Hogyan lesz a nedves pincéből lakótér?

A nedves pince száraz élettérré alakítása az egyik legnagyobb kihívás egy felújítás során. A Multipor ExSal Therm termékével olyan megoldás áll rendelkezésre, amely kiszárítja a sóval szennyezett falakat és egyúttal szigetel is.

Egy régi festékgyár tíz lakóegységgé történő átalakítása során nem csak a tetőt emelték meg, mivel szükséges volt további lakótér kialakítására. Az alagsori helyiségeket is alaposan felújították, hogy lakóterekké alakítsák őket. Az építészek azonban olyan problémával találkoztak, amelytől sok épülettulajdonos tart, és amely gyakran nagyon megnehezíti a felújításokat. Az alagsori falak, amelyeket az új lakók számára szigetelni kellett volna, nedvesek voltak. 

Ráadásul a pincefalak gyakran nemcsak nedvesek, hanem nitrátokkal, kloridokkal, szulfátokkal vagy más sókkal is szennyezettek. Ezek az anyagok általában a sóval szennyezett altalajból származnak, és a felszálló nedvességgel együtt kúsznak be a falazatba. Az eredmény egy fehér, bolyhos és kristályszerű bevonat a falak belső felületén. Olyan látvány, amelyet az építők nem szívesen látnak. Ezután még nehezebbé válik a falak felújítása és szigetelése tartósan és a lakók számára egészségesen. Az ExSal Therm egy termékkel ragaszt és erősít. Ezzel az anyaggal könnyű dolgozni, és nincs szükség a falazat kiszárítására.

 

Kevesebb só, nagyobb tűzvédelem

A Multipor ExSal Therm lemezei 90 százalékban pórusokból állnak. Ez azt jelenti, hogy a pórusok magukba szívják a nedvességet és a sókat a falazatból. A nedvesség aztán elpárolog a lemez felületén, a sók pedig hosszú távon lerakódnak a pórusokban.

Ugyanakkor a sótalanító panelek kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Megemelik a fal felületi hőmérsékletét, és így növelik a lakókomfortot. Az éghajlatváltozás és az ebből fakadó követelmények idején ez egy jelentős többletelőny. 

Mivel az ásványi szigetelőlemezek nem éghető anyagból is készülnek, növelik az épület tűzvédelmét. Az újrahasznosítható anyag ráadásul mentes a szennyező és párolgó anyagoktól. Az allergiások örömmel fogadják, hogy a Multipor lapok kapillárisaktívak, így kiküszöbölik a penész kialakulásának kockázatát.

 

Így készült a pincefelújítás

Először a szigetelendő falakról el kellett távolítani a laza régi vakolatot, és az alatta lévő falazat fugáit acélseprűvel megtisztítani az apró részektől. Ezután több rétegben EXSal Therm könnyűhabarcsot vittek fel. Ez képezte az alapot az ExSal Therm ásványi szigetelőlemezhez. A felújított falakat ezután mészvakolattal erősítették meg, és belső szilikátfestékkel festették le. Az elektromos kábeleket a legegyszerűbben a lábazati lapok fölött lehet elhelyezni. Alternatív megoldásként a kiegyenlített falra is lefektethetők, és a sótalanító panelek ennek megfelelően hátulról beilleszthetők. A fűtési rendszert is a falba építették be. Az átalakított pincehelyiségekben extra szellőztetés is van a helyiség levegőjének cseréje érdekében.

 

Felújítás árvíz és heves esőzések után

Ahol folyó van a közelben, ott a házakat látensen fenyegeti az esetleges árvíz. Ez igaz azokra a helyekre is, ahol emelkedik a talajvíz. A heves esőzések veszélye bárhol és bármikor bekövetkezhet. Még csak nem is kell, hogy a közelben legyen víz. Ilyen esetekben a fenti megoldás alkalmazható.