MDF bútorlap festése

Hogyan újíthatja fel otthonát gyorsan és hatékonyan?

Az otthona felújítása nem feltétlenül kell sokba kerüljön, nem kötelező bútorokat cserélni vagy szakemberek segítségét igénybe venni. MDF-bútorlapját könnyedén lefestheti és ezzel feldobhatja a környezetet! 

Az MDF egy konyhabútorhoz használt munkalap, amelynek festése nagyon egyszerű. Mindössze alapvető szerszámokra és egy jó festékre van szüksége, amely jól fedi a bútor kopott felületét. 

 

Itt van minden, amire szüksége lehet:

 • csiszolópapír/csiszolótömb 
 • festék 
 • ecset 
 • szivacshenger 
 • maszkolószalag 
 • munkakesztyű 
 • zsírtalanító 
 • műanyag festékkeverő 
 • festékszivacs 
 • maszkolószalag 
 • festéktálca

 

MDF festés – mi az az MDF lap?

Bár sokan tudják, hogy az otthonukban található bútorok általában MDF-lapból készülnek, fogalmuk sincs, hogy pontosan mi is ez. Az MDF a közepes sűrűségű farostlemez rövidítése. Ez a faalapú termék magas hőmérsékleten préselt és feldolgozott őrölt fából készül.

Az MDF előnyei közé tartozik a tartósság, a könnyű feldolgozhatóság, az alacsony költség, a forgácsolásállóság és a könnyű tisztíthatóság, valamint a formatervezési minták széles választéka. Ezért az MDF-bútorok festése nagyon egyszerű, és különböző stílusok közül is választhat.

 

MDF festés – bútorok felújítása gyorsan és hatékonyan

Ha új bútorok vásárlása nélkül szeretné átalakítani lakótérét, egyszerűen átfestheti a szoba számos elemét. Különösen, ha azok MDF-ből készültek. Az MDF ajtókeretek, falpanelek vagy bútorok festése nagyon egyszerűen elvégezhető. 

Az MDF-bútorok festésekor az első lépés a munkaterület előkészítése. Tegyen védőfóliát a padlóra, hogy megvédje azt a festéktől, majd vegyen fel védőkesztyűt. Ezután szedje szét a bútort (természetesen, ha lehetséges) – így minden egyes darabot pontosan be tud fedni festékkel.

A következő lépés a fogantyúk vagy egyéb díszítések eltávolítása. Ha nem tudja eltávolítani őket, ragassza le festőszalaggal. Ha a bútor felülete egyenetlen, például mélyedések vagy mély karcolások vannak rajta, ezeket speciális töltőanyaggal kell kitölteni. A következő lépés a csiszolás, amely biztosítja a festék jobb tapadását. A furnér e folyamat során leválhat, és ezt követően teljesen el kell távolítani. Ezután benzollal vagy ecetes vízzel por- és szennyeződésmentessé kell tenni a felületet.

Az MDF festéséhez használja az ajánlott akrilfestéket, latexfestéket vagy krétafestéket. Készítsen elő egy festéktálcát, egy keverőt a festék összekeveréséhez, egy ecsetet és egy hengert (lehetőleg szivacsos hengert). Festés előtt érdemes alapozót felvinni. Az MDF-lapok erősen nedvszívóak, és az alapozóval kevesebb festék fogy.

Először olvassa el a termék csomagolásán található utasításokat. Ezután kövesse az utasításokat, és fesse le a bútorokat hengerrel. Azokon a helyeken, ahová a henger nem ér el, célszerű ecsetet használni. A jobb eredmény érdekében néha meg kell ismételni a festési folyamatot, és több réteget kell felvinni. Szerelje össze a bútorokat, amikor megszáradtak. 

 

MDF munkalap festése – környezetbarát és gazdaságos módja konyhája szépítésének

Az MDF-bútorok festését a szekrények és a munkalap állapotának felmérésével kell kezdeni. Ehhez gondosan ellenőrizni kell, hogy nincsenek-e karcolások, hólyagok vagy karcolások a felületen. Ha a bútor jó állapotban van, de maga a furnér nem, akkor azt le kell csupaszítani. Használhat hőlégfúvót, ha van, vagy közönséges vasalót. A hő felmelegíti a furnér alatti ragasztót, így könnyebb lesz eltávolítani. 

A bútor felületét ezután csiszolni, mattítani és zsírtalanítani kell, különösen ott, ahol a ragasztó volt. Miután mindent megfelelően előkészítettünk, itt az ideje a festék felvitelének. A konyhabútor ki van téve a nedvességnek, a gyakori kopásnak és a súrlódásnak, ezért érdemes olyan terméket választani, amely ellenáll ezeknek a körülményeknek. 

Sokan gyakran elgondolkodnak azon, hogy mivel lehet fehérre festeni az MDF-et. A fehér egy nagyon divatos szín, de sajnos hajlamos a foltokra. Ebben a helyzetben az akrilfesték tökéletesen működik, mivel ellenáll az UV-sugaraknak, a mosásnak, a karcolásoknak és egyéb mechanikai sérüléseknek. Ráadásul, különösen konyhai munkalapok esetében, célszerű a festék száradása után néhány nappal újra lefesteni a felületet, ami megkeményíti a festéket, és tartósabbá teszi azt.

 

A Graphite termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!