Homlokzati és beltéri festékek – az ideális lakótér alapvető elemei

Homlokzati és beltéri festékek – az ideális lakótér alapvető elemei

Minden lakótér hangulatának meghatározó eleme a felületképzés, legyen szó festésről, tapétázásról vagy egyéb burkolatról. Mindenki arra törekszik, hogy életéhez a legoptimálisabb körülményeket teremtse meg, és ennek alapfeltétele a bennünket körbevevő legnagyobb felületek – a falak és mennyezetek – színének és textúrájának megfelelő kiválasztása.

Azt gondolhatjuk, hogy ez egyszerű feladat, de nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni, például:

 • pszichológiai tényezők (legyen nyugtató, munkára ösztönző vagy pihentető)
 • esztétikai elvárások (legyen tetsző, sík, egyenletes, legyen kódolt üzenete – pl céges színek)
 • használati lehetőségek (legyen könnyen kezelhető, karbantartható, mosható)
 • kivitelezés, feldolgozás tulajdonságai (legyen könnyen, kézzel vagy géppel feldolgozható, javítható, korrigálható)
 • gazdasági feltételek (legyen jó ár/érték arányú, kiadós, kedvező anyagfelhasználású, jó ár/m2 arányú)

A falfesték – természetesen a natúr anyagszín megtartása után – a legősibb felületképzési eljárások egyike az emberiség történetében. Viszonylag hamar elkezdtük alkalmazni felületeink védelmére és kialakítására a különböző festési, mázolási és bevonási technikákat – gondoljunk csak a meszelésre vagy a freskókra. Már a legelső barlangrajzoknak is – túl a szakrális és információs feladaton – dekorációs céljai voltak.

Mint minden bevonati és felületképzési eljárás, a festés kivitelezése is az alapfelület előkészítésével kezdődik. Megfelelően előkészített fogadófelület nélkül nem lehet igényes és minden elvárásnak megfelelő festést készíteni. A felület elvárásoknak megfelelő síktartását a leggyakrabban simítóvakolattal és/vagy gletteléssel szokták előállítani. A simítóvakolatok az 1-5 mm körüli hiányok és síkeltérések korrigálására, míg a glettek 0-3 mm közötti vastagsági kiegyenlítésekhez alkalmazhatók. A glettek esetében ügyelni kell arra, hogy a gipsz bázisú glettek nedvességgel terhelt felületek (fürdő, mosdó, konyha, wc stb.) kialakítására nem javasoltak, mert a gipszes termékek tartós vagy jelentős vízterhelés hatására visszalágyulhatnak. Glettelési feladatokhoz ideális választás a Sakret AG Ásványi glett, mert feldolgozható kézzel és géppel is, kötés után jól csiszolható és ideális fogadófelület készíthető belőle a festékek számára.

A kellően szilárd, hordképes és szennyeződésektől mentes felületet mélyalapozóval kell ellátni a festék felhordása előtt. A mélyalapozónak kettős funkciója van: egyrészt az egységes nedvszívás kialakítása, másrészt a felületen esetegesen maradt por megkötése. A festékekek esetében – mivel vékonyrétegű bevonatok – rendkívül fontos az egységes száradás és kötés, ami csak a nedvszívás kiegyenlítésével biztosítható.

Ásványi kötőanyagú festékek – SAKRET SFF Szilikátfesték

Hasonló összetételű termékek, mint a vödrös ásványi vakolatok, de a finom szemszerkezet miatt egységesebb felületet adnak azoknál. Tulajdonságjavító adalékoknak köszönhetően nagyobb teherbírásra képesek, rugalmasabbak, jobban ellenállnak a környezeti hatásoknak, viszont érzékenyek a feldolgozási körülményekre (hőmérséklet, páratartalom). Fizikai tulajdonságaik – kimagasló páraáteresztő képesség – miatt ideális bevonatai az ásványi hőszigetelő rendszereknek, a felújító vakolatrendszereknek vagy például a könnyített vakolatrendszereknek (hőszigetelő- és könnyített vakolatrendszerek), esetleg régi technológiával készült falszerkezeteknek. A keverhető színek az alapanyagok miatt korlátozottak, elsősorban világosabb, pasztelles színek keverhetőek.

Műgyanta kötőanyagú festékek bel- vagy kültérre – SAKRET DFI vagy DFA

Ezek a festékeket a könnyű feldolgozás és nagy teherbírás ötvözetei. A teljesítményen túl jó ár/érték arány jellemzi őket – nem véletlen, hogy a ma Magyarországon felhúzott festékek 90%-a ebből a kategóriából kerül ki. Kimondottan jól ellenállnak a környezetei hatásoknak, ezért lakó-, ipari- és középületeken is alkalmazhatók. Tipikus felhasználási módjuk az EPS hőszigetelő rendszerek végső bevonata, illetve mint általános homlokzatfesték is keresettek. Közepes páraáteresztő képessége miatt a kültéri (homlokzatfesték) változat alkalmazása nem javasolt beltérben és olyan épületek külső bevonataként, amelyek alulról nedvesednek, régi építési technológiával készültek és nem lett épületfizikai szempontból modernizálva, vagy jelentős belső páraterhelésük van (üzemi konyha, fürdő stb.). Jól színezhetők – a SAKRET kínálatában 320 szín közül lehet választani – ezért extrémebb színek is választhatóak.

Általános, ház körüli színezési feladatok ideális festéke a SAKRET DFA homlokzatfesték, mert kézzel és géppel is feldolgozható, könnyen felhasználható, ideális ár/érték arányú, széles színkínálattal bír, időtálló, könnyen tisztítható.

Szilikongyanta kötőanyagú festékek – SAKRET SHF Szilikongyanta festék

Napjaink legmodernebb festék kategóriája. Jó páraáteresztés és kiemelkedően jó ellenállás jellemzi a környezeti hatásokkal szemben. Por- és víztaszító képessége miatt időtálló, lassan öregedő és sokáig esztétikus megjelenésű. A falszerkezet méretezése után – amennyiben az eredmények engedik – szinte bármely fal- és szilikát épületszerkezet esetén alkalmazható. Hasonlóan a műgyanta bázisú termékekhez jól színezhető. Ha valaki tartós és minőségi homlokzatot szeretne, akkor nem vitás, hogy csak a szilikongyanta vakolatok jöhetnek szóba. Belső térben is jól alkalmazhatóak, mert ellenállásuk miatt tisztításuk, karbantartásuk egyszerűbb, mint általános műgyanta társaikénak.

A festékek feldolgozásáról röviden

Általánosan elmondható, hogy az alapfelület legyen tiszta, portól, olajtól, zsírtól, sókiválástól és a tapadást, rögzítést gátló egyéb szennyeződésektől mentes. Figyeljünk a feldolgozáskori időjárási viszonyokra és ennek megfelelően készítsük elő a felületet és védjük meg a környezeti hatásoktól, ha szükséges!

 1. A felületek alapozni kell a gyártó által meghatározott alapozóval. Ezek feldolgozása hasonló, mint a festékeké. Anyagszükségletük nem jelentős: 1,5-2,5 dl/m2
 2. Az anyagot át kell keverni, mozgatni. Így az esetleges (ideiglenes) szétválásból adódó későbbi problémák kiküszöbölhetőek.
 3. Egyszerre annyi csomagolást nyissunk meg, amennyit el is tudunk használni, egy napra teljes felületeket tervezzünk, mert festékek esetén a félbehagyott és folytatott munkák eltérő színűek lehetnek, összedolgozásuk problémás lehet.
 4. A festékeket ecsettel, hengerrel vagy festékszóró (airless) géppel lehet a felületre juttatni. Általánosan elmondható, hogy színes termékekhez elsősorban a rövidszálú cérnahenger alkalmazása javasolt.
 5. Ügyelni kell az anyaghiányokra, mindenhol egyenletes legyen a vastagság.
 6. A festékek száradása után a felület ellenállóképessége növelhető kiegészítő impregnálással.

Katalógusok: