Milyen típusú repedések veszélyesek?

Bármilyen típusú repedés megjelenése egy épületen mindig ébresztő jel, de vannak olyan repedések, amelyek nagy veszélyt jelentenek az ingatlanra. Ezekben az esetekben még fontosabb, hogy időben felismerjük őket, hogy azonnal intézkedhessünk. A repedések megjelenése egy épületen nagyon gyakori jelenség.

Bizonyos esetekben az ingatlan építéséhez használt anyagok zsugorodása miatt gyorsan megjelennek. Másrészt a repedések más jelenségek, például földrengés, szivárgási vagy nedvességproblémák, a talaj gyenge alátámasztása és egyéb problémák következményei.

Ez azt jelenti, hogy vannak olyan típusú szerkezeti repedések, amelyek veszélyesek, és az épület részleges vagy teljes összeomlását okozhatják. Logikusan minél nyilvánvalóbb a repedés, annál nagyobb a kockázat az ingatlan épségére nézve. Röviden, annak ismerete, hogy mely típusú repedések a legveszélyesebbek, kulcsfontosságú ahhoz, hogy hatékony intézkedéseket tudjunk hozni a helyszínen bekövetkező katasztrófa elkerülése érdekében.

 

Milyen típusú repedések veszélyesek?

Bár minden típusú repedés megfontolandó, vannak olyan repedések, amelyek veszélyesebbek, mert nagyobb kockázatot jelenthetnek az épületben. Fontos tisztázni, hogy amikor szerkezeti repedésről beszélünk, akkor az anyagban vagy építőelemben keletkezett repedésre gondolunk, amely közvetlenül érintheti az oszlopokat, gerendákat.

Általában az ilyen típusú probléma többek között hibás anyag használatának, helytelen építési eljárásoknak, túlterhelésnek, földrengésnek, szivárgási problémáknak vagy rossz talajtámasztásnak az eredménye.

 

Hogyan határozhatjuk meg, hogy melyek a legveszélyesebb repedések? 

Nos, a repedés komolyságát annak elhelyezkedése, iránya és kiterjedése alapján állapíthatjuk meg. Értelemszerűen, ha nem vagyunk szakértője ennek a témának, bonyolult lehet a szerkezeteken lévő repedések felismerése, különösen, ha azok nem könnyen megfigyelhetők. Ezért most a legveszélyesebb repedés típusokra fogunk összpontosítani.

 

Függőleges repedések

A függőleges repedéseket alapvetően a szerkezet közös zsugorodása vagy kisebb rendeződése okozza. Abban az esetben, ha a repedés 3-4 mm-re, vagy még nagyobbra szélesedik, akkor szakértő szakemberek segítségét kell kérnie, mert komoly települési problémával állunk szemben.

Ha a függőleges repedéseknek a tetején széles tér van, az azt jelenti, hogy az alapozás az épület adott oldalán leesik, vagy valamilyen okból kifolyólag emelkedik. Ezzel szemben, ha a függőleges repedések alul nagyobbak, akkor az alap másik oldala esik vagy süllyed.

 

Vízszintes repedések

A vízszintes repedések komoly problémát jelenthetnek ingatlana számára, mivel a rossz alapozás, a túlzott nedvesség, a vízszivárgás vagy a csövek eltömődése miatt alakulhatnak ki.

Egy fal például vízzel telítődhet, ha a talajegyengetés rossz vízelvezetéssel párosul, ami hatással van az alapokra és növeli a hidrosztatikus nyomást. Ha ehhez hozzáadjuk a talaj súlyának erejét, az alapozás összeomlása következhet be, ami tovább bonyolítja a helyzetet. Végül, ha egy vízszintes repedéshez enyhe dőlés is társul, az szintén nagyon komoly károsodás, és a lehető leghamarabb ki kell javítani.

 

Cikcakkos repedések

Bár a cikkcakkos repedések nem annyira gyakoriak, különösen a betonszerkezeteknél, téglaépületekben előfordulhatnak. Ezekben az esetekben ezek a repedések súlyos szerkezeti hibára utalhatnak, különösen a rossz ülepedés miatt.

Az olyan szerkezetek esetében, ahol a téglák közötti habarcsban a hely körülbelül 1,30 mm-nél nagyobb, a károsodás nagyon súlyos lehet, és professzionális építők segítségét igényli.

 

Honnan tudod, hogy a repedések veszélyesek?

Sokan kíváncsiak arra, honnan lehet tudni, hogy a repedések veszélyesek-e. A CEMIX a repedésmérő használatát javasoljuk, amely egy nagyon hatékony, kifejezetten repedések mérésére használt műszer.

Fontos szem előtt tartani, hogy amikor egy repedés megjelenik, meg kell határozni annak elmozdulásának sebességét, mivel ez jelezheti a szerkezetben lévő repedés súlyosságának típusát.

A repedésmérő által megjelenített minden egyes vonal egy bizonyos értéket jelez milliméterben, amely a repedés nagyságának vagy súlyosságának megismeréséhez szükséges információkkal szolgálhat.

Az elmozdulás mértéke mellett kulcsfontosságú a repedés mélységének megismerése, és ehhez egy nagyon elterjedt módszert alkalmazhatunk: a repedés belsejébe (az aljáig) helyezzünk egy erős, de nagyon vékony (kb. 15 mm széles) kartont.

Ezután egy jelet kell ejteni, és a mélység méréséhez el kell távolítani a kartont. Ebben az esetben a legveszélyesebbek azok a repedések, amelyek általában 45 fokos dőlésszögben vannak a talajhoz képest.

Az is rendkívül súlyos, ha a szerkezet 20%-ában repedések vannak (még inkább, ha ezek átlósan futnak felfelé a szerkezeten).  Ezekben az esetekben a repedések nagy száma miatt általában könnyű időben észrevenni a problémát.

 

A legjobb tömítőanyag a veszélyes repedésekhez

Már beszéltünk arról, hogy milyen típusú repedések vannak egy szerkezetben vagy épületben, és melyek közülük a veszélyesebbek. Most, ha a legjobb tömítőanyagot keresi a veszélyes repedésekhez, többféle terméket kínálunk Önnek. 

Ilyen a CRACK SEALER termék, amelyet kifejezetten az ilyen típusú problémák megoldására gyártottak, amelyek komolyan befolyásolhatják az ingatlan szerkezetét. 

 

Konkrétan néhány előny, amelyet a tömítőanyag biztosít:

  • Ideális habarcs a betonfelületek vagy cement- és/vagy homokvakolatok, padlók, falak, oszlopok és födémek repedéseinek, üregeinek vagy leválásainak foltozására és kitöltésére.
  • Belső, külső, vízszintes, függőleges, lakossági és kereskedelmi felhasználásra.
  • Kiváló tapadás és finom kivitel.
  • Festhető vagy bevonható vakolattal, stukkóval vagy textúrázható.
  • Nem repedezik vagy hámlik.
  • Könnyű és tartós alkalmazás.
  • Szennyezőanyag-mentes.
  • 2 kg-os kiszerelésben.
  • Szürke szín.