Mi a szigetelés?

A hőátadás megakadályozása két eltérő hőmérsékletű tér között. Ez többnyire valamilyen fajta szigetelőanyaggal történik. Szigetelőanyag pedig minden olyan anyag lehet mely épületeinkbe beépíthető és az épületből kiáramló hő csökkentésére, hőszigetelésre szolgál, valamint a hangahatásokat is merőben tompítja, vagyis hangszigetelt. A hőszigetelés célja általában az, hogy a hőveszteséget csökkentse és az energiahatékonyságot pedig növelje otthonunkban vagy egy adott helyiségben. Az, hogy milyen szigetelést érdemes választanunk függ az épületek, a falak és környezeti hatások milyenségétől is.

 

Ásványgyapot

 

Három szigetelőanyag féleséget különböztethetünk meg az ásványgyapot között, ezek pedig nem mások, mint az üveggyapot, a salakgyapot és a kőzetgyapot. A kiváló minőségű üvegszálas szigetelő panelek sokféle célra alkalmasak a pincétől a padlásig, legyen szó új vagy meglévő épületekről. Nem gyúlékonyak, nem öregednek el és nem rothadnak. Manapság már inkább a kőzet és az üveggyapot gyártása a legjellemzőbb. Az ásványgyapot alapanyaga a természetben folyamatosan újratermelődő és nagy számban fellelhető bazaltkő. A bazaltkőnek számtalan pozitív tulajdonsága van, mint például az, hogy természetes, nincs hőmozgása és nagyon tartós. Így az ebből készült szigetelés is mind magában hordozza ezeket a tulajdonságokat. A gyártási technológiának köszönhetően pedig a páraáteresztő, valamint a hő és a hangszigetelő tulajdonsága is nagyon kiemelkedő. teljes mértékben újra hasznosítható, nem képez semmilyen veszélyes hulladékot. ROCKWOOL kőzetgyapot termékek nem tartalmaznak semmilyen olyan természetellenes anyagot ami a minőségét befolyásolná, továbbá egészségre káros azbesztet sem tartalmaz. Tartós szigetelésnek az egyik legjobb választás, ezt is fő alkotóelemének a bazaltnak köszönheti.

 

“Lambda”, avagy hővezetési tényező

 

Minden anyag valamilyen mértékben vezeti a hőt. Ennek a mértéknek a megállapítására használjuk a hővezetési tényezőt, vagyis a lambdát. Az alacsony hővezető képességű szigetelőanyagok minden esetben jobb minőségűek, így ezek is bírnak a legjobb teljesítőképességgel, ráadásul minimalizálják az épületek energiafelhasználását. De akár egy egyszerű példán keresztül is könnyen megérthetjük, tegyük fel, hogy egy helyiségben van egy fa és egy fém felület, mindkettőre, ha egyszerre helyezzük rá a kezünket a fém hidegebbnek fog tűnni, pedig egy hőmérsékletűek, ennek oka, hogy a fém, jobban vezeti a saját testhőnket.

 

Ásványgyapot vagy üveggyapot egészségre gyakorolt hatása

 

Teljes mértékben veszélytelenek a környezetünkre továbbá ránk nézve is. 100%-ban újra felhasználhatók és semmiféle hajtógázokat sem tartalmaznak! Egészségre ártalmatlanok, erről rendelkeznek az ezt igazoló szükséges minősítések is. Így használatát bátran ajánljuk mindenkinek!