Légtömör kialakítása, tervezése

Légtömör kialakítása

A légtömör kialakítás megakadályozza, hogy az épület külső burkolatán (= az épület belső és külső részei közötti elválasztás) lévő nem kívánt nyílásokon, illesztéseken és repedéseken keresztül ellenőrizetlen és nem kívánt légáramlások jussanak be (beszivárgás) vagy távozzanak (szivárgás).

A légtömör külső épületburkolat a felmelegedett (vagy lehűtött) belső levegőt bent, a hideg (vagy meleg) külső levegőt pedig kint tartja. Korlátozza a légszivárgásból eredő ellenőrizetlen szellőzést, ami hő- és energiaveszteséghez, rossz akusztikához, kondenzációhoz és nedvességproblémákhoz vezet. A légzárás kéz a kézben jár a kiváló minőségű külső épületburokkal, és optimális, kényelmes és egészséges beltéri klímát biztosít.

 

Energiahatékonyság és légtömör kéz a kézben jár!

A légtömör kivitelezés egyszerű, olcsó és hatékony módja annak, hogy akár 30%-kal csökkentsük az épület hő- és energiaveszteségét. Növeli az épületek energiahatékonyságát, és ezért elengedhetetlen a szigorúbb EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) és NZEB követelmények teljesítéséhez mind az új épületek, mind a felújítások esetében. Emellett jelentősen hozzájárul az épületek energiateljesítményének csökkentéséhez is.

 

A légtömör kialakítás előnyei

A légtömör kialakítás biztosítja az ellenőrizetlen és nem kívánt légáramlások abszolút minimumát, és számos további előnnyel jár:

  • Alacsonyabb energiafogyasztás
  • Alacsony energiaszámlák (alacsonyabb fűtési és/vagy hűtési költségek).
  • Jobb akusztika (nincs zajterhelés)
  • Kényelmes beltéri klíma
  • Egészséges beltéri levegőminőség (szabályozott szellőzés)
  • Elkerülhető a páralecsapódás és a penészproblémák, amelyek maradandó károkat okozhatnak az épületben (jobb vízszigetelés).
  • Növeli a tűzbiztonságot
  • Megakadályozza a por, a szennyezett levegő és a kellemetlen szagok behatolását.

 

Légzárás, szigetelés és szellőzés

A légzárás az energiahatékony épület szerves része, és elválaszthatatlanul kapcsolódik a szigeteléshez és a szellőzéshez. Ha a külső héj nem légmentes, a szigetelőrétegek és a szellőztető rendszerek nem fognak optimálisan működni.

 

A szigetelés és a szellőzés légzárás nélkül értelmetlen!

A vastag szigetelés elengedhetetlen a hőveszteségek csökkentéséhez, és növeli a ház hő- és hangkomfortját is. Ha egy ház (külső tér) nem légmentes, légszivárgások (hőhidak) keletkeznek, amelyek révén a meleg (vagy hideg) beltéri levegő távozik, a hideg (vagy meleg) kültéri levegő pedig bejut. A légszivárgások által létrehozott nedvesség (pára) megrekedhet a szigetelőrétegben, ami penészesedést okozhat.

Ezenkívül minden épületnek megfelelően működő szellőzőrendszerrel kell rendelkeznie. Ez csak egy jól szigetelt és légmentes épületben érhető el. (A légmentes külső épületburok megakadályozza a nem kívánt légáramlást, ami ellenőrzött szellőzést eredményez). Légzárás nélkül a szellőzés nem lehet hatékony, ami szennyezett szellőzést és egészségtelen beltéri levegőminőséget eredményez.

 

Légtömör tervezés a Soudatight segítségével

A Soudatight LQ (szórható) és a Soudatight SP (permetezhető) folyékony membránok, amelyek tökéletesen követik a felületet. A kötés után tartós, rugalmas és légmentes bevonatot képeznek az épület teljes külső burkolata mentén. Mindkét termék rendelkezik Passive House Institute (PHI) tanúsítvánnyal, ami azt jelenti, hogy rendkívül magas energia- és légzárási követelményeket támasztó projektekhez is felhasználhatók.

 

Rendszermegoldások az ablakok és ajtók tömítéséhez

Az épületek hő- és energiaveszteségének 25%-a az ablakok és ajtók körül keletkezik. Ennek oka általában a légszivárgás, a rések és/vagy a rossz beépítés. A Soudal Window System (SWS) segítségével a Soudal professzionális rendszermegoldást kínál az ablak- (és ajtó-) beépítések (légmentes) tömítésére a vonatkozó EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) szabványoknak és jogszabályoknak megfelelően.

Az SWS választék különböző (tanúsított) termékekből áll (többek között tömítőanyagok, poliuretánhabok, előre préselt fugaszalagok, ablakszalagok, ragasztók és folyékony membránok), amelyek mindegyike tökéletesen kombinálható egymással. Az SWS mindig a legmegfelelőbb megoldást kínálja, függetlenül az építési vagy beépítési módtól, mind az új építéshez, mind a felújításhoz, sőt még a „passzív” szabványhoz is.

 

Ablakok és ajtók légmentes beépítése

A SoudaFrame SWI egy intelligens, előregyártott, üvegszál-erősítésű műanyagból (GFRP) készült, nagyon alacsony hővezető képességű keretrendszer, amelyet külső asztalosmunkákhoz (ablakok és ajtók beépítéséhez) terveztek. Ez a passzívház minősítésű rendszer hőhídmentes, hőtechnikailag optimális ablakbeépítést biztosít. A rendszer új beépítésekhez és felújításokhoz egyaránt használható, és különböző méretekben kapható. A SoudaFrame SWI kompatibilis az összes SWS termékkel.