Terhelhető és ütésálló gipszkarton

A megfelelő építőanyagok kiválasztása nehéz feladat lehet. Az építőanyagok egyik fontos tulajdonsága a teherbírásuk és a mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállásuk, amelyek végső soron biztosítják a hosszú élettartamukat. Mi a helyzet a gipszkarton falak és válaszfalak ütésállóságával?

 

Miért olyan fontos a teherbírás és az ütésállóság?

Az építőanyagok teherbírása és tartóssága számos előnnyel jár. Az egyik az, hogy megvédik a falakat a gyermekek játékából, a bútorok mozgatásából vagy a mindennapi életből eredő felesleges mechanikai sérülésektől. Az ilyen építőanyagok másik nagy előnye, hogy a legkülönbözőbb tárgyak rögzítésére használhatók. Minél erősebb a fal, annál több mindent képes elbírni. Egy jó minőségű, jó teherbírású gipszkartonfal számos rögzített tárgyat képes megtámasztani.

 

Fontos azonban, hogy az építőanyagok szilárdságát nem a súlyuk vagy vastagságuk növelésével érik el. Az ilyen anyagokkal nem csak nehezebb lenne dolgozni, de értékes helyet is foglalnának otthonában. Valójában nem sok olyan anyag létezik, amely erős, praktikus és különböző igényeknek megfelelő.

 

Gipszkarton – az ideális megoldás

A gipszkarton nemcsak stabil, hanem a gipszkartonépítés elvei szerint gyorsan és tisztán is előállítható. Csak gondosan kell kiválasztani őket. Ha fokozott hangszigeteléssel és áthatolással szembeni ellenállással rendelkező válaszfalat szeretne építeni, a Habito gipszkartonok tökéletes választásnak bizonyulnak. Ezek a gipszkartonok nagyon ellenállóak, de csak 12,5 mm vastagok. Teherbírásuk is lenyűgöző – egy rögzítési pont akár 25 kilogrammot is elbír egy egyszerű facsavarral. Így bárhol rögzíthet polcokat, szekrényeket és képeket. A Habito gipszkartonlapok emellett kiváló akusztikai tulajdonságokkal rendelkeznek, ami hozzájárul ahhoz, hogy otthona kellemes és csendes maradjon. Olyan nedves helyiségekben is használhatóak, mint a fürdőszobák vagy a konyhák.

 

Száraz padlók

Ha falak helyett padlót épít, akkor a Rigidur gipszkartonok jelenthetik a megfelelő megoldást. Fő előnyük az alacsony súlyuk, ami azt jelenti, hogy akár 7-szer kevesebbet nyomnak az épületen, mint a hagyományos esztrichek. Nem igényelnek vizet az építéshez, és teljesen kiválthatják a betonpadlót. Emellett kiváló hangszigetelést és tűzállóságot is biztosítanak.

 

Mennyezetek

A sportcsarnokokban, öltözőkben vagy iskolai tantermekben és folyosókon alkalmazott álmennyezetek egyik legfontosabb tulajdonsága a mechanikai ellenállás. A födém ütésállósági fokát az EN 13964 – D. melléklet szerint határozzák meg. A vizsgálat 36 labdaütésből áll, amelyek során a labdát egy sűrített levegővel működő eszközzel lövik ki. A szabvány 3 ütésállósági osztályt határoz meg a golyó kilövési sebességétől függően:

 

1A osztály (16,5 m/s sebesség 0,8 m/s eltéréssel).

2A. osztály (8 m/s sebesség 0,5 m/s eltéréssel)

3A. osztály (4 m/s sebesség 0,5 m/s eltéréssel)

A Gyptone és Rigitone lapjainkkal készült mennyezeti szerkezetek könnyen elérhetik a legmagasabb – A1 – osztályt.

A Rigips termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!