Lépések egy szép gyepért

Lépések egy szép gyepért

Lépések egy szép gyepért

Mindenki szeretne egy szép gyepet, pázsitot a kertbe, ebben segítünk néhány tanáccsal, amivel szebbé varázsolhatja a füvet!

1. Fű előkészítése:

Első lépésként meg kell tisztítani a fűfelületet. Távolítsa el a kisebb ágakat és leveleket , hogy a fű jól megszáradjon. Így megakadályozhatja a gombák és a csírák növekedését a gyepen. Javasoljuk, hogy gereblyével végezze a munkát, mivel ezzel a lenyomott fűszálakat felállítja és eltávolítja a laza anyagot a fűszálak között.

 

2. Fű vágása:

Amint a talaj hőmérséklete meghaladja a 7 °C bis 8 °C , a fű elkezd növekedni.Ekkor le kell vágnia egyszer. Fontos, hogy ne rövidre vágja.Ideális fűszál hossz  kb. 4 cm. Ezáltal a fű erős marad és a fűszálak még elég nedvességet tartalmaznak, hogy elősegítsék a növekedést.

 

3. Fű trágyázása:

Egy héttel, mielőtt a 4.lépést,a talajlazítást elkezdené, meg kell trágyáznia a gyepet. Ennek az ideális időpontja március vége április eleje. Javasoljuk, hogy a trágyázást felhős napokon végezze. Így az azt követő eső révén a trágya tápanyagtartalma jobban bejut a földbe és a növények jobban fel tudják venni.Trágyázásnál fontos figyelembe venni, hogy a trágyát egyenletesen oszlassa szét és ne trágyázza túl a füvet, mivel az káros lehet.

 

4. Talajlazítás:

Télen a fű igénybe van véve és mohával , filccel borított. Talajlazító használatakor  a talajlazító hengerrel eltávolítja a filcréteget, moha és növényi maradványokat. Ezáltal elősegíti a fű és a talaj szellőzését. Az optimális eredmény elérése érdekében egyenletes talajlazítást javasoljuk, először kereszt-,majd hosszirányban. A megfelelő talajlazítót megtalálja online shopunkban.

 

5. Fű utánvetése:

Ha a füvön szabad felületek találhatók, amelyek nagyobbak egy A5 méretű papírlapnál, akkor ezeket a részeket fűmaggal kell bevetni.A szétszórás után a fűmagot legjobban egy kerti hengerrel tudja lenyomni. A frissen bevetett területet addig kell kerülni, ameddig a fűtakaró bezáródik.

 

6. Fű öntözése:

Miután a füvet levágta, megtrágyázta, fellazította és a csupasz részeket frissen bevetette, alaposan meg kell öntöznie.Ezáltal a fontos tápanyagok egyenletesen oszlanak szét a felületen, így a fű gyorsabban magához tér.

 

7. Rendszeres fűnyírás:

Ahhoz, hogy a fű szép és sűrű legyen, a füvet rendszeresen le kell vágni. Különösen tavasszal, mikor  gyorsan növekszik, 1-2 hetente érdemes fűnyíróval vagy szegélynyíróval levágni. Erős, egészséges gyep számára előnyös, ha a levágott füvet nem távolítja el, hanem a fűnyíró mulcsfunkciójával ismét a gyeptakaróba bedolgozza. Ezzel elegendő tápanyagot biztosít a fűnek az erős és sűrű növekedéshez. Erre a célra ideális a fűnyírórobot , ami ezt a munkát automatikusan átveszi.

Jöjjön be barkácsáruházainkba vagy tüzéptelepeinkre, hogy szaktanácsadóink segítségével kiválaszthassa a megfelelő gépet!