Nagytakarítás az ünnepek előtt

Még majdnem négy hét van karácsonyig, amely idő bőven elég lehet arra, hogy kapkodás és fejetlenség nélkül készüljünk el addig a takarítással. Akár házban vagy akár lakásban lakunk.

Előzetesen jó, ha sorra vesszük, hogy milyen takarítóeszközök, gépek és más kellékek állnak rendelkezésünkre a munkához. Ha úgy látjuk, hogy valami hiányzik, először gondoskodjunk a beszerzésükről, mielőtt nekilátunk a feladatoknak.

A hulladékok gyűjtéséhez például mindenképp szükségünk lesz szemeteszsákokra, sőt akár egy új háztartási szemetes kukára is, ha a régi már sérült vagy mondjuk túl kicsinek bizonyult az évek alatt.

Ha ezeket mind beszereztük, akkor nincs más hátra: indulhat a karácsonyi nagytakarítás. Van néhány szabály, amelyeket érdemes betartani. Ezek segítenek abban, hogy kellőképpen hatékonyan tudjunk haladni, és ne okozzunk magunknak felesleges plusz munkát azzal, hogy egy területen többször is át kell haladnunk.

 

A takarítás helyes irányai

Mindig fentről lefelé kell haladni a takarítással. Lehet, hogy most azt gondolod, hogy egészen biztos, hogy mindenki így tesz, mert ez egyértelmű. De csak figyeld meg magadat és a munkádat, rá fogsz jönni, hogy bizony tudatosan is koncentrálnod kell erre, mert adódhatnak olyan helyzetek, ahol kétszer dolgozol. Ha ezt a szabályt szem előtt tartod, időt és energiát spórolhatsz meg.

Nemcsak a függőleges irányra érdemes azonban figyelni, hanem arra is, hogy egy-egy helyiségben hogyan halaszd. A hozzáértők azt javasolják, hogy indulj el az egyik sarokból és az óramutató járását követve folytasd a tisztítást, takarítást, pakolást. Így garantáltan rendszerben fogsz dolgozni, ami növeli a hatékonyságot és biztos, hogy nem fogsz kihagyni semmit.

 

Megelőző takarítás

Ugyan nem közvetlenül a nagytakarításhoz kapcsolódik, de a szokásaink megváltoztatása elvezethet oda, hogy sokkal kevesebb energiával is fenntarthatjuk a rendet és a tisztaságot. Tehát ha valami kiömlik, kiborul, kiszóródik vagy széthullik, azonnal érdemes rendbe tenni, összeszedni, feltörölni vagy beáztatni. Így ugyanis rengeteg munkát spórolhatunk meg, arról nem is beszélve, hogy a baleset hevében könnyebben és gyorsabban átláthatjuk a helyzetet és azt, hogy pontosan mi szennyeződött. Ha egyből meg is oldjuk a problémát, akkor nem görgetünk további nehézségeket magunk előtt. Úgyis mindig van mit csinálni, ne nehezítsük meg a saját dolgunkat.

 

Egyéb jótanácsok takarításhoz

Ha szivaccsal kezdünk el takarítani, fontos, hogy teljesen újat használjunk, vagy ha már előzőleg használtuk, akkor mindig fertőtlenítsük ki előtte. Egy ilyen takarítóeszköz ugyanis tele lehet baktériumokkal, és ha fertőtlenítés nélkül használjuk, akkor alaposan szétszórhatjuk a kórokozókat akár az egész lakásban. Akkor tesszük a legjobbat, ha nemcsak a munkánk megkezdése előtt, hanem annak végeztével is bedobjuk a mikróba a szivacsot egy sterilizáló „kezelésre”.

 

…és végül, de nem utolsó sorban

A hatékony munka fő támpontja az időbeosztás. Úgy tudunk a leghamarabb végezni a teendőinkkel, ha előre meghatározzuk, hogy mire mennyi időt szánunk. Aztán persze érdemes mérni is, hogy lássuk a valóságban mennyi időt vett igénybe egy-egy feladat.