Okosotthon ősziesítése – tippek az energiagazdálkodáshoz

A nyári tippek és tanácsok után következzen néhány praktikus tipp az őszre!

 

Van néhány aranyszabály, amit érdemes betartani, ha idén ősszel is rendben szeretné tartani okos otthonát. Mivel ősszel teljesen megváltoznak a napi rutinjaink, az időjárás és a fények is másképp világítanak, logikus, hogy az otthonunkban lévő intelligens rendszereknek is szükségük van némi finomhangolásra. Hiszen alapvető célunk nem csak az otthoni kényelem, hanem az is, hogy fenntartható rendszerek és rendszerek használatával energiatudatosak legyünk a környezetünkkel kapcsolatban, és persze az ehhez szükséges eszközökkel. Mit tehetünk tehát azért, hogy otthonunk hatékonyan működjön, és ne pazaroljunk energiát az őszi hónapokban? Íme néhány hasznos tipp!

 

A házunk belseje, a lakásunk

Ahogy az időjárás kezd lehűlni, itt az ideje, hogy felkészítsük otthonunkat és okosotthon eszközeinket a közelgő szezonra. Győződjünk meg arról, hogy az okosotthon megfelelő működéséhez szükséges automatizálás az aktuális igényeknek megfelelően van beállítva, és zökkenőmentesen működik.

 

Ha már a hűvösebb reggelekről és estékről beszélünk, az első javaslat a fűtési rendszer ellenőrzése. Alapvető szabály, hogy ellenőrizze, valóban tiszta és üzemkész-e. Ilyenkor sokan a biztonság kedvéért szakembert hívnak. 

 

Mivel mindenki másképp gondolkodik a hőmérsékletről, fontos, hogy az Ön szokásainak és igényeinek megfelelő intelligens hőmérséklet-érzékelőkkel és termosztátokkal állítsa be otthonában a hőmérsékletet, mint például a Netatmo intelligens termosztátmegoldásai. Természetesen ne csak okos technológiákkal, hanem hagyományos módszerekkel is próbálja meg optimalizálni a hőmérsékletet. Jó ötlet például ellenőrizni, hogy az ablakok és ajtók megfelelően működnek-e. Győződjön meg róla, hogy minden ablak, ajtó és teraszajtó megfelelően záródik, és ha szükséges, jól szigeteljen, hogy megakadályozza a hűvösebb őszi levegő bejutását a réseken keresztül.

 

Fontos, hogy tisztában legyünk a fűtésbiztonsági paraméterekkel is. Ha rendszeresen használunk kandallót vagy más kültéri fűtőberendezést, akkor mindenképpen óvatosan kell üzemeltetni. Ellenőrizzük a tűzjelző rendszer működését, és ha még nincs füst- és szén-monoxid-érzékelőnk, ideje beszerezni egyet!

 

A beltéri és kültéri hőmérséklet egyensúlya mellett a páratartalom is fontos szerepet játszhat az intelligens otthoni eszközök esetében. A páratartalom-érzékelők adatainak felhasználásával szabályozhatjuk az egyes helyiségek páratartalmát, megelőzhetjük a későbbi penészesedést, és szükség esetén párásítót állíthatunk be. 

 

A Legrand termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!