Hogyan kell megmetszeni egy fát?

Egyszerűen fogalmazva, a megfelelő metszés eltávolítja a nem kívánt növekedést, miközben ösztönzi az új növekedést. De mely ágakat kell visszavágni? Mikor kell ezt megtenni – és milyen eszközökre van szükség ehhez? Ehhez állítottuk össze ezt az egyszerű útmutatót a fák metszéséhez.

 

Tippek a fák metszéséhez

Miért kell rendszeresen metszeni egy fát?

A fát azért kell megmetszeni, hogy ösztönözzük az ágak növekedését, és nagyobb szerkezetet adjunk nekik. A metszés azonban akkor is hasznos lehet, ha az alatta növő növényeknek nincs elég fényük a virágzáshoz. De még azok sem kerülhetik el a rendszeres metszést, akik különösen pontos, gömbölyű fákat szeretnének.

Mielőtt az ollóért nyúlna, meg kell határoznia magának, hogyan szeretné használni a fáit. Elsősorban a pontos megjelenés érdekli, különösen sikeres termést szeretne elérni, vagy inkább valami vadabbat szeretne? Így könnyebben eldöntheti, hogy mely ágakat és milyen mértékben távolítsa el.

 

Mikor kell megmetszeni egy fát?

Ideális esetben a fákat a nyugalmi időszakban kell megmetszeni. Késő télen vagy tavasz elején. Ebben az időszakban a növényvédő szerek és betegségek fertőzése valószínűtlen, és a fának elegendő ideje van arra, hogy az új növekedés előtt regenerálódjon. Az elhalt, letört vagy beteg ágakat mindig azonnal le kell vágni.

 

Milyen eszközökre van szükségem a metszéshez?

Gyakran elegendő egy egyszerű metszőolló vagy metszőfűrész. Nagyobb munkákhoz szükség lehet egy magas metszőollóra vagy láncfűrészre is.

 

Milyen biztonsági intézkedésekre van szükség a fák metszésekor?

A kerti szerszámokkal végzett munka veszélyes lehet. Mindig strukturáltan álljon hozzá a munkához, és mindig viseljen megfelelő biztonsági felszerelést. A Husqvarna a fülvédővel, napellenzővel és védőszemüveggel ellátott sisak, védőnadrág vagy láncfűrészes lábszárvédő, felsőtestet védő erdészkabát, vágásálló nadrág, csúszásmentes biztonsági bakancs és kesztyű viselését ajánlja. 

 

Ne dolgozzon fákon villanyvezetékek közelében, mert ez nagyon veszélyes lehet. Inkább kérjen segítséget szakemberektől.

Soha ne használjon láncfűrészt létrán. A láncfűrészt csak derékmagasságban vagy annál alacsonyabb magasságban szabad használni. Nagyobb magasságban végzett munkákhoz használjon létrát és metszőollót – vagy magas metszőollót. Mindig viseljen védőszemüveget és kesztyűt. Nagyméretű ágakkal végzett munkáknál viseljen sisakot.

 

Mely ágakat kell eltávolítani a metszéskor?

Előzetesen nézze meg a fát távolról. Mit szeretne elérni a metszéssel? Több árnyékot szeretne? Akkor a legjobb, ha eltávolít néhány ágat a fa tetején, mert ez ösztönözni fogja az oldalhajtások növekedését, és a fa szélesebb lesz. Nagyobb terméshozamot szeretne? Akkor érdemes ritkítani az ágakat, hogy a gyümölcsök könnyebben fejlődhessenek. Ha a fa alakját és megjelenését változatlanul szeretné hagyni, akkor évente vágja le az új hajtásokat.

A különösen sűrű területeket is ellensúlyozhatja megfelelő metszéssel. Ideális esetben a metszést kívülről befelé kell végezni, és nagyon fokozatosan kell haladni.

A metszés során ügyeljen arra is, hogy a letört ágakat közvetlenül vágja le. A lefelé kiálló vagy keresztben növő ágakat szintén el kell távolítani. Ha azt látja, hogy két ág elágazást alkot, vágja le az egyiket, hogy ne versenyezzenek egymással.

 

Hogyan lehet a vastagabb ágakat visszavágni?

A metszést három lépésben végezzük.

Az első vágást az ág alatt, a másodikat a törzstől távolabb végezzük, hogy csökkentsük a nyomást. Ez azért fontos, mert ha a vágás a törzshöz közelebb történik, a sebfelület nagyobb lesz – ami azt jelenti, hogy a fának hosszabb időbe telik, amíg begyógyul ez a metszési terület. A fák ilyen módszerrel történő metszése azt is megakadályozza, hogy az ág lehámozzon, ami lassíthatja a gyógyulási folyamatot.

Az aktuális évi hajtások visszavágásakor általában 45 fokos szögben kell visszavágni.

 

Meddig lehet visszavágni a fát?

Mindig a lehető legkevesebbet vágja vissza – semmiképpen sem szabad a fa 20%-ánál többet levágni. Ha túl sok ágat távolítunk el, a fa nehezen fog megbirkózni a metszéssel. Ha nagyobb metszést hajt végre, próbálja azt két vagy több évre elosztani. A biztonság kedvéért csak azokat az ágakat távolítsa el, amelyek az elmúlt évben nőttek.

Ne feledje, hogy a metszés sok zöldhulladékot termelhet. Ezért győződjön meg róla, hogy van egy terve arra vonatkozóan, hogyan és hol ártalmatlanítja a dugványokat.

 

Milyen előnyei vannak a Husqvana akkumulátoros ágvágógépeknek?

Az akkumulátoros metszőollók a benzinmotoros metszőollókhoz hasonló teljesítményt nyújtanak, ugyanakkor a rezgés- és zajszintjük jelentősen alacsonyabb, és nem bocsátanak ki kipufogógázt.

Akkumulátoros rúdvágónk 120iTK4 – különösen sokoldalúan használható teleszkópos rúdjának köszönhetően, amely lehetővé teszi, hogy nagyon kényelmesen váltson a rúdvágó és a sövénynyíró tartozék között.