Okok, amiért a csempe megreped

A csempeburkolat gyakori és számos lakó- és kereskedelmi környezetben megtalálható esztétikai vonzereje, könnyű karbantartása és a piacon elérhető vonzó minták és csempetípusok széles választéka miatt.

Minden csempeburkolat megfelelő telepítést és gondozást igényelne a hosszú távú tartósság biztosítása érdekében. A nem megfelelő telepítés és a tervezési részletek tapadási hibákat eredményezhetnek, azaz a csempe leválását, a csempe felpattanását vagy a csempe repedését stb.

 

A csempe megrepedésének okai

 

Mi történik a csempe megrepedés előtt?  A csempék egymáshoz préselődnek, ami viszont feszültséget hoz létre a csempe és a csempeágy közötti határfelületen.  Megkezdődik a csempe elválása a csempeágytól, és a csempe fokozatosan kezdi elveszíteni kötését a csempeágyhoz, miközben ellenáll a nyomófeszültségnek.  Fokozatosan instabil helyzet alakul ki, és a feszültségek a csempékre átterjednek, ami repedést okoz. Nézzük meg, hogy milyen okok okozzák ezt a jelenséget, és milyen intézkedéseket kell tenni a megelőzése érdekében:

 

1.  Tágulás vagy zsugorodás

Ha a padló drasztikus hőmérséklet- vagy páratartalom-változásnak van kitéve, a padló gyorsabban duzzadhat vagy zsugorodhat, mint a csempe.  A zsugorodás a beton természetes tömörödése miatt is bekövetkezhet, ahogyan az megszilárdul, vagy az épület terhelése miatt, ahogyan öregszik.

 

Megelőzés:  Építsen be tágulási hézagokat (más néven mozgási hézagokat) a csempézett felület kerülete körül, valamint a felületen belül, megfelelő időközönként, nagy padlófelület esetén. Ahol a burkolat korlátozó felületekkel, például kerületi falakkal, oszlopokkal, járdaszegélyekkel, alaphoz rögzített lépcsőkkel érintkezik, ott tágulási hézagokat kell beépíteni. A dilatációs hézagok alkalmazása minden olyan területen ajánlott, ahol a feszültségeket előidéző körülmények szélsőségesek lehetnek, például nagy, gyors hőmérséklet-változások esetén.

 

2. Nem megfelelően kikeményedő esztrich

Ha a beton vagy cement/homok esztrich nem megfelelően keményedik, akkor még mindig a nagy zsugorodás fázisában van, és a csempézés után száradási zsugorodási repedések keletkezhetnek. Megelőzés:  Hagyjon elegendő időt a kikeményedésre. Nem megfelelően kikeményedett esztrich.

 

3. Nem megfelelő típusú ragasztó használata

A kültéri alkalmazások más csemperagasztót igényelnek, mint a beltéri telepítések. A csemperagasztónak is alkalmasnak kell lennie az aljzat típusának és helyének. Figyelembe kell venni a környezeti feltételeket, ahol a csempézett felület található.  Ilyen például a jelentős hőmérsékletkülönbségeknek kitett külső környezet, a köz- és ipari környezet, ahol a csempefelület nagy mechanikai igénybevételnek van kitéve.

 

Megelőzés

Használjon deformálódó ragasztókat olyan helyeken, ahol hőingadozásnak vannak kitéve, vagy deformálódó aljzatra történő csempézés esetén.  A ragasztókat az EN 12004 vagy az ISO 13007-1 szabványoknak megfelelően „S1” vagy „S2” osztály jellemzi. A deformálhatóságot úgy határozzák meg, mint a megszilárdult ragasztó azon képességét, hogy a csempe és a csempeágy (aljzat) közötti feszültségek hatására deformálódjon anélkül, hogy a tapadás megszűnne vagy a beépített felület károsodna.

Az „S1” osztály a deformálható ragasztókra, az „S2” osztály pedig a nagymértékben deformálható ragasztókra vonatkozik.  A deformálható osztályok a szabványokban csak a cementkötésű ragasztókra (C típus) vonatkoznak.   A Mapei termékei ezekbe a deformálható osztályokba tartoznak:  Keraflex Maxi S1, Kerabond T + Isolastic 50, Kerabond T + Isolastic, Keraquick S1, Granirapid, Elastorapid, Ultralite S1 stb.

 

Nem megfelelő illesztési szélesség vagy tompa illesztés

A fugák hiánya vagy a lapok közötti elégtelen fugaszélesség nem hagy teret a lapok tágulásának és összehúzódásának, ami szintén a lapok repedéséhez vezethet.

Megelőzés: A lapok között nagyobb fugaszélességet kell biztosítani.  Padlólapok esetében a javasolt minimális fugaszélesség legalább 3 mm.  Extrudált lapok használata esetén a fugaszélességnek szélesebbnek kell lennie, legalább 6-10 mm-nek, figyelembe véve a laptípus gyártási tűréshatárát.

Elégtelen fugaszélesség vagy tompa fuga.

A nagyobb gondosság a beépítési műveletek elvégzése során hatékonyan hozzájárulhat a csempehibák megelőzéséhez.