Mit jelent az okos kert?

Mit jelent az okos kert?

Mit jelent az okos kert?

Egy saját kis kert – sokaknak magas szintű életminőséget és ideális visszavonulási helyet jelent. Ezért nem is csodálható, hogy a kerti munka a németek legkedveltebb hobbijai egyikének számít. Azonban paradox módon, még ennek a zöld iránti egyértelmű szeretetnek ellenére is, ez az elkötelezettség csak az idejüket intenzíven ezzel töltő kertészkedőkre szűkül le. A megoldás mindazoknak, akik gombnyomásra megvalósuló tökéletes kertről álmodnak, az okos kert.

 

lőny: az okos optimalizálás 

 

Az okos kert döntően javítja az emberek életminőségét:

  • Optimális keretfeltételek, gondoskodnak a lehető legjobb növekedésről: mind a díszgyepekről, mind a fontosabb konyhakerti növényekről
  • Optimálisan összehangolt folyamatok, alapvető erőforrásokat, mint pl. tiszta vizet és energiát takarítanak meg.
  • Optimálisan automatizált rendszerek, megkönnyítik a kerti munkát és tökéletesítik az eredményt.
  • Optimális informatikai alapok, megbízható szolgáltatássá egyszerűsítik le a vevők és a szolgáltatók közti kommunikációt.   Összegezve: az okos kertek környezetet és pénztárcát kímélőek, időt takarítanak meg és erőforrásokat kímélnek meg, ám mégis tökéletes eredményről gondoskodnak.

 

Okos kertészkedés az AL-KO Gardentech-tel

2018 tavaszától letölthető az iOS és Android készülékekhez való új AL-KO inTOUCH-app. Az appnak köszönhetően áll fenn annak lehetősége, hogy például az AL-KO Robolinho robotfűnyírója egy internetes routerre rákötött Gateway-en át kommunikáljon. Kérdezhetnek le állapotjelzéseket, mint pl. az akku feltöltöttségének állapotát, valamint aktívan irányíthatják és állíthatják be a berendezést. Az előre beállított nyírási időkön (nyírási ablakon) kívül, ugyancsak lehetséges kézi indítás és leállítás is.  A beállítások kényelmesen irányíthatók a kanapéról, szabadságon vagy akár a munkából is. Az értesítés funkción keresztül a vevő egyenesen az okos Robolinho Világról nyerhet információkat.

Okos biztonság

Az adatbiztonsági téma fontos szerepet játszik az AL-KO Okos kert esetében. Az AL-KO tudatában van kettős felelősségének. Egyrészt a vevőket az összegyűjtött érzékeny adatok felhasználási céljáról nyíltan és elfogadhatóan tájékoztatni kell. Másrészt ezeknek az adatoknak a védelme ráadásul még a legmagasabb prioritással is bír. Ezért ezeket először a gateway-en csupán helyben tárolják, és csak a felhasználó által kinyilvánított egyértelmű beleegyezés után tárolják a felhőben – nyers formában és a felhasználói magatartásra utaló információktól elkülönítetten. Így nem teremthető kapcsolat valódi személyek és készülékeik adatai között a felhőben. Ezekből nyerhetők utána információk, melyeket a felhasználó rendelkezésére bocsátanak. Ez viszont először is a felhasználó újra megerősített beleegyezését követeli meg. Így  már fennáll annak lehetősége, hogy a rendszerbe bekötött specialistáktól valós időben tippeket vagy útmutatásokat kapjanak.

Bővített okos kert koncepció

Az AL-KO okoskert-koncepciójánál többről van szó annak lehetőségénél, hogy kerti berendezéseket, mint pl. Robolinho robotfűnyírókat, szivattyúkat és házi vízműveket pusztán mobil készülékekről, mondjuk tabletekről vagy mobiltelefonokról irányítsanak. Többek állításával ellentétben, ez mindössze egy másik formája az irányításnak, ill. csupán egy másik kezelőfelület. Okossá akkor válik, mikor egy robotfűnyíró a kerttulajdonos digitális naptárával összhangba kerül, és arra automatikusan reagál. Amennyiben délután grillparti van tervben, úgy délelőttönként nyírnak gyepet. Mikor az öntözőberendezések az időjárás-előjelzéssel össze vannak kötve, vagyis: amennyiben esőt jeleztek, akkor az öntözőberendezések nem kapcsolnak be, még akkor sem, ha szárazságot észlelnek az esőérzékelők, és voltaképpen impulzust adnának öntözésre. Az akkuk és töltöttségi állapotaik, ezzel pedig a kézi berendezések is, amilyenek pl. a sövényvágók, szegélynyírók és motoros kaszák, ugyancsak intelligenssekké válnak azzal, hogy a berendezések felhasználói tevékenységére vonatkozóan pontos kezelési javaslatokat és előrejelzéseket kaphatnak. Amennyiben a kerttulajdonos intelligens sövényvágóval nyírja sövényét, úgy a berendezés információkat gyűjt saját állapotáról. Ezeket az információkat kiértékelik, majd az útmutatásokat illetve tippeket közlik a felhasználókkal. Így a kertészkedő visszajelzéseket kap olyan kérdéseket illetően, hogy „Megfelelően használom a berendezést?”, „Mikor van itt a megfelelő időpont a használatra?”, „Mikor kell legközelebb a berendezést karbantartani?”. A visszajelzésekkel ideálisan használhatják a berendezéseket. A berendezések használati időitől és élettartamától függően, amennyiben a vevő a funkciót aktiválta, a pótalkatrészek és tartozékok utánrendelésére vonatkozóan javítási ajánlásokat, javaslatokat, valamint speciálisan vevőre szabott termékútmutatásokat adnak.

Okos kertkialakítás

A vevőnek megvan a lehetősége kertje konkrét öntözésének virtuálisan kialakítására.  Ennek megfelelően okos kertjének csupán azokat az információit kapja meg, melyek egyéni palántaelültetését érintik. Általában az AL-KO a kooperációra törekszik kizárás helyett. Nem csak AL-KO modelleket, hanem más kerti technológiákat is, mint pl. lámpatesteket, védőtetőket, szenzorokat stb. – a nagyobb termékskála, valamint a fogyasztóknak nyújtandó nagyobb előnyök végett – egyetlen mindenre kiterjedő rendszerbe kötnek bele. Központi kapcsolódási pontul egy Gateway szolgál erre, melyen át a berendezések egymás között is és egy adatfelhővel is össze vannak intelligensen kötve. A kommunikáció egy rádiókommunikációs protokollon át, szubgigahertzes sávban történik, hogy lehetőleg minél nagyobb hatótávolságot érjenek el.

Okos szolgáltatás

A felhasználó közvetlen kezelési javaslatokat kap berendezései használatához, példának okáért arra, hogy mikor ajánlatos késcsere, mik az időjárás illetve évszakok tekintetében ideális gyepgondozási idők, mikor van az öntözés és a  gyepápolás ideje. Konkrét kertápolási tippeket is kaphat, pl. hogy miként használják a lombszívót egy erősen szeles őszi nap után, vagy egy esős időszak előtt a gyepet újra nyírják-e. A berendezések használatának időitől és élettartamától függően a pótalkatrészek vagy kiegészítők utánrendelésére vonatkozó szervizelési ajánlatokat, javaslatokat, vagy vevőre szabott speciális termékútmutatásokat adhatnak. Ezek a berendezés által gyűjtött információkon alapulnak. Az egész eljárás viszont a felhasználó egyértelmű és újra megerősített beleegyezését követeli meg.

Szójegyzék: okos kertek

  • Adatfelhő: Azon alapszik, hogy az IT infrastruktúrát, úgymint az adattárolókat, hálózati kapacitásokat, vagy szoftvereket, egy külső hálózaton át elérhetik. A programoknak nincs szükségük tehát arra, hogy a helyi számítógépen telepítettek legyenek. Ez technikai illesztő felületeken, protokollokon és a böngészőn át történik.
  • Gateway: Az okoskert központi része. Az egyes kertészkedés-segítőkhöz tartozó összekötő berendezésként, WiFi-n át az adatfelhővel, ez a rendszer kulcspontja.
  • Okos kert: Szószerinti fordításban a „smart” vagyis clever, magyarul okosat jelent, így eme kombinációban a smart garden pedig  „okos kertet” jelent. Ez alatt az adatoknak egy számítógéppel támogatott, egymással hálózatba kötött kerti gépek segítségével történő intelligens gyűjtése, kiértékelése és adatszolgáltatása értendő.

Forrás: AL-KO

Jöjjön el hozzánk barkácsáruházainkba vagy tüzéptelepeinkre és válasszon kínálatunkból!