasztása). A természetes márványban előforduló repedezettség, töredezettség normális jelenség, a termék I.osztályba sorolását nem befolyásolja. A természetes márvány árnyalatbeli előfordulásai szintén a természetes eredtéből fakadnak, ezért azt kifogásolni nem lehet.

 

Üvegmozaik

Az üvegmozaik ma már többféle méretben megtalálható a kereskedelemben. A mozaikot alkotó kis kockák általában 30×30 cm-es lapon, papírra vagy hálóra ragasztva kaphatók. Burkoláskor ezeket a lapokat ragasztják fel a felületre.

Vásárláskor a mozaik hátulján lévő ragasztáshoz szükséges kis fogak mélységét nézzük meg, teljesen sima felületet nem lehet tökéletesen ragasztani. Az üvegmozaik ragasztásához áttetsző, speciális fehér színű ragasztót kell használni. Az üvegmozaik széles színválasztékban kapható, sokféleképpen felhasználható anyag, bármilyen alakú felületet burkolhatunk vele.

 

Gránit

Mélységi magmás kőzet. Szabad szemmel is megkülönböztethető, durvaszemcsés ásványkristályokból álló, igen kemény kőzet. Kőzetalkotói 40-60%-ban földpátok (rózsaszín ortoklász, fehér, „piszkos fehér” plagioklász), 10-40%-ban kvarc (olajos fényű, szürkés), a színes ásványok (fekete biotit, amifból, piroxén) részaránya 10-30%. Színe az uralkodó földpáttól függően szürke, fehér vagy vöröses.

Forrás: lb-knauf