Október végén ismét eljött az idő: csengetnek és az ajtóban hátborzongatóan beöltözött kis boszorkányok, ördögök és denevérek jelennek meg.
Küszöbön a Halloween! Nem csak az édességek tartoznak ehhez a szokáshoz, hanem egyre inkább a vicces arcú tök faragás is. Mindenekelőtt a gyerek találják szórakoztatónak, hogy a tököknek borzongató arcot adjanak. Egy normál méretű tök kivájásánál ott marad a végén gyümölcshús . Felmerül a kérdés, mi legyen vele: Kidobjuk? Nem! Sok mindent lehet ebből készíteni a levestől a felfújtig.
Figyelem: nem minden tök ehető! A dekorációra szánt dísztökök olyan vegyületet tartalmaznak, amelyek komoly tüneteket ( hányás, hasmenés, kiszáradás ) okozhatnak. Ezért csak az étkezésre alkalmas, ehető tökféléket használjuk.
1. Tökmag pirítás
Ahhoz, hogy tökmagokból egy ropogós ínyencséget varázsoljuk, először a gyümölcshús maradékot egy szűrőben, folyó vízzel távolítsuk el . Ezután a magokat előmelegített sütőben 180-200 °C-on pirítsuk meg. 10 perc elteltével vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, hámozzuk meg és rágcsálhatjuk. A tökmag jól illik a salátákhoz vagy a saját készítésű tökmagos kenyér tésztájához.
2. Könnyű Chutney
Egy további variáció a sütőtök maradékának felhasználására a chutney készítése.Nemcsak az indiai rizs ételekhez vagy húsokhoz illik, hanem egy szép kontrasztot ad a sajthoz vagy a gyümölcshöz. A fentiekhez hasonlóan kb. 350 gramm sütőtök húsát vágjuk apróra, 2 db vöröshagymát hámozzunk meg és vágjuk apróra, továbbá 2 db paradicsomot pucoljunk meg, mossuk meg és vágjuk apró kockákra. Adjunk hozzá 75 gramm barna cukrot, majd tegyünk mindent egy serpenyőbe és jól keverjük össze. Tegyünk hozzá még egy evőkanál egész zöld borsot , 3 evőkanál fehérbor ecetet és 100 ml zöldségleveslét. Forraljuk fel az egészet és kb. 30 percig főzzük. A chutney kb. 3 hétig áll el a hűtőszekrényben.
3. Sütőtök leves – egy őszi klasszikus
Ki ne ismerné? A fűszerek és a további hozzávalók széles választékának köszönhetően a kiadós egytálételen keresztül a finom levesig minden elkészíthető. A sütőtök levest klasszikusan szerecsendióval és tejszínnel ízesítik. A gyömbér és a kókusztej egy ázsiai ízvilágot ad. Hideg, kellemetlen napokon fűszerezzük meg egy pici chilivel, hogy a belülről melegítsen fel minket.
4. Sütőtökös kalács készítése
A sütőtök húsának édes feldolgozásához van még egy könnyű receptünk: mit szólnánk egy sütőtökös kalácshoz? Ehhez kockázzunk fel kb. 350 gramm sütőtök húsát és 100 ml vízben forraljuk fel, majd lefedve, kb. 10 percig lassú tűzön hagyjuk megfőni. Ha a sütőtök szép puha, egyszerűen egy szűrőn keresztül pépesítsük és az egészet 250 gramm vajjal, 250 gramm cukorral, egy csomag vaníliás cukorral és egy csipet sóval keverjük krémesre. A tipikus kalács állaghoz keverjünk bele 6 tojást egyesével majd tegyünk bele 500 gramm lisztet, egy csomag sütőport és adjuk az egészet a sütőtökhöz. Legvégül egy kivajazott, kilisztezett kuglóf formába öntsük és 175 °C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 50-60 percig. Jó étvágyat!
Még egy tipp mindenki számára, aki még nem tudja, mit lehet tenni a maradék sütőtök darabokkal: néhány percig főzzük forró vízben, vagyis blansírozzuk és így – 18 fokra lefagyasztva 5 hónapig tárolhatjuk a mélyhűtőben.
Ha elég a receptekből, akkor itt az idő, hogy jövőre saját tököt termesszen a kertjében.
A szükséges kerti gépeket többek között itt találja meg.