Rezsicsökkentés házilag! Hatákony padlás hőszigetelés könnyedén!

A családi házakban élők ma már számos problémával szembesülnek. Az energiaárak emelkedése őket sújtja a legjobban, és a fűtési költségek őket érintik a legsúlyosabban. Az egyetlen kiút ebből a csapdából a házban elvégezhető, szigetelési rendszer telepítése, amellyel jelentős pénzt takaríthat meg.

 

Az általános iskolából tudjuk, hogy a hő felfelé terjed. Nincs ez másképp a mi házunkban sem, ahol egy egyenletesen szigetelt házból a hő inkább a tető felé távozik. Ezért fontos, hogy a padlás vagy a tető jobban szigetelt legyen, mint a falak.

 

A legnagyobb probléma az, hogy a világ összes szigetelőanyaga könnyű és törékeny, és nem közvetlenül járható. A padlás tároló funkcióját azonban nem akarjuk elveszíteni, és ha le is mondunk erről a helyről, néha karbantartás miatt oda kell mennünk. Tehát a szigetelésnek járhatónak kell lennie, és a terhelést el kell osztani a felületeni. Hagyományosan ezt betonozással oldják meg, de ez egy meglévő padláson nem működik.

 

A legegyszerűbb megoldás a faforgácslapból készült szigetelés, amely Austrotherm Padlap néven kapható a boltokban. Ez jól bírja a strapát, a fél négyzetméteres táblák elég kicsik ahhoz, hogy egy szűk padlástérben egyedül cipeljük, és a súlya sem túl nagy. A padlásfödémet meg kell tisztítani, és a nagyobb egyenetlenségeket, például a ragasztott vakolat csomóit ki kell vasalni. Ajánlatos nedvességálló fóliát használni, hogy megakadályozzuk a nedvesség kondenzálódását a szigetelésben.

 

Az első szigetelőlapot vágja ketté, és a sarokban egy fél deszkával kezdje el a szigetelést. A vágás elvégezhető a szokásos faipari szerszámokkal, de számoljon azzal, hogy a jelentős szigetelésvastagság miatt a kis gérvágófűrészek csak félbevágják a nedvességálló forgácslapot. A hőszigetelést gérvágófűrésszel vagy foxifűrésszel lehet vágni.

 

A lapok félfalas kialakításúak a szoros illeszkedés érdekében, némi kalapálással hőhídmentes illesztést lehet létrehozni. Pontosan a szoros illeszkedés miatt az egyes elemeket nem kell összeragasztani, különösen akkor, ha később a tetőteret be kívánja építeni. A végleges szigeteléshez a táblákat kis mennyiségű poliuretán alapú ragasztóval kell összeragasztani.

 

A félig ellenálló betonlapok sík, teherbíró felületet hoznak létre, így a padlás a szigetelés után is alkalmas marad a tárolásra. A munka még a nagyobb területek esetében is egy hétvége alatt elvégezhető.

Az Austrotherm termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!