Lapos tető hőszigetelése Austrothermmel!

A lapos tetők hőszigetelésének két alapvető típusa van: egyenes és fordított. Az első típus lehet egyrétegű (amikor a belső teret csak egy héj választja el a külső tértől) vagy kétrétegű (amikor a fűtött teret körülvevő szerkezet és a felső héj között hideg, szellőző légtér van). Az egyrétegű, egyenes rétegű tető alapszerkezete a következő:

 • Felületvédő réteg, teherhordó réteg, használati réteg;
 • csapadékvíz-szigetelés
 • páranyomás-kiegyenlítő réteg; hőszigetelés;
 • párazáró réteg;
 • lejtők elleni védőréteg;
 • teherhordó lemezszerkezet.

További osztályozás lehetséges a felhasználás típusa (nem akadálymentesített, akadálymentesített, járműtetők, zöldtetők) és a tartófödém típusa (trapézlemez, vasbeton stb.) szerint. Az Austrotherm EPS termékek műszaki és gazdasági szempontból optimális megoldást jelentenek az egyrétegű, egyenes födémes tetők építéséhez.

 

A hőszigetelés tervezése

Egy egyenes rétegrendben a szigetelés kétféleképpen helyezhető el: egy állandó vastagságú lejtőbetonra fektetett párazáró rétegre, vagy a födémre fektetett párazáró rétegre, amely egyben a lejtő támasztórétegeként is szolgál. A hőszigetelő lapokat általában két rétegben kell lerakni, de a gerinc közelében lévő lejtős elemeknél ez 3-4 réteg is lehet.

Nem járható tetőn az Austrotherm AT-N100, járható tetőn vagy gépészeti berendezések alatt (a terheléstől függően) az AT-N150 ajánlott. Ha a tetőn forgalom van (parkolótetők), az AT-N200 is megfelelő lehet. A pontos rétegvastagság és szigetelési vastagság meghatározásához hő- és páratartalom számításokat kell végezni.

 

Hőszigetelés a gyakorlatban

Nagyobb területek esetén ajánlott nagyméretű (1 m x 1 m) panelekből álló hőszigetelést alkalmazni. A szigetelés szárazon is lerakható, ha a felette lévő rétegek rögzítik. Ez lehet a szigetelés feletti betonréteg, a tetőszigetelés teherhordó rétege (pl. kavics, beton járólap) vagy a szigetelés feletti rétegek használt lapos tetőkön (pl. tetőteraszok, tetőparkolók, zöldtetők).

A szigetelőlemezeket oldószermentes bitumenes hidegragasztókkal és poliuretán alapú ragasztókkal lehet rögzíteni, a gyártók által a ragasztókra megadott technológiai és alkalmazási utasításokat követve. Az anyagot nem szabad forró bitumennel ragasztani. A mechanikus rögzítés típusát a tartófödém szerkezetének megfelelően kell megválasztani. Műanyag és bitumenes lemezek egyaránt használhatók vízelvezető tömítésként.

Lágyított PVC lap esetén a polisztirolhabra mindig egy védő elválasztó filcréteget kell fektetni. Bitumenes fólia használata alkalmával az első réteget ragasztóanyag nélkül kell lerakni, és az AUSTROTHERM elemeket csak a varratoknál lángzárással, lángzáró készülékkel szabad védeni! A bitumenes fólia második rétege a teljes felületen hegeszthető.

 

Ajánlott termék típusok:

 • Austrotherm EPS AT-N100
 • Austrotherm EPS AT-N150
 • Austrotherm EPS AT-N200
 • Austrotherm GRAFIT 100
 • Austrotherm GRAFIT 150

 

Válassza a tartós hőszigetelést! Az Austrotherm termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!