Napenergiával működik

Napjainkban az emberek világszerte hallhatnak a leromlott környezet és a Föld természeti erőforrásainak katasztrofális következményeiről. Az európai zöld megállapodás arra kötelezi az EU országait, hogy jelentősen csökkentsék a CO2-kibocsátást, és ennek következtében 2050-re teljes klímasemlegességet érjenek el. A FAKRO további lépéseket tesz ezekre a kihívásokra válaszul, és a Columbus Energy S.A.-val együttműködve elkezdte a Nowy Sącz-i telephelyen a fotovoltaikus panelek telepítését, amelyek végül gyakorlatilag a teljes gyártóüzem tetejét lefedik majd.

 

A FAKRO fióktelepén már a fotovoltaikus rendszerek bevezetésének első szakaszában olyan mennyiségű fotovoltaikus rendszert szereltek fel, amely elegendő lenne 150 családi ház egész éves áramellátásához. Elhelyezésük a napenergia önfogyasztásának maximalizálását szolgálja a létesítmény különböző pontjain. A rendszer 2022 elején indult el, és a megtermelt energia mennyisége lehetővé teszi a FAKRO számára, hogy évente mintegy 475 tonna CO2-kibocsátást takarítson meg. A vállalat a megvalósítás további két szakaszát is tervezi, amelynek eredményeként a FAKRO végül tanúsítványt kap, amely igazolja a megújuló forrásokból származó energiatermelést és a szervezeten belüli szénlábnyom csökkentését.

 

A második szakaszban a modulok a FAKRO Nowy Sącz-i létesítményeinek szinte valamennyi tetőfelületét lefedik majd. A beruházás egyre nagyobb lendületet vesz, és a harmadik szakaszban a FAKRO csoport többi létesítményében is telepítenek fotovoltaikus rendszereket. Ezt a szakaszt a tervek szerint a II. szakasszal egyidejűleg hajtják végre, és a megvalósítási terv 2022/2023 végére szól. A FAKRO fennállásának kezdete óta az ökológia és az éghajlat tiszteletben tartásával jár el, és ez a filozófia immár 30 éve tart.

 

FAKRO megoldások

Az ablakok gyártásához szükséges fát tervezett erdőgazdálkodással rendelkező területekről takarítják be, ezért minden a természettel összhangban és a jövő generációkra való legnagyobb gondoskodással történik. A hőszigeteléshez többek között természetes, környezetbarát és speciálisan válogatott juhgyapjút használnak, amely megfelelő sűrűségének és nagy rugalmasságának köszönhetően pontosan kitölti az ablak körüli hézagokat. A FAKRO a hulladékgazdálkodásban az európai szabványok és elvek által meghatározott speciális magatartási hierarchiát követi. A vállalat arra törekszik, hogy a hulladékképződés megelőzhető legyen a mennyiség minimalizálásával és olyan intézkedésekkel, mint az újrahasznosítás, a visszanyerés és a semlegesítés. A kiváló minőségű és hosszú élettartamú termékek kínálása a vállalat DNS-ében van.

 

„A fotovoltaikus rendszer folyamatban lévő megvalósítása sokkal közelebb visz minket a kitűzött célunkhoz, nevezetesen a 2050-ig történő klímasemlegességhez. Tisztában vagyunk a fenyegetéssel, és tevékenységünk számos területén keressük a környezetbarát intézkedések bevezetésének lehetőségeit. Ezek magukban foglalják a gyártástervezést, termékeink tervezését és azok használatát a teljes életciklusuk során” – nyilatkozta Janusz Komurkiewicz, a FAKRO igazgatótanácsának marketingért felelős tagja.