Tedd ki a sarokba, és nem jön elő a penész

Nagyon egyszerű módszereket mutatunk, de ha nem jön be, akkor itt a szakmai segítség is!

A penész állandóan ismétlődő megjelenésének számos oka lehet, melyek közül jellemzően egy sem a takarítás hiányának köszönhető. Bár tény, hogy a már megjelent penész nagyon gyorsan továbbterjed, így nem árt mielőbb eltüntetni, újra felütheti a fejét, ha a lakásban túl nagy a páratartalom, nem elegendő a szellőztetés, vagy épp a szerkezet hibás, például a hőhidaknak köszönhetően könnyen lecsapódik a falak hideg felületein a pára.

Mindenképpen érdemes a páratartalmat 40-60% között tartani, és naponta legalább két-három alkalommal szellőztetni még az őszi-téli, hideg időszakban is, emellett azonban olyan egyszerű praktikák is segíthetnek, melyek például a problémás sarkokban járulnak hozzá a levegő nedvességtartalmának csökkentéséhez, ezáltal pedig a penész megjelenésének megelőzéséhez.

A szódabikarbóna tökéletesen alkalmas arra, hogy magába szívja a nedvességet, emellett pedig még a kellemetlen, esetleg dohos szagot is semlegesíti. Ha van olyan sarok a lakásban, ahol előszeretettel bukkannak fel a penészgombák, helyezz oda egy kis tálkányit belőle.

Ha nincs otthon szódabikarbóna, legalábbis nem egy kis tálnyi mennyiség, sót is használhatsz, ugyanolyan hatékony. Mindkét verzió esetében cseppenthetsz bele pár csepp illóolajat is, így lakásillatosítóként is funkcionálhat. Nagyon fontos azonban, hogy ha már túl nedves, cseréld ki.

A macskaalom is híres nedvszívó képességéről, funkciója sem véletlen ennek köszönhetően. Egy dekoratív kis tálkában kitéve azonban senkinek sem fog feltűnni, mi is van ott valójában, használd akár a hagyományos, akár a modernebb, szilikonos változatot.

A sólámpa is képes ugyanazt a funkciót betölteni, mint a só, nem beszélve arról, még milyen más jótékony hatásokkal rendelkezik.

Mit tegyünk, ha nem működnek a házi készítmények penész ellen?
Ez esetben nem marad más választásunk, mint a falon egészen a vakolatig vissza kell kaparni a festéket és lekezelni a felületet penészeltávolító szerrel, majd pedig a glettanyagba is penészölő szert keverni és úgy kijavítani a felületet. A Mapei kínálatából a SilancolorPlus termékcsaládot ajánljuk ezekhez a munkálatokhoz.

SILANCOLOR TONACHINO PLUS

Páraáteresztő, vízlepergető, simítóval felhordható, mohásodás és penészedésgátló sziloxán vékonyvakolat, kül- és beltéri felületekre.

Elérhető szemcseméretek: 0,7 mm és 1,2 mm.

SILANCOLOR PRIMER PLUSSzilán- és sziloxán bázisú algásodás és penészedésgátló diszperziós alapozó. A Silancolor Primer Plus szilán és sziloxán bázisú algásodás- illetve penészedésgátló alapozó vizes emulzióban az aljzat nedvszívó képességének egyenletessé tételére, illetve arra, hogy az aljzatot alkalmasabbá tegye a Silancolor Plus termékcsalád termékeivel történő átfestésre. A Silancolor Primer Plus a Silancolor Plus homlokzatvédő rendszer alapja. A Silancolor Primer Plus védőhatást fejt ki a festési ciklus kezdetétől, és hozzájárul a falfelületek károsodásához vezető algaés penésznövekedés és -terjedés összes okának megszüntetéséhez. A Silancolor Primer Plus a Silancolor Plus rendszer színezett felületképző anyagaival együtt igen hatékony védőrendszert alkot a bel- és kültéri falfelületeken, amely kettős védelmet garantál. SILANCOLOR PITTURA PLUS

Páraáteresztő, vízlepergető, mohásodás és penészedésgátló sziloxán alapú festék, bel- és kültéri felületekre.

Az alga, a penész és a gombák károsító (vagy romboló) hatásának fokozottan kitett falak festése, hogy az aljzat számára e mikroorganizmusokkal szemben tartós védelmet biztosítson. A Silancolor Pittura Plus rendkívüli ellenállást mutat az algásodással, a penészedéssel és a gombásodással szemben. Használható a mikroorganizmusok előzetes eltávolítása és a felület tisztítása után az ilyen hatások által már károsított falak festésére, illetve megelőzésképpen, olyan elhelyezkedésű épületek festésére, ahol e mikroorganizmusok növekedésük számára kedvező klímát találnak.

SILANCOLOR CLEANER PLUS

Penész- és algaölő készítmény vizes emulzióban.

A Silancolor Cleaner Plus vizes bázisú tisztítószer a penészgombák illetve algák által károsított felületek tisztítására a Silancolor Plus védő termékcsalád termékeivel történő átfestés előtt. A Silancolor Cleaner Plus a Silancolor Plus homlokzatvédő rendszer alapja, a mikroorganizmusok által károsított felületekről a mohák és algák mélységi eltávolítására használható tisztító- és fertőtlenítő szer. A Silancolor Cleaner Plus a Silancolor Plus rendszer színezett felületképző anyagaival együtt igen hatékony védőrendszert alkot a falfelületeken, még a jelenlévő algákkal és a penészgombákkal szemben is.