Sövények igazító metszése

Sövények igazító metszése

Sövények igazító metszése

Ha nyár végére vagy kora őszre elveszítette szép formáját a sövény, ideje visszavágni. Azért ez az időszak kedvező, mert az új növényhajtások ekkorra már elfásodnak. Ezen kívül befejeződött a madarak költési ideje, így nem veszélyeztetjük a madárfészkeket. Nincs hőség, nincs fagy, a fás részeken keletkező sebek így gyorsan visszazáródnak.

Metszés előtt

A sövény elé leterített ponyva megkönnyíti a levágott ágak összegyűjtését. Ez mindenekelőtt gyepfelületen vagy az ágyásban jelent előnyt, ahol nem lehet seperni.

Metszés

Csak fiatal fát metsszen. A koronát metssze vékonyabbra, mint az alsó részt. Így elkerülhető, hogy megkopaszodjon az alja. A sövényfal 5-10 % dőlése optimális.

Metszés után

A levágott fás és zöld részek hulladékudvarban vagy hasonló gyűjtőhelyen adhatók le. Másik lehetőség a levágott növényi részek összeaprítása. Az apríték közvetlenül a sövény alatt vagy az ágyásban mulcsrétegként szétteríthető.

Biztonság

A hálózatról működtetett sövényvágó ollónál különösen fontos figyelni, nehogy elvágjuk a kábelt. Tegye a vállára vagy rögzítse a hevederen lévő hurokba. Így nem kerül a kés közelébe. Egyszerűsíti a dolgot, ha a sövényvágóhoz biztonsági kábel tartozik. A kábel első részét műanyag cső burkolja, amely nagyobb, mint a késes vágók távolsága. Így nem tudja szétvágni a kábelt.

Akkumulátoros üzemű gépnél nincs kábelátvágási veszély. Ha biztosra szeretne menni, használjon akkumulátoros sövénynyírót. További előnye, hogy nem kell igazodni a kábel hosszához.

Kerti gépeket barkácsáruházainkban és tüzéptelepeinken szakértők tanácsadásával tud vásárolni!