Porotherm Dryfix – Habarcs nélküli falazás

A Porotherm Dryfix rendszer előnyei

A habarcs nem más, mint „hiba a falazatban”, ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy csökkentjük a mennyiségét. Hogyan tehetjük ezt meg? Szerencsére az építőipar fejlődésének köszönhetően egyre többféle megoldás segíti a munkánkat és a falazás modernizálását.

A falazási munka korszerűsítésének meghatározó pontja volt hazánkban a Porotherm innovációjaként megismert nútféderes falazóelemek elterjedése, amellyel kiküszöbölhetjük a függőleges habarcsot. A modernizáció következő lépéseként a vízszintes habarcs vastagságának csökkentésére igyekeztek megoldást találni a téglagyártók. Miért jó ez? Mert lehetővé teszi, hogy gyorsabban elkészüljön a szerkezet, akár hidegebb időben is falazhatunk, lényegesen kevesebb nedvesség kerül a szerkezetbe, jobban vakolható, egyenletesebb felületet biztosít, és drasztikusan csökken a kivitelezésből eredő problémák aránya.

A csiszolt téglafelületről

A Porotherm Profi falazóelemeinek használata esetén egészen minimális, mindössze 1 mm vastag vízszintes habarcs alkalmazásával építkezhetünk. A Porotherm Profi csiszolt felületű kerámia falazóblokkokkal a megszokottnál nagyobb építési pontosság érhető el, miközben továbbra is a Wienerberger termékeinél megszokott méretrenddel számolhatunk. Így a falazóelemek hosszúsága a 25 cm-es méretmodult tartja, szélessége terméktípustól függően ugyanúgy 10 cm-től akár 50 cm-ig terjed, mindezt 24,9 cm-es magasság mellett. A hagyományos falazóelemek esetében megszokott 23,8 cm tégla + 1,2 cm habarcsfuga helyett tehát a Profi téglák használatával 24,9 cm tégla + 0,1 cm vízszintes habarcsfuga réteggel számolhatunk. (Az indító téglasort továbbra is egy rétegben, maximum 2 cm vastag habarcságyon kell megépíteni.)

A gyorsan építhető, kézi falazóelemek az építőiparban évről évre növekedő munkaerőhiányra kívánnak választ adni, de rövid határidejű munkák esetén is különösen ajánlott a csiszolt falazóblokk alkalmazása, amellyel akár felére is csökkenthető az egységnyi felületű falazat megépítéséhez szükséges munkaidő. Így esett a választás erre a falazóelemre a vörösiszap-katasztrófa utáni devecseri és kolontári házak újjáépítéskor is, mivel nagyon rövid idő alatt kellett komplett városrésznyi házmennyiséget építeni a károsult családok számára, ráadásul a legkeményebb téli hónapokban, 2011. január-februárban. A gyors, és a hideg időtől független kivitelezés mellett fontos érv a csiszolt tégla alkalmazása mellett az is, hogy a csökkentett mennyiségű habarccsal sokkal kevesebb nedvesség kerül a szerkezetbe építés közben, amely így sokkal hamarabb kiszárad.

Vékony falazóhabarcs és Porotherm Dryfix rendszer

A Porotherm Profi rendszer tartozéka a zsákos kiszerelésű, vékony rétegű falazóhabarcs, amely habarcsterítő kocsival gyorsan és pontosan felhordható az előzőleg portalanított és nedvesített téglasorra. A kivitelezés további gyorsítására ad lehetőséget a Porotherm Profi Dryfix rendszer. Ebben az esetben nem falazóhabarcs, hanem flakonos, poliuretán hordozórétegű ragasztó kerül a téglasorok közé, amelyet kinyomópisztollyal lehet a szintén pormentes és nedvesített felületre felvinni a gyártói utasításnak megfelelően, falvastagságtól függően 1-4 csíkban.

A kivitelezés ütemezését könnyíti, hogy a Dryfix poliuretán hordozórétegű ragasztóval a habarcsoknál megszokott minimum +5°C helyett akár -5°C környezeti hőmérséklet mellett is dolgozhatunk, amelyet a rendkívül csekély szükséges vízmennyiség tesz lehetővé. Ha ugyanis szemléltetni szeretnénk a klasszikus habarcstechnológia, a vékonyhabarcs és a Dryfix rendszer közötti legnagyobb különbséget, akkor a felvitelhez szükséges vízmennyiség lesz leginkább segítségünkre – míg a hagyományos habarcsfugához négyzetméterenként 100 l vízre, addig a vékonyhabarcs használatához csupán 1 vödör vízre, a Dryfix hab használatakor viszont csak 1 kispohárnyi vízre lesz szükségünk, egy 44 cm vastag falazat esetén.

A Porotherm Profi Dryfix rendszer használatával elősegíthetjük az építési munkák folyamatosságát, hogy a munkaszervezés jól tervezhető, a kivitelezés pedig minél pontosabb lehessen.

Porotherm Profi Dryfix extra ragasztóhab

Speciális összetételű ragasztóhab, kizárólag a Porotherm Profi csiszolt téglatermékekhez.
A ragasztóhab árát a norma szerint meghatározott mennyiségben a Porotherm Profi tégla ára tartalmazza