Lejtésképzés lapostetőn

Ahhoz, hogy egy tervezett vízszigetelő lemez hosszú távon megbízhatóan betöltse funkcióját egy adott rétegrendszerben, megfelelő lejtéssel kell rendelkeznie.

A tényleges megoldást a fenti esetekben a lejtésképző AUSTROTHERM polisztirolhab lemez (AT-LK) jelenti, amely a súlycsökkentés mellett a tető hőszigetelési teljesítményének valóban jelentős javulását éri el a helyszíni nedves technológia összes hátrányának kiküszöbölésével.

Az MSZ EN 13163 szabvány szerint gyártott 1,0 m x 1,0 m-es ferde polisztirolhab lemezek különböző minőségben kaphatók. Az AT-N100 nem akadálymentesített tetőkhöz, az AT-N150 vagy AT-N200 pedig akadálymentesített tetőkhöz, közműtetőkhöz és zöldtetőkhöz használható, a terheléstől függően. A cserepek minimális kezdeti vastagsága 2,0 cm. A lapok lejtésének legalább 2,5%-osnak kell lennie, figyelembe véve a Magyar Szigetelő, Tetőfedő és Bádogos Vállalkozások Szövetsége által kidolgozott és kiadott „Tetőszigetelés tervezési és kivitelezési útmutatóját” (ha a tető lejtése bármilyen okból a fenti értéknél kisebb, a tető speciális konstrukciónak minősül, és kompenzációs megoldást kell alkalmazni, pl. rétegszám, anyagvastagság, átfedés növelése, nagy teljesítményű anyag használata).

Ha fokozott hőszigetelésre van szükség, lehetőség van grafit adalékanyagok használatára a szigetelőréteg vastagságának csökkentése érdekében. A szürke színű szigetelőanyagok alacsonyabb hővezető képessége különösen előnyös lehet, ha a padlásfal nem elég magas.

A polisztirol hablemez lejtése kettős funkciót tölt be a rétegrendszerben. Mivel a lejtés mellett a hőszigetelő funkciót is be kell töltenie, a legmélyebb ponton, a lefolyásnál az anyag vastagsága nem lehet kevesebb 14-15 cm-nél.

A lejtés hézagainak elkerülése érdekében a födémek összeillesztésekor a lejtést mindig két rétegben kell megvalósítani, félig eltolva (ragasztás). Ez azonban csak akkor eredményez hőhídmentes megoldást, ha a kivitelezés során figyelmet fordítunk a lapok illeszkedésének pontosságára. Kérésre a padlólemezeket legalább 12-13 cm állandó vastagságban, lépcsős vagy hornyolt kivitelben is legyártjuk.

Az AUSTROTHERM panelek szárazon is lerakhatók, ha a kiegészítő tetőrétegeket teherhordó vagy mechanikus rögzítéssel látják el. A hőszigetelő táblák oldószermentes bitumenes hidegragasztóval vagy egykomponensű poliuretán ragasztóval is rögzíthetők, a gyártó műszaki és alkalmazási utasításainak betartásával.

A ferde elemek gyorsan és egyszerűen felszerelhetők az AUSTROTHERM által kidolgozott beépítési terv szerint. A tető geometriája szükségessé teheti a panelek vágását vagy igazítását, de ez egyszerű szerszámokkal (kézifűrész, csiszológép) elvégezhető.

  • Csökkenti a szerkezet terhelését
  • Javítja a hőszigetelési értéket
  • Száraz technológia, ezért nincs feldolgozási idő
  • Gyors kivitelezés
  • Érzéketlen az időjárási hatásokra
  • Nincs szükség mechanikus aljzatra
  • Alkalmas bármilyen geometriájú tetőlefolyóhoz

 

Könnyen fektethető

A tetőhajlásszöget a kivitelező tervezi meg egy részletes beépítési terv alapján. A hőszigetelést a legtöbb esetben az AUSTROTHERM síklemezekkel kell kezdeni, amelyekre ezután fektetik rá a lejtésképző elemeket. Ha a lapokat össze kell ragasztani, akkor keret-, gerinc- vagy nyeregelemet kell használni.

 

Az Austrotherm termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!