Pincepadló felújítás egyszerűen

A lakótér ritka és drága. Ez különösen igaz a városokban. Sok házban értékes hely szunnyad kihasználatlanul a pincében. Egy pincefelújítás viszont elegendő helyet biztosít ahhoz, hogy teljesüljön az álom egy fitneszteremről, egy hobbipincéről vagy egy különálló otthoni irodáról. Az ehhez a munkához szükséges erőfeszítés kevesebb, mint sok lakástulajdonos gondolná. Itt eláruljuk, hogy mikor érdemes felújítani a pincepadlót, és mi a fontos a felújítás során.

 

Mikor kell felújítani egy pincepadlót?

A felújítás első számú oka általában a nedves, repedezett és egyenetlen padló. Aki régi épületben lakik, ismeri a nedves pincék problémáját. Az 1970-es évekig az alagsorban a födém nem volt tömített. Sok régebbi házban ezért a pincepadló a heves esőzések után nedves lesz, amint a talajvíz szintje megemelkedik. Ha a szivárgó padlón keresztül víz hatol be, a dohos szag és a penész gyakori következmény. Az egészségügyi kockázat mellett a tartós nedvesség az épület szerkezetére is veszélyt jelent. A nedves pincepadló felújítását ezért mindig tapasztalt mesterembereknek kell elvégezniük.

 

Pincepadló felújítása – így kell csinálni

A pince padlójának utólagos tömítésére különböző módszerek léteznek. Eddig ehhez több munkafázisra és különböző anyagokra volt szükség. A weber.tec 932 önterülő padlótömítő anyag leegyszerűsíti a folyamatot. Több munkafolyamat kombinálásával időt takarít meg.

 

Időt takarít meg. A weber.tec 932 egyetlen termékben egyesíti a gyors és egyszerű padlófelújítás minden követelményét: a szakképzett iparos egyetlen munkafázisban elvégezheti a tömítést és a kiegyenlítést. A 2 az 1-ben megoldás gyorsan és egyszerűen védi a padlót a kívülről felszálló nedvesség ellen, és egyidejűleg kiegyenlíti az egyenetlen, lejtős padlókat. Ez lehetővé teszi, hogy a szakember egyetlen nap alatt vízszigetelje a pince padlóját. Az anyag gyorsan szárad. Három-öt óra elteltével a frissen öntött pincepadló már járható. Hét nap elteltével teljesen betölthető. Ily módon a pincehelyiségek egy héten belül újra lakhatók.

Megtartja a bőséges térmagasságot. Az ásványi tömítőanyag nem támaszt követelményeket az aljzattal szemben. Szinte minden aljzatra alkalmas, beleértve a régi esztricheket, stamponbeton és téglapadlót is. A felszálló nedvességet már öt milliméteres rétegvastagságú padlótömítő töltőanyag is megállítja. Az alacsony beépítési magasságnak köszönhetően a lakók alig veszítenek szobamagasságot. Ez azért fontos, mert a legtöbb pince nem túl magas.

 

Az előfeltételek

Az első lépés a padló alapos vizsgálata. Ha nedvességkárosodás van, először az okot kell tisztázni. Ahhoz, hogy a szakember sikeresen lezárhassa és felújíthassa a pincepadlót, a padlónak teherbírónak, fagymentesnek és tisztának kell lennie. A tapadást csökkentő elemeket eltávolítják, és az aljzat repedéseit epoxigyantával kiegyenlítik. Csak ha a padló megszáradt, kezdődik a padlótömítő felhordása.

 

Pincepadló felújítás szakmunkás által

Először a szakmunkás a teljes felületre alapozót visz fel, hogy a következő töltőréteg jól tartson. Tégla alapozás esetén több réteg alapozót kell felvinni. Az alapozó száradása után a szakember a padló és a fal közötti átmenetet reaktív tömítőanyaggal tömíti le. Ezután beragaszt egy szegélycsíkot, amely „megállítja” a töltőanyagot. Ezután megméri a meredekséget, hogy kiszámítsa a réteg vastagságát. Így tudja, hogy mennyi anyagra van szüksége. Téglapadló esetén a töltőrétegnek legalább 15 milliméter vastagnak kell lennie. Ezután a por alakú padlótömítő anyagot a megadott mennyiségű vízzel addig keveri, amíg homogén, könnyen folyós állagú nem lesz. Ezután egyenletesen és gyorsan, az egyik oldalról kiindulva önti ki az önterülő töltőanyagot. A felhordás után és a kívánt rétegvastagság elérése után a felületet felületi simítóval simítjuk le. Vastagabb rétegek esetén ajánlott a felületet csiszolórúddal simítani a légtelenítés érdekében. Ezután már csak várni kell. A padlót legkésőbb öt óra elteltével lehet járni. A most vízálló és egyenletes felületet vagy egy felső réteggel, például csempével lehet fedni, de közvetlenül, további fedés nélkül is használható. Alkalmas enyhe mechanikai igénybevételre, mint amilyen a tipikus háztartási használat során előfordul.

 

Tipp: Németország egyes régióiban pincehelyiségek használata esetén további radongáz elleni védelmet kell tervezni.

A radon a természetben előforduló, radioaktív nemesgáz, amely a talajban az urán bomlásával keletkezik. A színtelen és szagtalan radon a levegővel érintkezve rövid idő alatt lebomlik. Az épületekbe azonban a védtelen alapokon vagy pincefalakon keresztül hatol be. Ha a radon magasabb koncentrációban (éves átlagban 300 becquerel/köbméter felett) halmozódik fel zárt helyiségekben, a tüdőrák kockázata jelentősen megnő.

A felszálló nedvesség elleni védelemre használt egyes termékek a radonterhelés ellen is védenek. Radonszennyezés esetén a weber.tec 932 felhordása előtt a teljes felületet weber.tec Superflex D 24 reaktív vízszigetelővel kell lezárni négy milliméteres szárazrétegvastagságban. Átszáradás után a weber.tec 932-t legalább tíz milliméteres rétegvastagságban, további alapozás nélkül kell felvinni.