Szilikonos tömítőanyagok használata

A szilikonos tömítőanyagok azért terjedtek el széles körben, mert szilárd anyagokkal nem lehet olyan helyeken tömíteni vagy fugázni, ahol kisebb-nagyobb térfogatváltozás léphet fel. A problémás helyek közé sorolhatjuk például a különböző anyagok találkozási pontjait. Egy küszöb és egy járólap között folyamatos mozgás tapasztalható, amelyet vagy üresen hagyunk, vagy olyan rugalmas, de mégis masszív anyaggal töltünk fel, mint a szilikon.

A szilikon tömítők univerzálisan felhasználható anyagok, de az egyes típusok között a műszaki tulajdonságokban jelentős különbségek vannak. Ezeket a tömítőanyag kiválasztásánál figyelembe kell vennünk. A szilikon tartósan rugalmas, öregedésálló anyagból készült, ellenáll az időjárási hatásoknak (pl. UV-álló), hőmérsékletálló és jól tapad a legtöbb felületen.

 

A szilikonos tömítőanyagok típusai

Ahogy azt már említettük, a szilikon tömítő funkciót lát el. Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen helyiségben, és milyen céllal használjuk.

A szaniterszilikon az, amely kifejezetten fürdőszobákba vagy nedves, vizes helyeken ajánlott, hiszen a „szaniter” jelzésű szilikon penész- és gombagátló ecetes adalékanyagot tartalmaz.

A neutrális szilikon általában üveghez, fémhez vagy tükrökhöz ideális, hiszen a semleges tulajdonsága miatt például nem okoz korróziót a fém anyagokkal való érintkezés során. Az univerzális szilikon majdnem minden típusú – porózus vagy nem porózus – anyagoknál is alkalmazható: beton, tégla, fa, üveg, kerámia és a nem korrodálódó fémeknél egyaránt.

Említésre érdemes még a festhető szilikon, ami egy olyan fehér vagy átlátszó szilikon ragasztó, ami akril bázisú, így száradás után azonnal festhető. A kemencék, kályhák vagy kémények esetében is előfordulhatnak olyan hézagok, amikhez jól jöhet egy szilikon ragasztó – erre a célra lett kifejlesztve a hőálló szilikon.

 

Szilikonos munkák otthonunkban

A konyhai, és a fürdőszobai rések tömítése olyan feladat, amelyhez nem igazán éri meg szakembert hívni. Egy kis kézügyességgel és felkészüléssel mi magunk is meg tudunk küzdeni ezzel a kihívással. A vízszivárgás nagy károkat tud okozni a saját és szomszédaink otthonában, így érdemes nem halogatni ezt a munkát, vagy figyelmen kívül hagyni a tömíteni való réseket.

Szerencsére a legtöbb tömítőanyag egykomponensű, így nem kell a keveréssel, vagy az anyagok arányával bíbelődnünk.

A megfelelő szilikonanyag kiválasztása után állhatunk neki a munkálatoknak. Ha van régi, esetleg nem túl esztétikus tömítési rész, akkor először azt távolítsuk el. Óvatosan kaparjuk ki a résekből, ezután jöhet az építő jellegű munka.

  • Tisztítsuk meg a felületet, majd hagyjuk megszáradni!
  • Ragasszunk fel a védőszalagokat és gondosan takarjuk le a környező felületet! Ha a bőrünk érzékeny a vegyszerekre, vegyünk fel kesztyűt és így dolgozzunk tovább!
  • A kinyomópisztollyal egyenletesen hordjuk fel a szilikont, akár kicsit nagyobb mennyiséget is felvihetünk a kitöltendő résbe, hogy biztosan megfelelő legyen a tömítés.
  • A felesleges anyagot távolítsuk el, a betömött rést pedig simítsuk el, hogy egyenletes felületet kapjunk.
  • Várjuk meg a száradást!
  • Ha a rés túl nagy, lehetséges, hogy még egy réteg tömítőréteget kell felvinnünk. Ilyenkor a száradás után hordjuk fel a következő adag szilikont. Használhatunk műanyag tömítő csíkot is. Ez akkor indokolt, ha a felület nagy nedvességnek van kitéve, és biztosra akarunk menni a tömítést illetően.
  • A szilikonanyag csomagolásán feltüntetett száradási időt mindenképpen várjuk meg, mielőtt más munkába fogunk a környezetében, vagy esetleg használni kezdjük a kádat vagy más frissen szilikonozott részt az otthonunkban.