Multipor Exsal Therm – a sómentesítő hőszigetelő rendszer

Multipor Exsal Therm – a sómentesítő hőszigetelő rendszer

Egészséges, költséghatékony és környezetbarát megoldás a sóval terhelt falazatok javítására, felújítására

Hazánkban leggyakoribb falazati probléma a falszerkezet nedvesedése. Elégtelen vagy hiányzó hőszigeteléssel együtt ez a falazat salétromosodásához vezet. A salétromos fal nem csupán esztétikai probléma, de egészségünket is veszélyezteti. A vizesedő fal táptalaja olyan veszélyes mikroorganizmusoknak, mint például a penészgomba, amely később allergiás megbetegedéseket, ízületi panaszokat okozhat. Ezeken kívül szerkezeti károsodást is eredményezhet. Ideiglenes megoldást jelenthet a salétromeltávolító szerek használata, de amíg a fal nedvesedése nincs megoldva, a salétromosodás újra jelentkezni fog.

A végleges megoldás – a probléma komplex kezelése – eddig rendkívül munkaigényes és költséges folyamat volt. A Multipor Exsal Therm rendszer olyan egyszerű megoldást kínál a nedves, salétromos falazatok kezelésére, amely egyidejűleg az épület energiahatékonyságát is javítja. Multipor ExSal Therm a hőszigetelés és sótalanítás kombinációja egy rendszerben, melyeknek lelke a Multipor sómentesítő – környezetbarát; ásványi alapú (homokból, mészből, cementből és vízből készült) – ásványi hőszigetelő lap.

A különleges, teljesen ásványi alapú szerkezetből adódóan az anyag legfőbb tulajdonságai:

 • Nem éghető
 • Mérettartó
 • Légáteresztő
 • Páraáteresztő
 • A rendszer a nedvességet ideglenesen tárolni tudja

A Multipor ExSal Therm rendszer kiváló hőszigetelő képességével jelentősen növeli a komfortérzetet és a csökkenti az épületüzemeltetési költségeket. A falazat károsítása nélkül megköti a nedvességet és a falazatban lévő sókat, javítóvakolat használata sem szükséges. A nedves falszerkezet felületére közvetlenül alkalmazható, nem szükséges a falazat szárítása. A hagyományos javítási technológiához képest a felújítási munka gyorsabb, egyszerűbb és költséghatékonyabb, növeli az épületszerkezet élettartamát. A rendszer a beltéri levegő nedvességtartalmát is kezeli, így kiegyensúlyozott beltéri lakóklímát hoz létre.

A Multipor ExSal Therm rendszer nem éghető, tűz esetén nem keletkezik belőle káros füst vagy mérgező gáz. A Multipor sómentesítő hőszigetelő lap gyártási technológiája teljesen környezetbarát, a lapok rostoktól és káros anyagoktól mentesek. Nem tartalmaz káros anyagokat, továbbá nem szabadul fel semmilyen szennyező anyag a gyártás során sem.

Multipor Exsal Therm – A sómentesítő hőszigetelő rendszer

Komfortos, egészséges beltéri klíma salétromos épületek esetén

Egészséges, költséghatékony és környezetbarát megoldás a sóval terhelt falazatok javítására, felújítására. Hatékony módszer a mezőgazdasági vagy ipari épületként használt épületek lakó, illetve kereskedelmi célra történő átalakítása során, templomok és műemléki épületek falazatainak felújítására.
A nedves, salétromos falazatok nitrátokat, szulfátokat és kloridokat tartalmazhatnak. A nem megfelelő vagy hiányzó hőszigeteléssel együtt ez a leggyakoribb falazati probléma. Ezen hibák együttes kezelése eddig rendkívül munkaigényes és költséges folyamat volt. A Multipor Exsal Therm rendszere olyan egyszerű megoldást kínál a nedves, salétromos falazatok kezelésére, amely egyidejűleg az épület energiahatékonyságát is javítja. A falszerkezet előzetes kiszárítása nem szükséges, a rendszert nedves belső falfelületre közvetlenül alkalmazhatjuk. A Multipor ExSal Therm rendszer a nedvességet és a sótartalmat magába szívja, emellett kiválóan hőszigetel, ezáltal biztosítva a komfortos lakóklímát.

Mi a Multipor ExSal Therm?

Multipor ExSal Therm a hőszigetelés és sótalanítás kombinációja egy rendszerben, melyeknek alapja a Multipor sótalanító – környezetbarát; ásványi alapú (homokból, mészből, cementből és vízből készült) – ásványi hőszigetelő lap.

A különleges, teljesen ásványi alapú szerkezetből adódóan az anyag legfőbb tulajdonsági:

 • Nem éghető
 • Mérettartó
 • Légáteresztő
 • Páraáteresztő
 • A rendszer a nedvességet ideiglenesen tárolni tudja.

Számos elismerő tanúsítvány – mint például a németországi Institute for Construction and Environment (IBU) és a Natureplus – igazolja a panel kiemelkedő ökológiai és fenntartható tulajdonságait. Emellett a kölni Eco-INSTITUT A+ minősítése is azt támasztja alá, hogy a Multipor sótalanító hőszigetelő lap mentes minden káros anyag kibocsátásoktól.

Miért válasszuk a Multipor ExSal Therm rendszerét:

 • Falazat sómentesítése
  A Multipor ExSal Therm rendszer a falazat károsítása nélkül megköti a nedvességet és falazatban lévő sókat. Javító vakolat használata nem szükséges.
 • Hőszigetelés
  A rendszer lelke a Multipor sómentesítő hőszigetelő lap. Kiváló hőszigetelő képességével jelentősen növeli a komfort érzetet és a csökkenti az épületüzemeltetési költségeket.
 • A falazat szárítása nem szükséges
  A Multipor ExSal Therm rendszer a nedves falszerkezet felületére közvetlenül alkalmazható.
 • Gyors, egyszerű és megfizethető
  A hagyományos javítási technológiához képest a felújítási munka gyorsabb, egyszerűbb és költséghatékonyabb, valamit növeli az épületszerkezet élettartamát.
 • Kiegyensúlyozott beltéri klíma
  A rendszer a beltéri levegő nedvességtartalmát is kezeli, így kiegyensúlyozott beltéri lakóklímát hoz létre.
 • Tűzvédelem
  A Multipor ExSal Therm rendszer nem éghető. Tűz esetén nem keletkezik káros füst vagy mérgező gáz.
 • Egészséges lakókörnyezet
  A Multipor sómentesítő rendszer nem tartalmaz káros anyagokat, továbbá nem szabadul fel semmilyen szennyező anyag sem.
 • Környezetbarát és fenntartható
  A Multipor sótalanító hőszigetelő lap gyártási technológiája teljesen környezetbarát, a lapok újrahasznosíthatók.

Kivitelezés

Történelmi és műemléki épületek, ipari -, mezőgazdasági épültek lakó – , illetve iroda épületté történő átalakítása során, továbbá kórházak, templomok, alagsori helyiségek felújítása során, mindenképp szükséges a falazott szerkezetek költség hatékony és környezetbarát helyreállítása, javítása.

Az ilyen típusú épületek többsége nem felel meg az alapvető energetikai előírásoknak. A leggyakoribb probléma az, hogy ezek a nem, vagy rosszul szigetelt nedves falazatok sókkal, például nitrátokkal, szulfátokkal vagy kloridokkal is szennyezettek. Eddig az ilyen típusú hibák orvoslása rendkívül munkaigényes és költséges folyamat volt. A Multipor ExSal Therm egyedülálló megoldást biztosít a nedves, sóterhelt falazat helyreállítására és az épület energiahatékonyságának egyidejű javítására.

Működési elv

A falszerkezet vizsgálata során amennyiben annak sószennyezettsége fennáll, annak okait egyaránt ki kell vizsgálni. A felújítás részeként fontos, hogy tervezett felújítás előtt megállapítsuk és megszüntessük a nedvesedés forrását. A só szennyeződés okainak feltárása után azonnal alkalmazható a Multipor ExSal Therm rendszer, a falazat kiszárítása nem szükséges. Mindössze egy sík, stabil felület szükséges, amelyre a sótalanító hőszigetelő lapok teljes felületű ragasztással beépíthetőek. A Multipor ExSal Therm ragasztóhabarcs kiegyenlítő vakolatként is alkalmazható. A rendszer a kiegyenlítő alapvakolati réteg száradása után azonnal beépíthető, nem kell hosszú száradási idővel számolni.

Kivitelezés lépései

A Multipor ExSal Therm kivitelezése gyors, egyszerű és biztonságos. A lapok könnyűek, könnyen alakíthatók, rostoktól és káros anyagoktól mentes.

sanierung feuchter keller verarbeitung exsal therm 1

1. Nedvesség és sótartlom ellenőrzése

sanierung feuchter keller verarbeitung exsal therm 2

2. Multipor ExSal Therm ragasztóhabarcs
bekeverése

sanierung feuchter keller verarbeitung exsal therm 3

3. A lemálló salétromos felület eltávolítása és
az egyenlőtlenségek javítása.

sanierung feuchter keller verarbeitung exsal therm 4

4. Ragasztóhabarcs felhordása 12mm-es glettvassal

sanierung feuchter keller verarbeitung exsal therm 5

5. Teljes felületű ragasztás alkalmazása

multipor mineraldaemmplatten verarbeitung 5

6. A hőszigetelő lapot a felülethez történő nyomással
és oldalirányú csúsztatással kell helyére illeszteni.

multipor mineraldaemmplatten verarbeitung innendaemmung bb 363 7

7. Könnyű vágás, alakítás

multipor mineraldaemmplatten verarbeitung innendaemmung bb 363 11

8. Egyenetlenségek lecsiszolása

multipor mineraldaemmplatten verarbeitung 8

9. Üvegszövet háló megerősítés

sanierung feuchter keller verarbeitung exsal therm 10

10. …bele simítás az ágyazórétegbe

sanierung feuchter keller verarbeitung exsal therm 11

11. Befejező habarcsréteg felhordása

sanierung feuchter keller verarbeitung exsal therm 12

12. Végső felületképzés