Megjelent a Mapei Mapelan TPO alkalmazástechnikai kézikönyve

Megoldás a lapostetők csapadékvíz elleni szigetelésére

A TPO jelentése hőre lágyuló (thermoplastic) poliolefin. A TPO vízszigetelő lemezek legjellemzőbb felhasználási helye új és meglévő könnyűszerkezetes lapostetők csapadékvíz elleni szigetelése.

Ezek a lemezek igen jól felveszik az ilyen típusú épületeknél gyakori szerkezeti mozgásokat, ugyanakkor alacsonyabb hajlásszögű tetők esetén is alkalmazhatóak, mivel a műszaki adottságoknál fogva képesek tökéletes vízzárást biztosítani. De további alkalmazási területei is vannak a lapostetőn kívül is, hiszen kiválóan alkalmasak alagutak, alépítmények, víztározók egyrétegű vízszigetelésére is.

A módszer előnye, hogy:

  • Nagyon gyorsan, beázás mentessé lehet tenni a szigetelendő épületet.
  • A belső munkákat hamarabb lehet megkezdeni, a kivitelezési idő lerövidül.
  • A tetőszigetelés kivitelezése gépesítve van az önjáró hegesztő készülékekkel.
  • A szigetelő tekercsek nagyobb mérete miatt is nagyon hatékony munkavégzést lehet elérni.

A lemezek rugalmas tulajdonsága az alap polimerek különleges kémiai szerkezetének köszönhetőek: a rugalmasság a molekulaláncok kémiai kapcsolatában rejlik. Ez a kémiai kapcsolat rendkívül stabil és nehéz megváltoztatni, ezáltal a lemez különösen hosszú ideig megőrzi a tulajdonságait: nagyobb ellenállás agresszív anyagokkal szemben, nagyobb ellenállás a szélsőséges időjárással és a mikrobiológiai támadással szemben.

A Mapeplan TPO további előnyei a hagyományos PVC lemezekkel szemben:

  • Homogén összetétel, nem tartalmaz lágyítókat és klórt, ezáltal környezetbarát.
  • Kiemelkedően hosszú élettartam.
  • Jobb mechanikai tulajdonságok: szakítószilárdság és átlyukadással szembeni ellenállás.
  • Nagyobb vegyi ellenállóság (például olajálló, bitumenálló).
  • Nem igényel elválasztó réteget (nincs lágyító vándorlás).
  • Smart White hővisszaverő felület.

A Mapeplan TPO felső felülete ún. Smart White, fehér színű. Ez a különleges fehér szín biztosítja az optimális fényvisszaverődést. A tetőfelület hőmérsékletét 50%-kal csökkenti, ezáltal csökkentve az épület felmelegedését és a hűtési költségeket is.

A kézikönyv célja tervezési és kivitelezési megoldások bemutatása a műszakilag helyesen beépített hő- és vízszigetelések alkalmazására nem hasznosított tetőkön, Mapelan T M rugalmas poliolefin (FPO/TPO) műanyag szigetelőlemezzel.

A csapadékvíz szigetelések kulcsfontosságúak egy lapostető szerkezeténél. Egy sikeres épület a tetőszigetelésnél kezdődik, aminek biztosítania kell a vízhatlanságot, alkalmasságot és hosszú élettartamot, mert egy beázás esetén minden addig elvégzett munka egy magas színvonalú tető készítésére kárba vész.

A képre kattintva megtekintheti a Mapelan TPO alkalmazástechnikai kézikönyvet.