Világítás fejlesztése falbontás nélkül

A Legrand Smart Lighting termékcsaláddal otthonában olyan helyeken is élvezheti az intelligens világításvezérlés kényelmét, ahol ez korábban nem volt lehetséges.

A Legrand Smart Lighting termékcsalád lehetővé teszi további kapcsolási pontok létrehozását a lámpatest szétszerelése nélkül, így olyan helyeken is élvezhetjük az intelligens világításvezérlés kényelmét, ahol ez korábban nem volt lehetséges.

 

Intelligens világítás

Magyarországon és Európában a legelterjedtebb „okos” világítás. A legtöbb intelligens eszköz és a hozzá kapcsolódó automatizálás ezen a területen található.

A helyiségek világítása nagy hatással van otthonunk megjelenésére és kényelmünkre. A belsőépítészek fontos eszköze a világításon keresztül történő hangulatteremtés, ahol a világítási funkciókat meg kell tervezni és a hozzá tartozó eszközöket a ház és a szoba belső kialakításához kell igazítani. Egy helyiség megvilágítása már nem (csak) a szobában lógó csillárról szól, hanem az általános világítás mellett az egyes funkciók- és hangulatvilágítások kombinálásáról és a helyiség jellemzőihez való illesztéséről.

Néha nincs lehetőségünk a meglévő világítási rendszerünk átalakítására, még akkor sem, ha ezeket az intelligens világítási funkciókat szeretnénk megvalósítani. Sok esetben nem tudjuk egyszerűen leszerelni a falra szerelt lámpatesteket, hanem olyan megoldásra van szükségünk, amely új kapcsolási pontot vagy távvezérlést biztosít a világításunk számára. Akár egy albérletről vagy kollégiumról van szó, ahol hosszabb ideig tartózkodunk, akár egy közösségi irodáról, ahol rövidebb ideig tartózkodunk, gyors és hatékony megoldásra van szükségünk.

A Legrand Smart Lighting kezdőcsomag három egyszerű lépésben kínálja számunkra ezt a megoldást. Nézzük meg közelebbről az intelligens világítás problémáját és megoldását.

 

Világítás meglévő rendszer szétszerelése nélkül

A vezeték nélküli világításvezérléshez három eszközre van szükség. Az első maga a lámpatest, esetünkben egy okos izzó, amely egy szabványos E27-es foglalatba csavarozható. A második a vezeték nélküli kapcsoló, amelyet tetszés szerint pozícionálhat, mivel elemmel működik. A harmadik eszköz maga a központi egység, amely a kapcsoló és az intelligens izzó közötti kommunikációért, a jövőbeli bővíthetőségért más eszközökkel és a távoli elérhetőségért felelős. Ezeket az eszközöket tartalmazza a Legrand Smart Lighting kezdőcsomag: központi egység, vezeték nélküli kapcsoló és intelligens izzó.

 

Az intelligens izzó

Mivel a kapcsolót nem tudjuk leszerelni, közvetlenül az izzót cseréljük ki okos izzóra. Ennek az izzónak állandóan áram alatt kell lennie, azaz a megfelelő fali kapcsolónak mindig bekapcsolva kell lennie (a csomagban található egy matrica, amely a kapcsolón jelzi, hogy bekapcsolva kell maradnia). Ha a jelenlegi kapcsolót kicseréljük, akkor a vezérelt fázis és a tápfázis vezetékeit közvetlenül a szerelvénydobozba kell csatlakoztatnunk (a szükséges csatlakozólapot a csomag tartalmazza. Ehhez kövesse a használati útmutatóban található utasításokat), majd csatlakoztassa a vezeték nélküli kapcsolót a szerelvénydobozhoz. Az intelligens izzót állólámpába is beszerelheti.

A készletben található okoslámpa a LEDVANCE Smart+ lámpacsalád Zigbee változata, amely bármely „Netatmóval” ellátott vezérlőpanellel irányítható tetszés szerint. Kétféle megjelenésű, klasszikus és vintage kivitelben kapható, így kiválaszthatja az otthona stílusához illő megjelenést.

 

A vezeték nélküli kapcsoló

A készletben található vezeték nélküli kapcsoló egy CR2032 gombelemmel működik, amely átlagosan 2-3 évig bírja. A lámpa be- és kikapcsolása mellett a kapcsoló lehetővé teszi a lámpa tompítását, azaz a fényerő szabályozását is.

A kapcsoló tompítható és külsőleg kompatibilis a Valena Life és a Céliane kapcsolócsalád többi tagjával.

 

A központi egység

A központi egység az okosotthonunk „karmestere”: kezeli az eszközök közötti kommunikációt, engedélyezi az új eszközök csatlakoztatását vagy a régiek eltávolítását az okosotthon hálózatból, és biztosítja a kapcsolatot a külvilággal, hogy telefonunkon keresztül bármikor hozzáférhessünk az eszközeinkhez.

Az eszközök egymással az intelligens otthoni megoldásokhoz kifejlesztett nemzetközi nyílt szabványú Zigbee protokollon keresztül kommunikálnak, így eszközeink stabilan és biztonságosan, otthonunk belső hálózatától függetlenül működnek. A vezérlőpanel átjáróként működik a biztonságos IoT-hálózat és a Wi-Fi hálózatunk között.

A hálózathoz való csatlakoztatásához nincs szükségünk villanyszerelői ismeretekre, hiszen csak bedugjuk egy konnektorba, és máris használatra kész. Az ingyenes Home+Control alkalmazással állíthatja be, amely végigvezeti a vezérlőpanel kezdeti beállításán és az eszközök hálózathoz való csatlakoztatásán.

 

Az igazi okosotthon láthatatlan

A jól megtervezett okosotthon nem az általa keltett fény- vagy hanghatásokról szól, hanem arról, hogy hogyan illeszkedik az otthon stílusához és a mindennapi élethez. Ezért fontos, hogy maguk az eszközök ne tűnjenek ki. A Legrand összes „with Netatmo” címkével ellátott okosotthon-eszköze illeszkedik az azonos nevű lámpatestcsalád forma- és színvilágába, amelyhez olyan vezeték nélküli eszközök is tartoznak, mint a vezeték nélküli kapcsolók és vezérlők.

Így olyan új eszközökkel bővíthetjük otthonunkat, amelyek megkönnyítik az otthon töltött időnket.

 

A Legrand termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!