Párazárási pánik – hogyan lehet megakadályozni a páralecsapódást a tetőtéri ablakokban?

Mindenki szeretné elkerülni a rettegett vízfoltokat a homlokzaton, a mennyezeten vagy a padláson, legyen szó akár nedvességről, akár kondenzációról. Ez nem feltétlenül könnyű feladat, de egy lég- és párazáró, jó mennyezetszigetelés, megfelelő tetőszigetelés, padlásszellőztetés segítségével megoldható.

 

Félreértések a páralecsapódással kapcsolatban

Egy páraáteresztő csak akkor működik, ha a fűtött belső tér és a hideg külső tér között közvetlenül összefüggő szerkezeti rendszer van, belső burkolattal, párazáró réteggel, hőszigeteléssel és végül a párazáró membránnal.

 

A páralecsapódás megakadályozása csak a szellőzésen múlik. Ez valóban fontos tényező, és számos előnnyel jár, de ritkán szaladunk be a padlásra szellőztetni, és a nyitott tetőszellőzőn keresztül bejuthat az eső. 

 

A tetőtér alsó és felső szellőztetése is utólagosan kialakítható? Sajnos ez messze nem így van, mivel ezt csak bontással lehet megtenni. De még ebben az esetben sem kell azonnal leszakítani a tetőt, hiszen egy szellőzőgyűrű behelyezésével biztosítható a tetőtér szellőzése és a páralecsapódás megszüntetése.

 

Térjünk vissza a páraprobléma gyökeréhez

Vannak olyan esetek, amikor a tetőtér szellőztetését nem tervezik meg megfelelően, és akkor kénytelenek vagyunk átalakításokat végezni. Például, ha a szigetelést a homlokzatra szerelik fel, a szigetelés teljesen a tetőhéjazathoz van zárva, és az alján nincs szellőzés. Minden esetben gondoskodnunk kell arról, hogy a külső levegő bejuthasson a tetőtérbe.

 

A páralecsapódás elkerülése

Mivel mindenki eleve el akarja kerülni a problémákat, megmutatjuk a különböző tetőkre és padlásokra vonatkozó megoldásokat.

 

Kockaházak – ha nincs megfelelő szellőzés

Egy kockaház esetében például nehéz megoldani a felülről történő szellőztetést, mivel kevés olyan eset van, ahol vízszintes tetőgerinc van, amelyre egy egyszerű fóliasapka viszonylag könnyen felállítható lenne. Lejtős peremeknél a perem szellőztetéséhez tompa szellőztetés, azaz a tetőhéjazat mindkét oldalán 3-3 cm-es hézag szükséges, de még ezt sem gyakran alkalmazzák.

 

Befejezetlen tetőtér vízszintes tetőgerinccel, jobb szellőzéssel

Az épületek tetőszintje alatti átalakítás gyakran nem lehetséges, pl. ha a tetőhajlásszög alacsony, vagy a tetőgerendázat félnyeregtetős, és ezért biztosan nem alkalmas. A kockaházzal ellentétben azonban könnyebb a felülről történő szellőzés biztosítása, ha vízszintes tetőgerincet alakítanak ki. Sokkal tartósabb és biztonságosabb választás a nem páraáteresztő Bramac Veltitech 120 tetőfedő membrán.

A Bramac termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!