Rétegelválasztás Schlüter-DITRA-val

Ha a csempéket és lapokat problémás aljzatra kell beépíteni, a Schlüter-DITRA a legjobb választás. További funkciók: járható vízszigetelés, feszültségmentesítés és repedésáthidalás, teherelosztás és páranyomás-kiegyenlítés.

A Schlüter-DITRA egy négyzet alakú polipropilén lap ferde falnyílásokkal, Easyfill kialakítással, Easycut vágási ráccsal, fátyolszövettel alátámasztva.

A Schlüter-DITRA hidegburkolatok burkolatának vízszigeteléseként, páranyomás-kiegyenlítő rétegként a hátoldalon és problémás aljzatok elválasztó rétegeként használatos.

Az aljzatnak síknak és teherbírónak kell lennie. A DITRA ragasztása úgy történik, hogy az aljzatra fogazott simítóval (ajánlott fogazás 3 x 3 mm vagy 4 x 4 mm) vékonyrétegű ragasztóhabarcsot viszünk fel, amelybe a DITRA-t mechanikusan a teljes felületen bekötjük. 

A csempéket szakszerűen, közvetlenül a DITRA lapra kell lerakni, vékonyágyazásos módszerrel, a ragasztóhabarcsot a négyzet alakú ferde falmélyedésekbe ágyazva.

 

A panel funkcióinak összefoglalása

(a) feszültségmentesítés és rétegelválasztás:

A Schlüter-DITRA elválasztja a burkolatot az aljzattól, és semlegesíti az eltérő hőtágulási tulajdonságokból eredő feszültségeket az aljzat és a burkolat között. Emellett áthidalja az aljzatban keletkező feszültségek okozta repedéseket, és nem viszi át azokat a burkolatra.

 

B) Vízszigetelés:

A Schlüter-DITRA egy vízálló polipropilénből készült rendszermembrán, amely viszonylag nagy ellenállással rendelkezik a kondenzációs diffúzióval szemben. Többrétegű, DITRA-engedélyes, vízáteresztő vízszigetelő rendszer hozható létre a fugák, falcsatlakozások és a berendezési tárgyakhoz való csatlakozások szakszerű beépítésével. A Schlüter-DITRA a 18531-5* és 18534 német szigetelési szabványoknak megfelelően alkalmazható. A DITRA így védi az aljzatot a behatoló nedvességtől vagy agresszív anyagoktól.

 

c) Gőznyomás-kiegyenlítés:

A Schlüter-DITRA lehetővé teszi a kondenzáció kiegyenlítését a hátoldalon nedvességnek való kitettség esetén az alul nyitott légcsatornákon keresztül.

 

d) Terheléselosztás (teherátadás):

A DITRA-rendszerlapra szerelt padlóburkoló lapoknak legalább 5 x 5 cm méretűnek és legalább 5,5 mm vastagnak kell lenniük. A Schlüter-DITRA alacsony viszkozitású ragasztóhabbal töltött négyzetes mélyedései a padlóburkolatra ható forgalmi terheket közvetlenül az aljzatba továbbítják. Ez lehetővé teszi, hogy a DITRA-ra telepített csempeburkolatok nagy terheléseknek is ellenálljanak. Nagy forgalmi terhelések (pl. közterületeken) és előre láthatóan nagy pontszerű terhelések (pl. koncertszárnyak, targoncák, polcrendszerek) esetén a vonatkozó követelményeknek megfelelő vastagságú és nyomószilárdságú burkolólapokat kell választani. Kerámia burkolólapok esetében el kell kerülni a kemény tárgyakból származó ütésszerű terhelést.

 

e) A rétegek összekötése:

Míg a csempe alsó oldala a ragasztóhíd-hálózaton keresztül vékony habarcsréteggel kötődik az aljzathoz, addig a csempe felületére felvitt vékony ragasztóhabarcs a megkötés után mechanikusan kötődik a ferde szögű, négyzet alakú mélyedéshez, így biztosítva a burkolat és az aljzat közötti kiváló tapadást. A Schlüter-DITRA ezért mind belső, mind külső alkalmazásokhoz használható.

A Schlüter Systems termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!