Hogyan válasszunk hőszigetelt ablakot?

Bukó ablak - ezt biztos nem tudtad

Ablakválasztás előtt érdemes kicsit bővebben megismerkednie azokkal az üvegezés típusokkal, melyek közül manapság válogathat. Alapvetően érdemes tudnia, hogy az üvegezés hőszigetelő hatása többek között annak köszönhető, hogy az üvegtáblák közötti térben levegő, vagy nemesgáz található.

Kétrétegű szigetelt üveg- akár feleannyi hőveszteség!

Az alumínium peremekkel egymáshoz illesztett üvegtáblák napjainkban nem túl korszerűek, de tény, hogy már ezek is feleannyi hőveszteséget tesznek lehetővé. Ha korszerűbb megoldás mellett szeretnénk dönteni, akkor a hőszigetelt üvegezés ajánlott.

Kétrétegű hőszigetelt üveg

A hagyományos szigetelt üveggel szemben ez a változat 50-60%-kal jobbnak bizonyul. Az üvegtáblák között olyan nemesgázok találhatóak, mint az argon, vagy a kripton. Emellett a belső tér felőli oldalon egy láthatatlan fémfüst-réteg is elhelyezkedik. Ez sem a színek érzékelésére, sem a napsugárzás intenzitására nincsen hatással.

Milyen előnyei vannak?

 • A déli tájolású ablakok esetében gyakorlatilag napkollektorként működve járul hozzá az energianyeréshez.
 • A belső mikroklímára egyértelműen pozitív hatással van az üveg magasabb hőmérséklete.
 • A szigetelt üveggel szemben feleannyi a hőveszteség.
 • Négyzetméterenként körülbelül 9-14 köbméter földgáz energiamegtakarítását jelenti.

Háromrétegű hőszigetelt üveg

Kimagasló minősége egy harmadik üvegtáblának köszönhető, valamint a közöttük elhelyezkedő nemesgázoknak. Esetében javasolt magas szigetelőértékű ablakkeretek mellett dönteni, hogy a hőhíd-hatás elkerülhető legyen.

Hogyan válasszunk energiatakarékos ablakot?

Építkezés vagy lakásfelújítás alkalmával sokak számára jelent problémát a megfelelő nyílászáró kiválasztása. Lássuk, milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik szeretnének a megfelelő hang-, és hőszigetelésről gondoskodni!

Egyrétű ablak

Az egyrészes ablakszárnykeretből álló ablaktípus szinte bármely helyiségbe ideális választásnak bizonyul. Az energiatakarékos, két-, illetve háromrégetű hőszigetelt üvegnek köszönhetően pedig a hideg télen valóban a lakáson kívül marad majd.

Egyesített szárnyú ablak

Az egyrétegű ablaknál jobban szigetel e típus, mely belső illetve külső ablakszárnyból áll, és fajtától függően a külső kétrétegű hőszigetelt üveg, a belső pedig egyrétegű. Mivel az üveg-táblák között akár 40-70 mm távolság is lehet, így jobb hang-, és hőszigetelés érhető el vele, mint az egyrétegű ablakkal.

Kötött ablak

Esetében elkülönült ablakszárnyakról beszélünk, melyek 10-15 cm-re helyezkednek el egymástól. Szintén választható belülre egyrétegű, kívülre pedig kétrétegű hőszigetelt üveg.

Melyik alkalmas műemléki védelem alatt álló épületekhez?

Az egyesített szárnyú ablak, valamint a kötött változat az eredeti méretezés megőrzésével teszi lehetővé a nyílászárócserét. Egyébként mind helyigény, költségek, mind a beépítés egyszerűsége miatt az egyszerű ablak mellett teszik le legtöbben voksukat.

Fűtőtest az ablak alá?

Napjainkban még mindig sok ingatlanban találkozni azzal a megoldással, hogy közvetlenül az ablak alá kerül elhelyezésre a fűtőtest. Ez a megoldás azonban a lehető legrosszabbnak bizonyul, hiszen így a hőt az ablak nagyon gyorsan leadja a külső levegőnek, ami mindennek nevezhető, csak éppen nem energiatakarékos megoldásnak.

Napkollektorként üzemelő ablakok

Ha nyílászárókról van szó, elsősorban a téli időszak fűtési kiadásai jutnak eszünkbe. Egy-egy lakáskorszerűsítés alkalmával egyre többen döntenek úgy, hogy az ablakokat is kicserélik az alacsonyabb fűtésszámlák reményében. Gyakran elfeledkezünk azonban arról, hogy ablakaink nem csak a hideg ellen védenek, de a nap melegét is képesek összegyűjteni, ezáltal hozzájárulva a kellemes belső mikroklíma kialakításához a téli hónapokban is.

7 praktikus ötlet, hogyan tudjuk télen a nap melegítő hatását legjobban kihasználni

 1. A déli tájolású falakra nagy ablakfelületeket érdemes kialakítani.
 2. Javasolt a kétrétegű hőszigetelt üveg.
 3. Kerülje az ablakok épületek, fák általi árnyékolását.
 4. Tartsa tisztán az ablakokat.
 5. Szabályozható fűtési rendszer választásával az azonnal tud reagálni a nap melege által keltett hőmérsékletváltozásra.
 6. Nappal világosítson ki, kerülje a sötétítők használatát.
 7. Gyors, hatékony, szükség szerinti szellőztetést érdemes választani.

Természetesen nyáron pont az ellenkező hatást szeretnénk elérni, vagyis a meleg kívül tartását. Erre a célra kiválóan alkalmasak a redőnyök, reluxák, sötétítők, és az olyan természetes árnyékolók, mint a fák lombjai.