Minden, ami kémény

A kémény egyik fő feladata, hogy azokat füstgázokat, amelyek a tüzelőanyagok elégetése során keletkeznek elvezesse, továbbá, hogy az égéshez szükséges levegőt bevezesse a tűztérbe. Mielőtt kémény építésbe vagy felújításba kezdünk, mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni. Jellemző, hogy a használt kémény mellett van egy úgynevezett tartalék kémény is. Ezek használatára, általában csak probléma esetén van szükség, például akkor, ha bármilyen zavar esetén csak szilárd tüzelésű módszerekkel tudjuk felfűteni a kívánt helyiséget. A kéményt minden esetben olyan felülettel, kell ellátni, ami minden környezeti viszontagságnak ellenáll, ez lehet vakolat vagy akár burkolat, amit a hatóság átadás előtt minden esetben ellenőriz. Kéményünket ahogyan már említettük, hatóságilag is ellenőrizhetik, ahhoz pedig, hogy hivatalosan átadásra kerüljön szükséges bemutatni az illetékes szervnél az alaprajzot, függőleges csőtervet, hő- és áramlástechnikai méretezését, teljesítmény nyilatkozatot, kivitelezői nyilatkozatot, valamint rendelkeznünk kell tetőkibúvóval, kéményseprű járdával, vagy kéményseprői igény szerint felső tisztítóajtóval is. Tetőkibúvót csak abban az esetben kell, kötelező biztosítani , ha a új épület épül, a már meglévőkre nem szükséges megcsináltatni.

 

Kisméretű téglából kémény

 

A kémény építése elég sok körültekintést és odafigyelést igényel, ugyanis koránt sem mindegy, hogy milyen méretű téglából építettjük meg kéményünket. A jelenleg hatályos magyar szabvány alapján új égéstermék elvezető berendezés csak rendszer jellegű lehet. Mivel a kis méretezésű téglából épült kémény nem minősül rendszernek ezért nem javasolt ily módon kéményt építeni.

Alapozás a kéményhez

 

A szabvány szerint a kémények alapozását meghatározott statikai méretezés alapján kell végrehajtani. Az alaptest elkészítése során figyelni kell arra, hogy az alap alsó síkja és a köpenyelem nagyságához, méretéhez képest legalább 5 cm-rel növelni kell, az alap alsó síkját pedig kötelező fagyhatár alá vinni, ezzel is eleget téve az általános előírásoknak.

 

Köpenyelem

 

A kémény típusa és a béléscső határozza meg, hogy mekkora legyen/lesz a köpenyelem külmérete. Használata mindenképpen ajánlott és több pozitív vonzata is van mint például az, hogy sokkal egyszerűbb alkalmazást biztosít valamint műszaki paraméterei is nagyon jónak minősülnek.