Mit nevezünk kéziszerszámnak?

Kéziszerszámok

A kéziszerszám fogalma minden olyan eszközt magába foglal, amelyet használat közben kézben tartunk, illetve mindazok a villamos készülékek is ide tartoznak, amik hálózatra kapcsolt állapotban könnyen áthelyezhetők. Ilyenek például a csavarhúzók, csavarkulcsok, ütő- és célszerszámok, fogók, reszelők, kézi szorítók, de ebbe a kategóriába sorolhatók a beütők, lyukasztók, sőt, a különböző kisgépek és tárolók, kocsik is.

 

Kéziszerszám készletek

Egy igazán praktikus dugókulcsok több darabos, amely darabszám a néhány tíztől akár több százig is terjedhet. Hétköznapi használatra természetesen bőven elegendő egy kisebb készletet beszereznünk. Nem feltétlenül szükséges azonban egy egész szerszámos dobozt megvásárolni, akadnak ugyanis olyan, úgynevezett ‘multi tool’ kéziszerszámok, amelyek önmagukban vagy néhány kiegészítő által, akár 10-15 különböző funkciót is be tudnak tölteni.

A legtöbb szerszámokat gyártó és árusító cég termékkínálata igen széles. Magába foglal kőműves-, burkoló-, festő- és sok más, főleg az építőiparhoz kapcsolódó eszközt és szerszámot. Ezek minősége természetesen igen sokféle lehet.

 

A kéziszerszámok felülvizsgálata

Az időszakos felülvizsgálat leginkább a villamos (elektromos) eszközöket érinti, és a célja a használatból és elöregedésből eredő hibák feltárása. Ilyen hiba lehet például a törött burkolat vagy a sérült szigetelés, amelyek időben történő felfedezése azért szükségszerű, mert könnyen életveszélyessé válhat egy ilyen szerszám a hibája miatt.

Érdemes rendszeresen, évente végezni ilyen ellenőrzéseket, ugyanis a figyelmen kívül hagyott hibák áramütéses balesetekhez vezethetnek, ami nemcsak a szerszámot használó dolgozót, hanem a környezetében tartózkodókat is érintheti. A gazdasági társaságok munkavállalói által használt kéziszerszámokat kötelező jelleggel szükséges alávetni ezeknek a vizsgálatoknak. Az ellenőrzésen és a jegyzőkönyv megőrzésén kívül további feladatok is adódnak. Az üzemeltetők számára elvárás, hogy az esetlegesen felmerült hibákat, hiányosságokat és egyéb szükséges javításokat elvégezze vagy elvégeztesse, ezáltal megelőzve a későbbi károkat.

 

A kéziszerszámok tárolása

A kéziszerszámok és a gépek tárolásához más és más megoldások vannak. Különböző méretű szerszámtárolók közül válogathatunk. Attól függően milyen kaliberű szerszámaink vannak, inkább kisebb és precíziós munkaeszközöknek keresünk helyet, vagy nagyobb és vaskosabb kéziszerszámokat szeretnénk elhelyezni.

Számos szerszámosládák, tárolók közül válogathatunk. Ezek főként műanyagból készültek, ötletes kialakításúak, és nem is kerülnek túl sokba. Ha az otthoni javításokhoz, barkácsoláshoz használt szerszámkészletünk még nem túl bőséges, célszerű egy készen vásárolt dobozba zárva tárolni. Így mindent egy helyen megtalálunk, és túl sok helyet sem foglalnak el.

Egy megfelelő szerszámosláda még a jól felszerelt barkácsműhelyben sem haszontalan, hiszen az adódó helyszíni munkákhoz szükséges szerszámokat reklámszatyor helyett ebben szállíthatjuk a tetthelyre.

Vásárolhatunk kombinált funkciójú szerszámkocsit is, amelyet szükség kisebb munkapadként is használhatunk.