Sika Sarnaweld indukciós rögzítés lapostetőkhöz

Sika Sarnaweld indukciós rögzítés lapostetőkhöz

Korszerű megoldás műanyag tetőszigetelő lemezek rögzítéséreMint az építőipar más területein, úgy a tetőszigetelés esetében is a Sika név egyet jelent a magas minőséggel és innovatív megoldásokkal. Akkor is ezek a szempontok domináltak, amikor a vállalat úgy döntött, hogy a Sarnaweld indukciós rögzítéssel teljessé teszi a műanyaglemezes tetőszigetelési rendszereit.

Köztudott, hogy a mechanikusan rögzített műanyaglemezes tetőszigetelési rendszereknél az egyik legfontosabb tényező a szélterhelés, ezért a tetőszigetelő lemez rögzítését úgy kell méretezni, hogy az ellenálljon a szél nyomó- és szívóhatásainak is.
Az utóbbi időben a viharok ciklikussága jelentősen megváltozott, a szélviharok rövidebb idejűek lettek, azonban egyre gyakrabban és erősebb intenzitással jelennek meg. Ennek megfelelően a rögzítés méretezésénél már nem lehet azokra a számítási adatokra hagyatkozni, melyeket eddig alapul vettünk.
Az időjárás mellett az építési trendek is átalakultak, korábban a műanyaglemezes tetőszigetelési rendszerek szinte kizárólag ipari épületeken és logisztikai raktárakon kerültek beépítésre, melyek átlagos magassága 5-8 méter volt. A mai gyártó és raktárépületek azonban nem ritkán 15-20 méter magasak, többszintesek. Viszont minél magasabban helyezkedik el a szigetelendő tetőfelület, annál intenzívebb erőhatások hatnak a tetőszigetelő lemezre.

E megváltozott hatások miatt a hagyományos, úgynevezett „átlapolás alatti rögzítés” során a szélszívás által leginkább terhelt zónákban – sarok és perem menti zónák – keskeny tetőszigetelő lemezek kerülnek beépítésre (1,00; 0,77, 0,50 vagy 0,33 m széles). Ugyanis csak így lehet biztosítani, hogy négyzetméterenként elégséges számú csavar rögzítse a tetőszigetelő lemezt, ami több hegesztési varratot, anyagveszteséget, extra munkát és ebből adódó hibaforrást eredményez. A csavarok ugyanakkor minden esetben perforációt is képeznek a szigetelőlemezen.

Erre kínál korszerű és biztonságos alternatívát a Sarnaweld indukciós rögzítés.
A Sarnaweld indukciós rögzítés során a tetőszigetelő lemez nem kerül átlyukasztásra. A szélterhelés alapján számított indukciós rögzítési pontok nem a lemez-átlapolásban, hanem a szigetelőlemez alatt, a lemez varrataitól függetlenül kerülnek elhelyezésre, és ott kerül indukciós hegesztéssel a rögzítő tárcsára a szigetelőlemez, amely így teljes vízzárási biztonságot jelent. Mivel indukciós rögzítés esetén a rögzítőelem nem az átlapolásban van, így a rögzítési pontok tetszőlegesen bárhol elhelyezhetőek. A megfelelő tárcsára mind PVC, mind pedig FPO/TPO tetőszigetelő lemez ráhegeszthető.

Az átlapolás alatti rögzítés során a rögzítőelem körül a szigetelőlemezt a húzó és a lefejtési erő ugyanazon irányból érik, vagyis csak egy irányból húzódik a lemez, ezáltal a rögzítési pontokban a rögzítőelemekre oldalirányból nemkívánatos nyíróerő is hat.
Ezzel szemben az indukciós rögzítésnél a tárcsára hegesztett szigetelőlemezt kiegyenlítetten terhelik a rá ható ellentétes irányú húzó és lefejtő erők, így a lemezt kisebb mértékű megterhelés éri, mint a hagyományos rögzítés esetén.

Sarnaweld indukciós rögzítés előnyei:

  • a rögzítési pontok a lemez-átlapolástól függetlenek, így a „raszterszerű” elrendezés miatt kiegyenlített szélterhelés éri a tetőszigetelő lemezt
  • egy tekercsszélesség használható a teljes tetőfelületen: gyors kivitelezés, kevesebb varrat, kevesebb rögzítőelem, minimális anyagveszteség
  • hőszigetelés és vízszigetelés rögzítése egy lépésben, a vízszintes felület gyorsan vízzáróvá tehető, így a hőszigetelés megóvható a váratlan csapadéktól
  • az indukciós hegesztőgép használata egyszerű, nem igényel képzett szakmunkát

Az indukciós hegesztést kizárólag isoweld™3000 típusú indukciós hegesztő berendezéssel lehet elvégezni, mely gépeket a Sika Hungária Kft. díjmentesen biztosítja a kivitelezők számára. A rögzítési rendszert alkotó Sarnaweld PVC és FPO/TPO tárcsákat, az ahhoz illeszkedő műanyag dübeleket, valamint a vasbeton illetve fém födémhez használatos csavarokat a Sika Hungária Kft. forgalmazza.

Sika Hungária Kft. minden esetben előre elkészíti a projekt-specifikus rögzítési tervet, amely átfogó információt ad a tetőszigetelőnek a szükséges adatokról (rögzítőelemek darabszáma, hossza, elhelyezési pontjai a tetőzónákban, stb.).