Kerti tó létesítése: mire kell odafigyelni?

Kerti tó létesítése: mire kell odafigyelni?

Saját kerti tavat létesíteni, az új anyagoknak és technikának hála, ma már egyáltalán nem gond. De éppen az efféle projektnél rendkívül fontos, hogy az előzetesen szükséges összes döntést jól megfontoltan hozza meg. Hiszen egy sérült tófólia, illetve egy helytelenül végrehajtott felújítás sokkal több ráfordítást igényel, mint egy újonnan épített tó.

1. Milyen kerti tavat szeretne?

Mielőtt nekilátna a konkrét tervezésnek, el kell döntenie, milyen kerti tó lenne Önnek a legideálisabb. Nagy vagy kicsi kerti tavat szeretne? Folyóvizet szeretne? Természetes úszómedencét, vagy „koitavat” vagyis egy ázsiai stílusút? A rengeteg kialakítási lehetőségnek köszönhetően, az anyag és forma, a beültetés, haltelepítés, továbbá a megvilágítás révén, mindenki egy teljesen egyedien elrendezett, saját kis kerti tavat hozhat magának létre. Vegye figyelembe, hogy a kívánt nagyságtól függően, bizonyos körülmények között, építési engedélyt kell  beszereznie azért, hogy elkerülje a pénzbírságot. 100 köbméteres térfogattól, illetve 1,5 méteres vízmélységtől kezdődően egy kerti tó engedélyköteles! Egyébként egy nagyobb kerti tó mellett szól az, hogy stabil marad a hőmérsékleti ingadozásokkal szemben, ezzel pedig meg tudja tartani az ökológiai egyensúlyát.

2. Hová szeretné a kertben a tavat?

A látvány és a minőség szempontjából is fontos a kerti tó elhelyezkedésének meghatározása. Amennyiben természetes tavat tervez, úgy azt lehetőleg az étkezési helytől távol kellene elhelyeznie, mert valószínűleg sok állatot és rovart csalogat majd oda. Amennyiben az Ön kertje egyenetlen, úgy az a javaslatunk, hogy a tavat a telek legmélyebb pontján hozza létre, mivel ez természetesebben hat. A helyválasztásnál ezen kívül még az is döntő, hogy a kertben hol létezik egyensúly a fény és az árnyék között. A vízinövényeknek megfelelő mennyiségű fényre van szükségük a növekedésükhöz. A túl sok napsugárzás viszont annyira felmelegítheti a vizet, hogy az algák fokozottan elszaporodnak. Egy hely a félárnyékban, naponta mintegy hat napsütéses órával, tökéletes. A tavat az áram- és gázvezetékektől, éppen így a fáktól, elegendően távolra tervezze. Az indás fafajták a felszínhez közeli gyökérzetükkel átszúrhatják a tófóliát. Figyeljen arra, hogy a fák a tótól keletre legyenek. Így a nálunk uralkodó nyugati szél nem fújja bele az őszi lombot a tóba.

3. Mikor kell kerti tavat létesíteni?

A tavasz és a nyár a legjobb idő a telepítésre. Amennyiben még idén szeretne kerti tavat, úgy használja ki a következő hónapot arra, hogy fát ültessen.

4. Milyen növények kellenek a kerti tóba?

Egy mesterségesen létesített kerti tónál fenn áll annak veszélye, hogy elveszíti a biológiai egyensúlyát. Főszabály, hogy lehetőleg sok és különféle növényt használjon fel. Válasszon többek közt víz alatti növényeket azért, hogy a tó elegendő oxigént termeljen ahhoz, hogy az algásodást elkerülje. A vízfelület  30 százaléka azonban maradjon növénymentes. Amennyiben dús és változatos a beültetés, akkor az állatok maguktól jönnek egy természetes tóhoz.

5. Így alkossa meg a kerti tavát

Amikor már minden alapvető döntést meghozott, akkor foghat neki. Amikor már döntött valamely kerti tókád mellett, akkor ássa ki a tókádnak megfelelő gödröt, hagyjon oldalt valamennyi üreget szabadon. Ha tófóliát választ, akkor egy zsinórral vagy színes krétával jelölje meg rajta a kerti tó körvonalát. A tó kiásását kívülről befelé haladva kezdik. Fontos a tófóliánál, hogy a vízre három mélységi övet vegyen tervbe: A mocsaras víznek 10-20 centiméter mélynek kell  lennie, a sekély vizű övnek 40- 70, a mélyvízi övnek pedig legalább 90, ideális esetben pedig 120 és 150 centiméter közöttinek kell lennie. Az esés  legfeljebb 30 fok lehet. Ügyeljen arra, hogy  ásáskor ne sértse meg a kábeleket a talajban!

Ezenfelül bizonyosodjon meg  egy vízszintezővel arról, hogy vajon a tóperemek egy síkban vannak-e. Fektessen le peremtől peremig  egy zsinórt azért, hogy megállapítsa a tófólia méretét. Távolítsa el a hegyes köveket és a gyökereket, még mielőtt a fóliát kitenné, illetve a kádat berakná. Mivel mind a fólia, mind a tómedence viszonylag nehéz, így hát ehhez a munkához valakitől segítséget kérhet. Ahogy a fóliát teljesen peremig kiterítették, húzza még függőlegesen fölfelé. A peremek leterheléséhez  használjon köveket.

Ha kerti tókádat telepít, tegye azt be, és töltse ki laza földdel illetve finom homokkal a talaj és a műanyag medence közötti üreget, ezt követően pedig mindent öblítse le vízzel. Ez egy bevált módszer annak megakadályozására, hogy olyan üregek alakulhassanak ki a tómeder alatt, melyek később a víznyomás révén a kád sérüléséhez vezethetnek. Táptalajt és kavicsokat tegyen a mélyvízi övezetbe, ezt követően pedig jöhet a víz – a legegyszerűbben merülő szivattyúval! A medence jó kétharmadát töltse fel vízzel, majd ezután telepítse a mélyvízi növényeket. A környezethez alkalmazkodott növények otthonosan gyarapodnak a tóban.

 

Amennyiben szeretne kerti tavat építeni és szüksége lenne szerszámokra, jöjjön el barkácsáruházunk vagy tüzéptelepeink egyikébe, ahol szakértőink segítségével megtalálhatja a megfelelő kézi vagy gépi szerszámot!