Körfűrész típusok és használatuk

Az asztali körfűrész

A gépi szerszámok között hagyományosnak mondható körfűrész gépek általában hosszanti-, kereszt- és ferdevágások végzésére a legalkalmasabbak. Egyenesen vágni ugyan más fűrészgépekkel is lehetséges, ám a pontos leszabási munkákhoz az asztali körfűrészgép felel meg leginkább.

A sebesen forgó fűrésztárcsa ugyanis nem teszi lehetővé a vágás vonalának jelentős elhajlását. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ezzel a géppel nem lehet ferdén vagy görbén vágni, de az egyenestől való eltérés ezzel a szerszámgéppel a legcsekélyebb mértékű még szabadon vezetve is. Ennek oka többnyire az, hogy a gép fokozatos előtolása közben apró oldalra feszülések is előfordulnak, és a fogak máris nem a kijelölt nyomvonalon haladva forgácsolják az anyagot, hanem attól kissé eltérülve. Amint észrevesszük a tárcsa eltévelyedését, némi ellentartással vághatunk tovább, de ilyenkor lesz enyhén hullámos az ilyen vágás éle. Ebből egyértelműen kitűnik, hogy egyenes vágásokhoz mindenképpen meg kell vezetnünk a fűrészgépet.

A pontosabb munkavégzést igényesen kivitelezett felfüggesztések, szögbeállítók és állítható oldalvezető sín segíti. Mivel a megmunkálandó anyagok köre is bővült, a körfűrészgépekre felfogható fűrésztárcsák választéka is egyre szaporodik, s ezek cseréjét is igyekszik minden gyártó megkönnyíteni, egyszerűbbé tenni.

 

Az akkus körfűrész

Ennek a típusnak az asztali fűrészhez képest kétségbevonhatatlan előnye, hogy hordozható.

A vágás mértéke a használt körfűrész-laptól függ. Munka előtt mindig győződj meg róla, hogy az éppen megmunkálni szándékozott anyaghoz megfelelő fűrészlapot használod. Ne feledd, hogy nem mindegyik körfűrésszel vághatsz betont. Olvasd el a használati útmutatót, és győződj meg róla, hogy az adott gép milyen anyagok vágásához felel meg.

A körfűrész mérete függ a fűrészlap méretétől, és ami fontos ezzel kapcsolatban: sajnos nem tudjuk azt megcsinálni, hogy veszünk egy körfűrészt, amihez majd cserélgetjük a különböző méretű fűrészlapokat, ugyanis ezek úgy vannak tervezve, hogy egy adott mérettel kompatibilisek.

A standard méret a 160 mm-es körfűrészlappal ellátott körfűrész, így érdemes megfontolni egy ilyen szerszámgép vásárlását. Itt a szabály az, hogy minél nagyobb a fűrészlap, annál vastagabb vágásokat tudunk ejteni az anyagban. A viszonylag kevés foggal rendelkező fűrészlapok gyors, de egyenetlenebb vágást eredményeznek, míg azok a fűrészlapok, amelyeknek több, de kicsi foga van, lassabban, de pontosabban vágnak.

 

A gérvágógép

Ha ferdeszögű illesztéket szeretnénk két munkadarab között kialakítani, gérvágógépre lesz szükségünk.

A fűrészek csoportjába tartozó gérvágógépek kifejezetten azzal a céllal készültek, hogy speciális szögvágásra legyenek alkalmasak. Legtöbbször milliméterre pontosan kell vágni ahhoz, hogy két fadarab tökéletesen illeszkedjen egymáshoz. Ezt pedig nem lehet egykönnyen megoldani sarokcsiszolóval vagy éppen dekopírfűrésszel.

Az asztali gérvágó, vagy másik nevén kézi gérvágó a legkedvezőbb árú és egyben legegyszerűbb típus, hiszen itt semmiféle elektronikai meghajtás nincsen, teljes mértékben manuális. A szerkezet lényege, hogy van egy fröccsöntött műanyagból és alumíniumból készült gérvágó test, amin tudjuk beállítani a kívánt vágási szögeket és a vágási magasságot. Ebbe a talapzatba van beépítve egy fűrészlap, amit idővel, fokozott kopás esetén könnyedén lehet kicserélni.

A barkácsolásban gérvágó fűrész alatt általában az elektromos gérvágót értik. Az elektromos gérvágó működési elve tulajdonképpen ugyanaz, mint a manuális társának. Két fő egysége a gérvágó állvány és gérvágó körfűrész. Az elektromos meghajtás mellett a fő különbség az, hogy itt körfűrész gondoskodik a vágásról és nem fűrészlap.

A kombinált gérvágó fűrészek a kategória legfelsőbb, legdrágább részébe tartoznak. Ezek olyan többfunkciós gépek, amik néhány másodperc alatt gérvágó fűrészből asztali körfűrésszé alakíthatóak. Ez nemcsak faipari munkákban jártas barkácsolóknak lehet előny, hanem olyan műhelyekben is jó szolgálatot tehet, ahol nincsen túl sok hely különböző eszközök tárolásához. Ráadásul az biztos, hogy egy asztali körfűrészt mégiscsak többször használunk, mint egy gérvágót.