Mire jó a sarokcsiszoló?

Habár a sarokcsiszoló kifejezésből arra gondolhatnánk, hogy egy speciális célszerszámról van szó, valójában kifejezetten sokoldalú eszközről beszélhetünk – a meglepő pedig az, hogy pont sarkok csiszolására a legkevésbé alkalmas.

A sarokcsiszolók már csak azért is számítanak megkerülhetetlen eszközöknek, mert számos kiegészítő tartozékuknak köszönhetően rengeteg feladat elvégzésére alkalmasak. Bármilyen kicsi sarokcsiszoló – a megfelelő kiegészítőkkel felszerelve – alkalmas lehet vágási, csiszolási, polírozási vagy akár tisztítási feladatokra is.

A sarokcsiszolók legfontosabb alkatrésze a sarokcsiszoló korong. Számos különböző anyaghoz gyártanak specifikus kiegészítőket: létezik sarokcsiszoló korong fához, fémhez, műanyaghoz, kerámiához, térkőhöz, vashoz, és betonhoz is. Amennyiben tudjuk már, hogy milyen anyagot szeretnénk vágni, nem kell semmi mást tenni, csak a célunkhoz megfelelő korongot kiválasztani.

 

Miért sarokcsiszoló a neve?

Itt van tehát ez a gép, amivel lehet vágni, darabolni és csiszolni, akár durvább, akár finomabb felületeket is. Mivel azonban egy vékonyabb-vastagabb kör alakú tárcsa az a része, amely dolgozik, így (belső) sarkokat nem igazán lehet velük csiszolni.

Akkor miért ez a neve? Az elnevezéssel az első csiszolókorongos gépektől (az ún. egyenescsiszolóktól) próbálták megkülönböztetni a sarokcsiszolókat. Amíg az előbbieknél a hajtómotor és a szerszám tengelye egybeesik, úgy a sarokcsiszolónál a munkatárcsa 90°-os szöget (azaz sarkot) zár be a motor tengelyével. A magyar sarokcsiszoló kifejezés a német „winkelschleifer” szóból eredeztethető, mint sok más munkával, építőipari tevékenységgel kapcsolatos kifejezésünk.

 

Miért nevezzük flexnek, és a vele végzett tevékenységet flexelésnek?

Magyarországon az első ismert sarokcsiszoló gyártó cég az észak-vesztfáliai Flex nevű német cég volt. Régebben, amikor a piac egy adott ágát tulajdonképpen uralta egy vállalat, gyakran azonosították a gyártó termékét annak a márkájával. Ilyen például a Stihl, sokan hívják a mai napig az összes létező láncfűrészt csak simán Stihl-fűrésznek, vagy akár a Rotring, ami az összes vékony grafitheggyel tölthető ceruza szinonimájaként rotring ceruzaként terjedt el a köztudatban.

Így lett a Flex sarokcsiszolóból is csak simán: flex. Bár azóta több márkanév alatt is léteznek már sarokcsiszoló gépek, a köznyelvben megragadt ez a kifejezés.

 

A sarokcsiszoló használata

A sarokcsiszoló helyes tartása nincsen pontosan meghatározva, de azért van pár alapszabály, amit fontos tudni. A sarokcsiszolóhoz például tartozik egy védőburkolat, amit sajnos sokan leszednek róla, és anélkül vágnak vele. Pedig nyilván nem véletlenül került fel rá, védelmi célokat szolgál. Ne kövessük a rossz példát, hagyjuk rajta a védőburkolatot!

Fontos még, hogy a munkadarabot, ha a vágás során bármilyen irányba elmozdulhatna, inkább rögzítsük szakszerűen és stabilan, fogjuk satuba!

Másik komoly hiba, amit már a gyakorlottabb barkácsolók szoktak elkövetni, hogy egy kézzel fogják a flexet. Pedig ebben az esetben is, mint a védőburkolatnál, a fogantyú sem dísznek lett odatéve. Balkezesek esetében ráadásul ez a fogantyú 1-2 perc alatt átszerelhető a megfelelő oldalra, ez sem lehet kifogás.

Mindezek mellett a védőszemüveg használata is rendkívül fontos, mert a vágás során bármikor felperdülhet egy forgács, szilánk vagy egyéb darabka, amely megfelelő védelem nélkül károsíthatja a szemünk épségét.

Használat közben kerüljük a túlzottan nagy erőkifejtést, hiszen ezzel nemcsak a korong kopásának mértéke nőhet meg, de túlterhelhetjük a gépet is, ha túlságosan masszív anyagon dolgozunk. A sarokcsiszolót tartsuk könnyedén, de határozottan, a gép súlyának megfelelő előretolási erőt fejtsünk ki. Amennyiben fontos a lehető legpontosabb vágás, akkor fogjuk be egy állványba. Ezzel jelentősen eredményesebbek lehetünk és megkönnyítjük a saját dolgunkat.

 

Speciális szerelékek sarokcsiszoló szerszámra

Számos sarokcsiszoló adapter elérhető már, így akár láncfűrésszé is alakíthatjuk sarokcsiszolónkat, de például körvágót és lyukfúrót is tudunk rá csatlakoztatni. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy eltávolítjuk a korongot és a két befogató gyűrűt, ezek helyére pedig becsavarjuk a speciális adaptert, végül pedig már fel is tehetjük a szerszámra a körvágót vagy a lyukfúrót. Még speciális szerszám sem fog kelleni hozzá.