Leier készpince 2 nap alatt

Gyors, pontos, hibamentes – előregyártás családi házas léptékben

Az elmúlt években a társasházi építkezéseken terjedtek el ugrásszerűen az előregyártott kéregfalakból és -födémekből gyorsan készülő épületek Az új technológia  előnyét az ilyen beruházásokkal foglalkozó szakemberek látták meg először.

Tőlük származó számítások szerint pl. egy 500 m²-es födém kivitelezése előregyártott Leier Mesterpanellel szintenként 3-4 nappal rövidülhet, amely 5 szint esetén akár 1 hónap időmegtakarítást is jelenthet. Másik, szintén gyakorlati tapasztalaton nyugvó példa, hogy a kéregfalakat lakáselválasztó falként használva számottevő, eladható hasznos alapterületet nyerhetünk (20 cm-es előregyártott kéregfal 30 cm falazott szerkezet helyett, lakáselválasztó falként alkalmazva, egy 40 lakásos társasháznál, átlagosan 50 m²-es lakásméterrel számolva, akár 55 m²-rel több eladható, hasznos alapterületet hoz létre, azaz így plusz egy eladható lakás keletkezik).

De ne gondoljuk, hogy csak társasházi léptékben érdemes előregyártott falakban, födémekben gondolkodni! Persze arányosan kisebb, de családi házi méretben is hasonló előnyökkel kalkulálhatunk kivitelezési gyorsaság, nyert alapterület és akár gazdaságosság szempontjából. Készülhet a pince vagy a lépcsők és a támfal is ezzel a technológiával – vagy akár az egész épület, különböző funkcióval, nagy pontossággal egymáshoz kapcsolódó komplett moduláris rendszerként.

Pince egy nap alatt

Kezdjük legalul, a pincénél! Az előregyártott elemekből készülő pince gyakorlatilag bármilyen alaprajzi kialakítás esetén, akár egy nap alatt felépülhet az alaplemezre úgy, hogy a pincét alkotó vasbeton kéregfalak és -födém, illetve vasbeton lépcsőelemek azonos anyagminőségűek és méretpontosak. Az elemek a terhelésnek megfelelő autóval érkeznek az építkezésre, a helyszíni utómunkálatokhoz nem szükséges semmi különleges, csupán egy átlagos felszereltséggel rendelkező kivitelező csapat.

Nincs ez másként egy előregyártott elemekből készülő garázs esetén sem, ám ott talán még könnyebben zajlik mindez. Egy garázshoz gyakran még kevesebb fal szükséges, hiszen egy átlagos garázs 5×3, 6×6 esetleg 8×3 méteres, azaz mindössze 3-6 falpanel legyártása és előkészített alapra való elhelyezése a feladat. Az építkezésre a gyártómű által meghatározott teherbírású autóval érkező falelemek fajlagos tömege 300 kg/m2, a födémé pedig 150 kg/m2, a könnyebb kivitelezhetőségért a kész elemek méretét a gyártó a megrendelő igényeihez igazítja.

Négy fal, egy födém

Lakóövezetben, zártabb beépítés esetén a környező lakók sem néznek rossz szemmel a szomszédra, ha a hobbiját vagy a megélhetését biztosító melléképület kulturált megjelenésű, és intimen zárja el a bent folyó munka zaját, vagy éppen nagyobb biztonságban érezheti magát a környezetében. Ezzel a technológiával ugyanis akár kisebb vagy nagyobb műhely, kis csarnok, mezőgazdasági tároló is könnyedén, gyorsan építhető, hiszen nincsen másra szükség, mint 4 falra és egy födémre. És vajon mikor jöhet ez szóba? Főleg akkor, ha a pl. 15×20-25 méteres méretű, egyszerű formájú épülettel szemben az áltagosnál jobb tűzvédelmi, hangszigetelési vagy teherbírási igények vannak. Ezek az épületek gyakran nem nagyobbak, mint egy-egy kétállásos garázs duplája. Gyorsan épülnek a falak, amelyre az egyszerű, Leier által méretre gyártott beton pallófödém szintén gyorsan felkerülhet.

Az ipari előkészítés előnyei családi házas létékben

A manapság tapasztalt szakemberhiányos időszakban megrendelőnek és kivitelezőnek egyaránt fontos a gyorsaság, a kisebb helyszíni élőmunka-igény – akár családi házas léptékben is. Nos, ez az egyik elvitathatatlan előnye a Leier előregyártott beton kéregfalaival és –födémjével végzett munkának. Ipari látásmód és pontos, összehangolt munka előzi meg az építkezésen tapasztalt hatékonyságot.

Lássuk, mi történik, mielőtt az elemek az építkezés helyszínére érnek!

Az első fontos feladat a gyártáselőkészítés, amely precíz mérnöki munka megtervezett otthonunk tervei alapján. A második tényező az alapanyag, azaz a beton gyári minősége, ami nincs a kőművesre bízva, hanem az ígért állandó. A harmadik fontos elem, hogy a gyártás a megrendelési határidőre figyelemmel zajlik, ahogy a kiszállítás is, így ezen a tényezőn nem fog a múlni a kivitelezés határideje. Mindez persze átgondolt előkészületeket igényel, de ez talán joggal elvárható a tervezést és kivitelezést végző szakemberektől.

Rekord gyorsasággal készülhet tehát otthonunk stabil alsó szintje, garázsa, hobbi vagy termelő műhelyünk, ahol pl. a lépcső azonnal be is tölti funkcióját, rögtön járható.

Amennyiben szeretné átnézni a Leier termékek katalógusát, kattintson ide:

Árajánlatot is kérhet online: