Rockwool Steprock szigetelőlemezek a padlók lépéshang szigeteléséhez

Rockwool Steprock szigetelőlemezek a padlók lépéshang szigeteléséhez

Hogy ne zavarjon a felettünk lakó

Keveset beszélnek róla talán ezért is a legtöbb bosszúságot okozó építési hiba a födémek nem megfelelő zajcsillapítása. Napjainkban a szigorú hő- és akusztikai követelmények okán, valamint a belső komfort biztosítása érdekében is elengedhetetlen a padlórétegekben, födémeken a megfelelő vastagságú hő- és/vagy lépéshang szigetelő rétegek alkalmazása.

Annak, aki lakott már több emeletes társasházban nem kell bemutatni miért fontos a lépéshang szigetelés. Elég csak felidézni milyen, ha a felső szomszéd gyermekei egész nap szaladgálnak a feje felett, vagy “csak” a szomszéd mosógépe megy éjszakánként. Ezek zavaró dolgok. Ilyenkor felértékelődik a csend fogalma. Ugyanis a mindennapjainkban a pihenéshez és a jó munkavégzéshez is szükség van a csendre.

Mi a megoldás a zavaró zajok ellen?

A felső szomszéd ugye nem tudja elkerülni a járkálásból, takarításból adódó zajkeltést. Hiszen ott lakik. Megoldás ez esetben, ha már a épület tervezésénél foglalkozunk a problémával és a közbenső födémeket megfelelő lépéshang szigeteléssel látjuk el. Így könnyen elkerülhetők a lépéshangok okozta kellemetlenségek.

Többszintes épületekben az emeletek közötti födém szigetelése elsősorban a lépészaj kizárására szolgál. Azaz, hogy meggátolja, hogy a padlón keresztül a lépés és egyéb hang átszűrődjön az alsó szomszédba, ezáltal, ne legyenek zavarók az ott élők számára. Ezért olyan hangszigeteléssel kell kiegészíteni az aljzatot, amely a hangok széles skáláját képes elnyelni.  A gyakorlatban a megoldás erre az úsztatott aljzat kialakítása. Ugyanis a megfelelő módon kivitelezett úsztatott aljzatok jelentősen képesek javítani a padlószerkezetek hő- és akusztikai tulajdonságait, ezzel fokozva az ott lakók komfortérzetét.

Az úsztatott aljzatnál tulajdonképpen egy hanglágy anyagból készülő elválasztó réteg helyezkedik el a födém és a burkolat aljzatát képező felső szilárd réteg (aljzatbeton) között mely könnyű, rugalmas szálszerkezetű és hő- és hangszigetelő funkciót is egyaránt betölthet.  Ez az elválasztó szigetelő réteg az ún. úsztatóréteg. Lényege, hogy a kopogóhang rezgéshullámait jól vezető felső aljzat réteg az alsó födém réteget elválasztja, így az úsztató réteg lényegében tömegrugót képezve megakadályozza a lépéshangok terjedését. Az úsztatóréteg kizárólag lépésálló hő- és hangszigetelő anyagból készülhet (pl.: kőzetgyapot).

Az úsztatott aljzaton belül meg kell, hogy különböztessük:

  • a nedves (betonesztrich) technológiával készített padlót,
  • illetve a száraz (OSB, farost-, faforgács-, gipszkarton lemez) technológiájú padlót.

Új építésű ingatlanok esetén már tervezésnél figyelni kell arra, hogy az úsztatott padló szerkezetének elég nagy a helyigénye. Vastagsága úszóbetonnal és padlóburkolattal együtt elérheti a 8-10 cm-t is.

A megfelelően kivitelezett szerkezet javítja a helyiség akusztikáját, mivel nemcsak a födém feletti helyiségben keletkező kopogó hangot, hanem a léghangokat is szigeteli (pl.: beszéd, környezeti zajok).

A világ vezető kőzetgyapot szigetelését gyártó vállalatcsoportja ROCKWOOL mely 46 gyártóegységgel 39 országban van jelen, köztük Magyarországon is folyamatosan fejleszti termékeit.

2020 tavaszától a lépéshangszigetelő anyagainak is javultak a műszaki paraméterei mely ideális megoldást nyújthatnak a padlószerkezetek hangcsillapításához. A nedves technológiához a ROCKWOOL Steprock ND szigetelő lemez, a száraz padlóhoz a ROCKWOOL Steprock HD szigetelőlap használata ajánlott. A falcsatlakozásoknál pedig mindkét esetben az RST szegélycsíkot szükséges alkalmazni.

Steprock ND terhelhető kőzetgyapot lemez

A Steprock ND lemez különösen alkalmas szintközi födémek lépéshang-szigetelésére nedves esztrich úsztatott réteg alatt. Nemcsak a födém feletti helyiségben keletkező kopogó hangot, hanem a léghangokat is szigeteli.

  • Kiváló hőszigetelés
  • Elsőrangú hangszigetelés
  • Tűzvédelem

Steprock HD terhelhető kőzetgyapot lemez

A Steprock HD lemez különösen alkalmas szintközi födémek lépéshang- szigetelésére száraz esztrich (például farost-, faforgács-, gipszkarton lemez) úsztatott réteg alatt. Nemcsak a födém feletti helyiségben keletkező kopogó hangot, hanem a léghangokat is szigeteli.

  • Kiváló hőszigetelés
  • Elsőrangú hangszigetelés
  • Tűzvédelem