Miért van illata a frissen nyírt gyepnek?

Nyissa ki a teraszajtót, és mezítláb lépjen ki a kertbe – és máris ott van: a frissen nyírt gyep illata. De miért is van valójában ízlés szerint szaga vagy illata a gyepünknek? Ebben a cikkben ennek a jelenségnek fogunk utánajárni.

Az úgynevezett zöld levél illatanyag cisz-3-hexenom más anyagokkal, például alkohollal és aldehidekkel együtt, illatot bocsát ki, és segíti a növényt a sebek gyógyulásában, védi a bakteriális fertőzésektől, és mindenekelőtt állítólag távol tartja a ragadozókat.

Amit a természet csak arra szánt, hogy nyáron legfeljebb két-három alkalommal végezzük el, az a mai gyepnövény termesztésünkkel és a szinte heti rendszerességű fűnyíróval történő kaszálással állandó elfoglaltsággá válik. A gyep így a kaszálási szezon során nagyobb stressznek van kitéve, és a számunkra illatos cisz-3 hexenómát termel.

Az Automowerrel történő fűnyíráskor az éles pengék apró vágásokat okoznak. Ez azt jelenti, hogy a növény sokkal kevesebb cisz-3-hexanolt bocsát ki. Ennek a kaszálási módnak a nagy előnye azonban az egy vegyületben élő szárak mennyisége. A rendszeres, szinte napi rendszerességű vágás miatt egyszerre csak néhány szármaradványt vágnak le egy-egy vegyületből, de ezeket folyamatosan. Így a növény folyamatosan, kis mennyiségben tudja termelni az illatanyagot.

 

Miért kevésbé intenzív a frissen nyírt gyep szaga, ha Automower®-t használ?

A Husqvarna Automower®-rel történő nyíráskor a gyepet sokkal gyakrabban nyírjuk, azaz a fűszálak csak néhány milliméterrel rövidülnek meg. A kicsi, éles pengék ráadásul rendkívül finoman vágják a füvet. Ez a fajta nyírási mód biztosítja, hogy a növény folyamatosan és csak nagyon kis mennyiségben adja ki az illatát, amit mi kevésbé intenzív illatként érzékelünk.