Néhány apró trükk és jobban fűt a radiátor!

Néhány apró trükk és jobban fűt a radiátor!

Ezekkel a praktikákkal melegebb lesz a lakásban és még spórolhatsz is.

Szeretnéd te is, ha kellemes meleg lenne a lakásban, mégsem szökne az egekig a rezsi? Néhány egyszerű trükkel fokokban mérhetően lesz otthon a hőmérséklet.

Polc és függöny

A radiátorra semmiképpen ne lógjon rá a függöny, sőt jól jársz, ha egyáltalán nincs is a környékén, hiszen megakadályozza, hogy szétáradjon a szobában a meleg.  Érdemes viszont polcot szerelned fölé. Ez segít abban, hogy a hő ne csak felfelé áramoljon a szobában, hanem abban a magasságban is jól érezd, ahol a fotelben szürcsölöd a teát.

Redőny és sötétítés éjszakára

Bár a legtöbb otthonban az alváshoz hozzátartozik, hogy besötétítünk, érdemes ezt lefekvéskor minden helyiségben megtenned. Még a nappaliban is. A redőny és a sötétítő függöny ugyanis egyszerűen még egy szigetelési réteget képez az otthonodon. Nappalra azonban tedd világossá a lakást, hogy az a kevés napfény, amelynek télen örülhetünk, minél inkább átjárhassa a szobák falát.

Hőtükör fólia

A radiátor mögötti falat vond be hőtükrös fóliával. Ez remekül segít abban, hogy ne a fal nyelje el a meleget, hanem még vissza is verje ez a réteg a meleg levegőt, és ideálisabbá tegye a benti hőmérsékletet.

Számos olyan praktika létezik, mellyel hatékonyabbá teheted a radiátorok működését, ezáltal pedig elkerülheted, hogy feleslegesen fűts, jelentős költségeket generálva, ráadásul előbbi trükkök egy része pénzbe sem kerül.

Ilyen például, ha portalanítod a berendezést kívül-belül, rendszeresen megvizsgálod, és ha szükséges, elvégzed a légtelenítését , valamint ügyelsz a lakberendezésre is, például nem teszel elé semmit – még csak a függönyt se lógatod oda -, de fölé például polcot szerelsz.

Miért energiatakarékos megoldás a termosztát?

A radiátorra szerelt termosztátszelep a szakértők szerint is a fűtési költségek csökkentésének egyik leghatékonyabb, legegyszerűbb és leggyorsabban megtérülő módja, ezzel ugyanis biztosítható, hogy ahol kell, a radiátor fűtsön, amennyire csak tud, de elkerülhető vele a túlfűtés is azokban a helyiségekben, ahol nincs szükség túl nagy melegre, legyen szó a hálószobáról vagy épp egy nem használt helyiségről. Szakemberek szerint az energiamegtakarítás akár a 25-32%-ot is elérheti, legalábbis szakszerű beépítés és használat mellett.

Az újabb berendezéseket általában már felszerelik a szeleppel, azok azonban külön is kaphatók, sőt, digitális változat is létezik, mellyel nemcsak a radiátorok fűtési hőmérsékletét lehet szabályozni, de akár időzíteni is lehet azt, még nagyobb költségcsökkentést elérve ezáltal.

A radiátorokra szerelhető termosztátok egyes típusai már néhány ezer forintért kaphatóak, egy komolyabb verziót is meg lehet azonban találni tízezer forint alatti összegért.

Online rendelhető termékek