Kerti tippek – moha eltávolítás és gyümölcsbetakarítás egyszerűen

A moha eltávolítása a burkolat fugáiból

 A megfelelő trükkökkel a tarsolyában könnyen eltávolíthatja a kerti fuga közül a mohát. Mi több, a visszatérését is megakadályozhatja.

 

A burkolat fugáinak tisztítása

Feltéve, hogy a közeli növényeket nem károsítja, óvatosan öntsön forró vizet a fugákra. Másnap egy fugakefével könnyen eltávolíthatja az elhalt mohát.

 

A fugák feltöltése homokkal

A nedves és árnyékos fugák ideális helyet biztosítanak a mohának. A moha elszaporodásának megakadályozása érdekében minden évszakban töltse újra a fugákat, felváltva homokkal és kaviccsal. Ez nemcsak a mohaspórákat és a gyommagvakat távolítja el rendszeresen, hanem lehetővé teszi a felszíni víz jobb elvezetését is, így a mohát megfosztja a növekedés egyik fontos forrásától.

 

Szakértői tipp

A só és a sós víz nem alkalmas a moha elleni küzdelemre, mert a só könnyen felhalmozódik a talajban és károsítja azt. Ezért kerülni kell. Az ecet viszont nem jelent problémát, mivel szerves anyag, és gyorsan lebomlik.

 

Gyümölcsök összegyűjtése a földről lehajolás nélkül

 A nagy gyümölcsfákról a szélhajtás begyűjtése fárasztó, megerőltető munkának számít. De van más megoldás is. Tudja meg, hogyan teheti könnyebbé az életét.

 

Ne hagyja a földön a szélfútta gyümölcsöt

A gyepre és ágyásokra hullott gyümölcsöt lehetőleg azonnal el kell távolítani. Ez különösen igaz a rothadt, penészes gyümölcsökre. A gombaspórák és baktériumok gyorsan elterjedhetnek a környező területre, a lárvák pedig kifejlett rovarokká fejlődhetnek. Azonban az egészséges gyümölcsöket is össze kell gyűjteni, hogy hasznosítani lehessen őket.

 

Szélfútta gyümölcsök gyűjtése anélkül, hogy megszakadna a háta

A gyümölcs kézzel történő gyűjtése hajolgatást vagy térdelést igényel. Sokkal egyszerűbb és tisztább, a hátunkat kímélő módszer a guruló, földön álló gyűjtő használata. Ez lehetővé teszi, hogy álló helyzetből gyorsan és könnyen összegyűjtse a szélfútta gyümölcsöt.

 

Szakértői tipp

A kidobásra szánt lehullott gyümölcsök újrahasznosíthatók és tápanyagforrásként felhasználhatók, de a betegség vagy kártevő által fertőzött gyümölcsök nem kerülhetnek a komposzthalomra. Ehelyett ássuk el mélyen a földbe, hogy a kórokozók és élősködők ne terjedjenek szét a kertben a komposzttal.