Rendrakási és lomtalanítási tippek otthonában

Még a legjobb akarattal is könnyen előfordulhat, hogy otthonunkban rendetlenség halmozódik fel. Legyen szó ruhákról, amelyekről meg van győződve, hogy egy nap újra divatba jönnek, vagy törött holmikról, amelyeket soha nem sikerült megjavítani; ezek a dolgok mind összeadódnak, és mielőtt észrevenné, a háza olyan dolgok menedékévé válik, amelyeket nem használ (és lássuk be, valószínűleg soha többé nem is fog). 

 

Bár határozottan vannak dolgok, amelyekhez érdemes ragaszkodni, kevés kielégítőbb dolog van, mint egy jó kis rendrakás. 

Íme a tíz legjobb tippünk, amelyekkel segítünk lomtalanítani és felfrissíteni az otthonát. 

  1. Kezdje kicsiben

Ne essünk túlzásokba azzal, hogy egyszerre próbáljuk meg az egész házat rendbe rakni. Válasszon ki egy fiókot vagy területet, és vágjon bele. Így az egész folyamat sokkal kevésbé lesz ijesztő, és lehetővé teszi, hogy megfékezze a káoszt.

 

  1. Fogadd el a „mindennek helye van, és minden a helyén” mantrát.

Ez kéz a kézben jár a leltározással, ha már számbavetted a holmijaidat, akkor döntened kell arról, hogy mi hova kerül. Ha mindennek megvan a kijelölt helye, sokkal könnyebbé válik a dolgok rendszerezése és hozzáférhetősége. Ha tudja, hogy mi hol van, amikor szüksége van rájuk, nem fogja azon kapni magát, hogy a már meglévő dolgok helyett újakat szerezzen be.

 

  1. Száműzni a „ez még hasznos lehet” mentalitást

Ha azt mondogatod magadnak, hogy egy nap még hasznos lehet, akkor nagy valószínűséggel nem lesz az. Nem valószínű, hogy valaha is fel akarod majd venni azt az öltönyt az egyetemi ballagásodról, vagy használni fogsz egy nem okostelefonos készüléket – légy reális és kíméletlen abban, hogy mit tartasz meg, és mit dobsz ki.

 

  1. Rendezze el a tárolóhelyeit

Nagyon sok fantasztikus és olcsó módja van annak, hogy kialakítsd a saját tárolódat, és ez sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. A PVC-csövek átalakításától kezdve a célzott cipőtartó állványok kialakításáig, a lebegő polcok létrehozásáig, mindössze néhány fadarab és némi Gorilla Wood Glue segítségével. Ha van hely a dolgaid tárolására, az segíthet a rendetlenséget kordában tartani.

 

  1. Ne hanyagolja el a konyhát

Könnyű megfeledkezni a konyhaszekrényekről, de ha úgy találod, hogy te vagy az a típus, akinek a zab- és rizskészletei már túl régóta élnek a kamrában, érdemes lehet megnézni, hogy van-e ott valami, amitől megszabadulhatnál, hogy helyet szabadíts fel.

 

  1. Ha törött tárgyakról van szó, kérdezd meg magadtól: Meg tudod javítani? Megjavítanád? Érdemes megjavítani?

Ha azon kapja magát, hogy olyan törött tárgyakhoz ragaszkodik, amelyeket meg tudna javítani, fontolja meg, hogy a tárgy valóban megjavítható-e, mekkora az esélye annak, hogy valóban megjavítja, és hogy egyáltalán tetszik-e annyira, hogy végigmenjen a rendbetételével járó fáradságon. Ha mindhárom kérdésre igen a válasz; határozzon meg egy világos cselekvési tervet és ütemtervet. Ha a határidőig nem sikerül – el kell tűnnie.

A Gorilla szuperragasztó remekül használható a gyors javításhoz.

 

  1. Megfelelő mentalitás

Ne azokra a dolgokra gondolj, amelyektől megszabadulsz, hanem arra a térre, amit létrehozol. Sokkal könnyebb végigcsinálni egy feladatot, ha a végeredményre vársz.

 

  1. Upcycling lehetőségek

Az upcycling az a folyamat, amikor a szemetet kincsekké alakítjuk. Bár ez a cikk a lomtalanításról szól, vannak olyan esetek, amikor a régi tárgyakat hasznos új kiegészítőkké lehet alakítani otthonodban. Ha olyan tárgyra bukkan, amit különösen nehezen enged el, de már nem szolgál jól- érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy nem lehetne-e ezt valami olyanná alakítani, ami hasznára válik.

 

  1. Leltározás

Menjen végig szobáról szobára a házában, és nézze át, hogy valójában mi van a birtokában. Ezután készítsen egy listát arról, hogy mire van ténylegesen szüksége. Ez most talán ellentmondásosnak tűnik, de ez képessé tesz arra, hogy vásárlási döntései a tényleges szükségletekre alapozza, nem pedig az impulzusokra vagy a vélt szükségletekre. Ezáltal kevésbé lesz hajlamos arra, hogy megvásároljon dolgokat, mert éppen akciósak, vagy mert nem veszi észre, hogy megvannak.

 

  1. Élvezze az előnyöket

Valószínűleg a legfontosabb tipp mind közül. Miután átnézte az otthonát, és megszabadult a nem kívánt rendetlenségtől, szánjon időt arra, hogy értékelje a rendezett teret, amit létrehozott.