Szeretné megépíteni álmai otthonát? – VELUX

Egy saját építésű házzal olyan otthont hozhat létre, amely megfelel az igényeinek, és mindent tartalmaz, amiről álmodott, az ökológiai jellemzőktől a vad dizájnig. Az otthonépítés hihetetlenül kifizetődő lehet, de egyben rengeteg kemény munkával is jár. Íme az útmutatónk arról, hogyan kezdjen bele egy saját építésű projektbe.

Számolja ki a költségvetését. Egy saját építésű ház nagy pénzügyi elkötelezettséget jelent, de gondos tervezéssel reális költségvetést állíthat össze, és kordában tarthatja a költségeket.

Először is találja ki, hogyan fogja finanszírozni az építkezést. Ez lehet egy vagy többféle készpénzes egyösszegű finanszírozás, a jelenlegi otthonának átütemezése vagy eladása, illetve saját építésű jelzáloghitel felvétele. Ha az utóbbit választja, akkor részletes információkat kell nyújtania a hitelezőnek az építkezésről, beleértve a tervezett ház tervrajzait, a telek adatait, az építési szakaszok ütemezését, az építési engedély másolatát, valamint az építész vagy a földmérő által becsült építési költségeket.

 

A költségek becslésénél feltétlenül vegye figyelembe a következőket:

 • a telek ára, a kapcsolódó jogi és nyilvántartási díjakkal együtt
 • helyszíni felmérés és vizsgálat
 • szakmai díjak, mint például a fővállalkozók, építész/tervező, statikus, energetikai felmérés, projektmenedzsment.
 • földmunkák
 • építőanyagok
 • berendezési és felszerelési tárgyak
 • építési engedély
 • biztosítások és jogi költségek
 • az építkezés alatti megélhetési költségek, mint például a bérleti díj vagy a jelzáloghitel.
 • tartalék – legalább 10% a váratlan költségek fedezésére.

 

Találja meg a telkét

Trükkös lehet megtalálni álmai otthonának helyét, ezért türelemre, kreativitásra és nyitott szemléletre van szükség. Keressen az interneten, és nézze meg az újságok apróhirdetései és a közösségi üzenőfalakat, ahol valószínűleg talál magáneladásokat. Jelentse be érdeklődését az Ön által kívánt területeken lévő telkeknél és ingatlanoknál. Terjessze a hírt családjának és barátainak, hogy telekre vadászik. Keressen föld- és ingatlanárveréseket, használaton kívüli barnamezős területeket vagy tágas kerti telkeket. Akár egy meglévő ingatlant is megvásárolhat, hogy aztán lebontsa, majd a telken felépítse otthonát.

Mielőtt megvásárolja a telket, mindenképpen kérjen előzetes tervezési tanácsadást, hogy felmérje az építkezésre való fizikai és jogi alkalmasságot (olyan tényezők, mint a szolgáltatásokhoz való hozzáférés, a talajviszonyok, a szolgalmi jogok), valamint az építési engedély megszerzésének esetleges akadályait. A tervezés rendkívül hosszadalmas folyamat lehet, ezért ez a lépés elengedhetetlen.

 

Döntsön az építési megközelítésről

Az egyik első döntés, amit egy saját építésű projekt esetében meg kell hoznia, az, hogy mennyire szeretné, hogy „saját maga” vegyen részt a folyamatban. Szeretne kézzelfoghatóan részt venni az építésben, vagy inkább sasszemmel nézi a dolgokat, és hagyja, hogy a profik vezessék a műsort? A lehetőségek között szerepelnek:

Fővállalkozó – a legegyszerűbb és leggyakoribb lehetőség egy fővállalkozó kijelölése, aki irányítja az építkezést, alvállalkozókat alkalmaz és irányít, valamint anyagokat vásárol. Az építkezés során továbbra is időt kell szakítania arra, hogy gyakran kommunikáljon a vállalkozóval.

Projektmenedzser – ez jó megoldás lehet az Ön munkaterhelésének megkönnyítésére, a szolgáltatás különböző szintjei a vállalkozók kinevezésétől a teljes munkaidős helyszíni jelenlétig terjedhetnek.

A teljes építkezés saját maga irányítása – csábító lehet, hogy a költségek megtakarítása érdekében a munka nagy részét saját maga vállalja, de ez rendkívül stresszes, időigényes és potenciálisan kockázatos megoldás, ha tapasztalatlan.

 

Találja meg a projektcsapatot

Álmai otthonának megépítése megérdemel egy álomcsapatot. Végezzen sok kutatást, mielőtt kijelöl egy vállalkozót. Kérjen be több árajánlatot. Ellenőrizze az online értékeléseket, kérjen ajánlásokat barátoktól és ismerősöktől. Interjúvoljon meg minden pályázót személyesen, kérjen tőlük példákat korábbi munkáikról, és kérdezze meg, hogy beszélhet-e korábbi ügyfeleivel a tapasztalataikról.

A végső döntés meghozatalakor ne csak az ajánlott árat vegye figyelembe. A saját építés egy hosszadalmas folyamat, ezért fontos, hogy úgy érezze, bízik a vállalkozókban, és a kommunikáció egyértelmű és rendszeres legyen.

 

Tervezési engedély beszerzése

Az építkezés megkezdése előtt rendelkeznie kell a tervezési engedéllyel. Vegye fel idejekorán a kapcsolatot a helyi hatóság tervezőivel, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a projektje és az Ön által elképzelt telek megvalósítható. A legtöbb tervezési osztály előzetes tervezési tanácsadást kínál (esetleg díj ellenében), így megismerheti a terület helyi tervét, és megtudhatja, hogy mi szükséges a valószínűleg jóváhagyásra kerülő terv benyújtásához.

Az építési engedélyezésnek két szintje van. Az első a vázlatos építési engedély, amikor egy vázlatterv jóváhagyását kéri. Ez az engedély azt jelenti, hogy a terület beépíthető, de a konkrét tervekről még nem született megállapodás. Egyes telkek már rendelkezhetnek vázlatos engedéllyel.

Az építkezés megkezdéséhez teljes vagy részletes építési engedélyre van szükség. Ebben az esetben a tervezett építkezésről állapodnak meg, ami magában foglalja a részletes építési rajzok benyújtását. A tervezés hosszadalmas folyamat lehet, ezért dönthet úgy, hogy olyan építészmérnököt vagy csomagszolgáltatót választ, aki a tervezési segítséget is tartalmazza a csomagjában, vagy akár tervezési tanácsadót is alkalmazhat, ha a tervei különösen bonyolultak.

 

Válassza ki az építési módot

A tervezési folyamat részeként döntenie kell az építési módszerről. Ez nagy hatással van a projekt egészére, a költségektől kezdve az építés időtartamán, az energiahatékonyságon át a kész ház kinézetéig. A megfelelő módszer az Ön költségvetésétől, a tervezési szempontoktól, a telkétől és az építési engedélytől függ. A rendelkezésre álló módszerek a következők:

 • tégla és blokk – külső téglaréteg, belső szerkezete betonblokk. A belső üreget szigeteléssel töltik ki.
 • faváz – gyorsabb építési idő a helyszínen, és ideális a nyitott alaprajzú épületek számára.
 • szerkezeti hőszigetelt panelek (SIP) – olyan kompozit panelek, amelyek a külső táblák közé merev szigetelőanyagot rétegeznek. Stabil és energiatakarékos.
 • szigetelőbeton zsaluzat (ICF) – könnyű polisztirol formák, amelyek a helyszínen illeszkednek egymáshoz, hogy létrehozzák a szerkezetet, amelyet aztán betonnal töltenek meg. Az ICF gyorsan felépíthető, és a szigetelés be van építve.

 

Válogassa meg a jogi részeket

Az építkezés megkezdése előtt győződjön meg arról, hogy a helyszínen egy speciális önépítő biztosítótársasággal rendelkezik-e biztosítási fedezetről. Ez olyan kockázatokra terjed ki, mint a lopás, tűz, sérülés és jogi költségek. Szükség van továbbá szerkezeti garanciára is. Ez 10 évig fedezi a házát, ha bármi baj történne. A garancia nyújtója az építkezés során rendszeresen ellenőrzi az épületet.

 

 

Ideje építkezni!

Végre itt az ideje, hogy elkezdje álmai otthonát. Miután a telkét előkészítették az építkezésre, az építkezés nagyjából ötlépcsős folyamat:

 

Az alap megépítése

 • A ház időjárásállóvá tétele – tető, ablakok beépítése.
 • Első javítás – szerkezeti ácsmunkák, vakolás
 • Második javítás – a vakolás után elvégzett munkálatok
 • Végső díszítés – tegye a házat az otthonává.

Sok sikert és jó szórakozást a folyamathoz!