Modern hangulatvilágítás az esztétika jegyében

Egy nehéz munkanap után megnyugtató hazatérni, amikor nincs más, csak az otthon kellemes hőmérséklete és egy jó éjszakai alvás. A mai modern időkben néhány okos technológiai kütyü segíthet ebben, hiszen egyre fontosabbá válik, hogy otthonunkban megfelelő hangulat uralkodjon. Mindannyian tudjuk, hogy a hangulatvilágítás egészen új értelmet adhat otthonunk stílusának. Szerencsére a modern, innovatív technológiának és a kreatív tervezők munkájának köszönhetően számos lehetőségünk van arra, hogy különféle esztétikus és „okos” megoldásokat alkalmazzunk otthonunkban.

 

Esztétika és környezet

Ha hangulatról és atmoszféráról van szó, nem biztos, hogy azonnal a praktikumra és az egyszerűségre gondol. Egy dekoratív lámpa például – legyen az állólámpa vagy asztali lámpa – igazi ékszer lehet még a legunalmasabb szobában is. Ami ezeket a fényforrásokat olyan különlegessé teszi, az nem annyira az energiatakarékos hatásuk vagy a magas watt-teljesítményük. Egy ilyen színes, figyelemfelkeltő lámpa bárhol jól mutathat a lakásban. Mivel nem foglal sok helyet, könnyen megtalálhatja ideális helyét bárhol a lakásban, legyen az nappali, hálószoba, gyerekszoba vagy fürdőszoba. Megvilágíthat például egy nagyméretű bútordarabot, játszhat a színekkel a nappaliban, vagy akár különböző színű lámpákat is használhat, hogy különböző hangulatokat teremtsen otthonának különböző helyiségeiben.

Ha törődünk otthonunk hangulatával, és szeretünk új ötleteket vinni általános megjelenésébe, a hangulatvilágítás friss és új lehetőségeket adhat. Amatőr lakberendezőként nemcsak különböző formákkal és ergonómiával, hanem változatos színű lámpákkal is kísérletezhetünk. Ha azonban a fény „tudományát” a következő szintre szeretnénk emelni, akkor jobb, ha világítási rendszerek után nézünk.

 

Mobiltelefonról vezérelhető intelligens lámpák

Manapság a cél egy stílusos és ergonomikus fényforrás, amely tökéletesen illeszkedik otthonába. Olyan rendszerekhez is kaphatunk okos világítási megoldásokat, amelyeket mobiltelefonról is könnyedén vezérelhet. Ezek a rendszerek könnyen és gyorsan telepíthetők, és lehetővé teszik, hogy a világítást a mellékelt vezeték nélküli kapcsolóval, egy alkalmazáson keresztül vagy a hangalapú asszisztenseknek köszönhetően hangutasításokkal vezéreljük.

Az intelligens világítási rendszerek tehát mindent megváltoztatnak, amit eddig a világításról gondoltunk. Általában a megvásárolt alapelemek különböző kiegészítőkkel és bővítőcsomagokkal kaphatók, így a határ a csillagos ég! Az intelligens világítási rendszerek egyre nagyobb választékából szemezgethet, és a hozzá elérhető kütyük száma szinte végtelen.

Ha befektet egy ilyen rendszerbe, nemcsak magának tesz szívességet, hanem a környezetének is: itt megtudhatja, miért.

 

Intelligens megoldások az energiatakarékosság érdekében

Érdemes szót ejteni az energiatakarékosságról, mert ha vezeték nélküli távvezérelt világítás mellett dönt, ez is fontos szempont. Az időkapcsolás segítségével megmondhatjuk a lámpáknak, hogy mennyi idő múlva alszanak ki. A reggeli csúcsforgalom idején sokan hajlamosak vagyunk égve hagyni a lámpákat, és az intelligens világításvezérlés például erre is ügyelhet.

Az intelligens világítás fontos része a fényérzékelő technológia bevezetése. Az ilyen típusú intelligens rendszerek folyamatosan figyelik a helyiségbe bejutó fény mennyiségét, és szabályozzák a világítás intenzitását. Ha elegendő természetes fény van, a mesterséges világítás teljesen kikapcsol. Ehhez természetesen el kell engedni az irányítást, és az intelligens rendszer szolgáltatásaira és előnyeire kell hagyatkozni. 

 

Mindenhol jó, de a legjobb otthon

Lássuk be, a mai világban az otthon szerepe egyre fontosabbá válik. Otthonunk a béke, a nyugalom és a pihenés szigetének szimbólumává vált. Ki ne szeretné élvezni a fény és a világítás harmóniáját otthonában? Nem utolsósorban nyugtató hatással van a testre és az elmére. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, fontos, hogy megválasszuk a világítás tónusát, hatását és színét, amellyel körülvesszük magunkat. Amikor a világítást választja otthonába, ne csak az esztétikát vegye figyelembe, hanem az energiahatékonyságot, otthona elhelyezkedését és tájolását is. Fontos, hogy honnan és hogyan jut be a természetes fény, valamint az is, hogy otthonának melyik helyiségére szeretné helyezni a hangsúlyt.

Ugyanakkor ne feledje, hogy a fény általános hatása teremti meg a megfelelő hangulatot otthonában, ezért fontos, hogy ne csak egy világítótestben, hanem világítási rendszerben gondolkodjon!

 

A Legrand termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!