Természetes fény a középületekben

A természetes fény, napfény biztosítása segít minőségi, vonzó és kényelmes tereket létrehozni, ahol el lehet tölteni az időt. Számos tetőablak megoldás áll rendelkezésre a középületek természetes megvilágításának maximalizálására. A középületek a nyilvánosság számára szabadon hozzáférhetőek. A közösségi terek, például a városházák is középületnek minősülnek.

 

Öt példa népszerű középületekre:

  • helyi könyvtárak
  • városi tanácsok, községházák
  • postahivatalok
  • művészeti galériák
  • mozik

 

A nappali fény megoldások előnyei középületekben

A megvilágítással kapcsolatban minden középületnek más-más igényei vannak. A helyiség használatának módja befolyásolja a szükséges fénymennyiséget. Az emberek természetesen fontos szerepet játszanak a megvilágítással kapcsolatban, és abban, hogy a természetes fénynek való kitettség hogyan befolyásolja a közérzetet. A specifikáció és a rugalmas nappali fénytervezés innovatív megoldásokat tesz lehetővé az egyedi projektigények kielégítésére. Az átriumokkal ellátott közösségi terek inspiráló és élvezetes tereket teremthetnek az emberek számára, ahol időt tölthetnek.

A közösségi terek jellemzően sok fényt igényelnek. Ez igaz azokra a középületekre, amelyekben sok funkció és sok mozgás van. Az emberek napfénnyel való tájékozódása kényelmet nyújt a stresszes pillanatokban. A fény és a szellőzés a biztonságnak is jót tesz. A komfortos szellőzéssel ellátott tetőablakok segíthetnek a hőszabályozási követelmények kielégítésében is. A tetőablakok füst- és hőelvezető szellőztetéssel (SHEV) is elláthatók, ami tűz esetén csökkenti a lakók és az épület kockázatát.

A fény összhangja segíti az embereket a különböző feladatok elvégzésében egy közösségi térben. A változó napfény segít az embereknek a napszak követésében, és támogatja a cirkadián ritmust. A könyvtárakban a természetes fény képessé teszi az embereket arra, hogy munkájukra összpontosítsanak. A szórt napfény lehetővé teszi a számítógépek képernyőinek tükröződésének csökkentését is. A természetes és a mechanikus szellőzés kombinálható, hogy szabályozott körülményeket teremtsen. Ez akkor lehet hasznos, ha tárgyakat szeretnénk megőrizni, vagy ha egy olyan tér hőmérsékletét szeretnénk szabályozni, ahol változó számú ember tartózkodik.

 

A szabályozási előírásoknak való megfelelés

Minden középületben be kell tartani az építésügyi előírásokat és szabályokat. Ez a helyzet az új építésű, a felújítási és állagmegóvási projektek esetében is. A napfénymegoldások csökkentik a mesterséges világításra való utaltságot, és segíthetnek a hőtechnikai követelmények teljesítésében. A szabályozott szellőztetési megoldások csak akkor működnek, amikor szükséges, és segítenek energiát megtakarítani. 

A belgiumi Aalst városában található egykori katonai iskola jó példa arra, hogy a középületek hogyan tudják maximalizálni a nappali fényt. Ma egy 8000 négyzetméteres városi könyvtárként és előadóművészeti akadémiaként működik Utopia néven. A VELUX moduláris tetőablakok kiegészítik a meglévő homlokzati üvegezést, friss levegőt biztosítanak és javítják a tanulási hatékonyságot. A projekt befejezésekor a BREEAM kiváló minősítést ért el.

 

Milyen nappali világítási megoldások állnak rendelkezésre középületek számára?

A VELUX Commercial számos napfénymegoldást kínál középületek számára. Ezeket úgy lehet meghatározni, hogy megfeleljenek a nappali fényre és a természetes szellőzésre, valamint a füst- és hőelvezető szellőzésre (SHEV) vonatkozó követelményeknek.

Megoldásaink megfelelnek az egyes középületek nappali megvilágítási követelményeinek, és tartalmaznak kupolás és lapos üveg tetőablakokat, folyamatos tetőablakokat és üvegtetőrendszereket. A tetőablak megoldások új építésű és felújítási projektekhez egyaránt illeszkednek.

A VELUX Commercial az építési projekt minden szakaszában készséggel áll az Ön rendelkezésére. A termékválasztástól és a műszaki tanácsadástól kezdve a beépítésig és az értékesítés utáni szolgáltatásokig. Ha középületen dolgozik, lépjen kapcsolatba velünk, hogy megtudja, hogyan tudjuk támogatni projektjét Velux termékekkel.