Energiabesorolás és tetőtér

energiabesorolas-es-tetoter

Mielőtt belekezdünk bármilyen felújításba, szükséges és érdemes felmérni, hogy milyen a tető hőszigetelésének állapota és hogy milyen állapotban van maga a tető. Ezek a felmérések a jövőben is megkönnyíthetik a helyzetünket, megmenthet minket az esetleges penészedéstől, de egy körülbelüli mennyiséget is mutathat a jövőbeli hőveszteség mértékére. Az energiahatékonyság azonban javulhat, ha megfelelő minőségű anyagokkal és korszerű technológiával végezzük el a szigetelési munkálatokat. Az egyik legfontosabb, hogy télen ne szökjön ki a meleg nyáron pedig a meleget ne vegye át a tetőtér.  A tető minőségének is hatalmas szerepe van a hőmegtartásban, ez leginkább a cserepek minőségén múlik. A megfelelő szigetelés természetesen nem csak a hő megtartása miatt lényeges, hanem költségvetésünk szempontjából is, ugyanis egy jó hőszigetelés merőben csökkentheti például a fűtésszámlánkat is.

 

Lehet a padlás tetőtér?

 

Persze! De mielőtt bele kezdenénk a munkálatokba, mindenképpen érdemes szakember segítségét és véleményét kérni! Először is az első legfontosabb, hogy felmérje, hogy otthonunkban kivitelezhető-e egy ilyen bővítés, alkalmas-e otthonunk egy ilyen felújításra. Amennyiben igen, dönthetünk arról, hogy a tetőtér megközelítése házon belül vagy házon kívül legyen lehetséges, ha azt az esetet választjuk, hogy házon belül, bizony egy kis térveszteséggel is számolnunk kell. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon a beépítéshez szükséges-e valamilyen engedély? Egyedül abban az esetben igen, ha a beépítés térfogat növekedéssel jár. Építkezés előtt függetlenül érdemes mindig utána járni az erre vonatkozó szabályoknak és rendelkezéseknek. A kivitelező tervet készít, ami tartalmazza a legapróbb és legfontosabb adatokat is. Az építkezés ideje alatt pedig az építkezési naplóban kell vezetni, a folyamatokat, ezt a naplót az építkezést követő 10 évig mindenképpen meg kell őrizni!

 

Brutto és nettó alapterület

 

A belmagasság mindig változó a tetőtéri lakásokban, ez abból fakad, hogy a falak nem függőlegesen helyezkednek el. A bruttó alapterületnek minősül az a teljes padlófelület. Nettó alapterületnek pedig azt nevezzük, ahol a 190 cm-t eléri a belmagasság, ezt nevezik hasznos alapterületnek is.

 

Háztervezés

 

A tetőtér átalakítása esetén több szempontot is figyelembe kell venni, ilyen például a ház szerkezete, tájolása és a megközelítése. A nettó alapterület annál nagyobb lesz minél meredekebb a hajlásszöge a tetőnek. A ház szerkezetének vizsgálata elmaradhatatlan, meg kell győződni arról, hogy a szerkezet elbír-e egy ilyen mértékű bővítést, valamint, hogy a födém és a tartófalak is jó állapotban vannak-e. A tájolás leginkább saját érdekünkben fontos, ettől függ mennyi napsütés fogja érni a házat. Az ilyen típusú felújítások nem mindig a legolcsóbbak, szerencsére már erre is igényelhető többféle támogatás ilyen például a CSOK.