Tetőablakok és más nyílászárók

Az ablak a ház szeme, mondták a régiek. A nyílászárók valóban nagyon meghatározó elemei egy épület karakterének, ezért is fontos, hogy a kiválasztásuk kellő alapossággal történjen.

 

Tetőablakok típusai

Anyag szerint

Készre lakkozott fa tetőtéri ablakok

A válogatott, nagy tömörségű, első osztályú fenyőből készülő tetőablakok szilárdak és rendkívül tartósak. Az ablakok kerete nem vetemedik, mert a tok és az ablakszárny kialakítása is réteg ragasztott megoldással készül.

A fafelület több réteg színtelen lakkbevonatot kap, ettől lesz időtálló, kellemesen meleg színhatású és tapintású, tökéletesen esztétikus. Az akril bázisú lakk óvja a fát a szennyeződésektől és a nedvességtől. Egyszerűen, szappanos vízzel tisztítható. Az igénybevételtől függően kb. 4 évente igényel karbantartást.

Műanyag bevonatú fa tetőtéri ablakok

A kiváló hőszigetelésről a hőkezelt fa mag gondoskodik, az extra tartósságról pedig a poliuretán bevonat. Mindezek összessége 100%-ban karbantartásmentes felületet biztosítanak. A fehér lakk fedőréteg modern, letisztult megjelenésű, minden stílusú szobába illik. Nedvességgel szemben kiemelt ellenállással rendelkezik, ezért jó lehet akár magas páratartalmú helyiségekbe is, mint a konyha vagy a fürdőszoba.

 

Nyitásmód szerint

Felső kilincses típusú tetőtéri ablakok

Ha az ablak alja a padlótól mérve 80-130 cm közé esik, felső kilincses tetőablakot célszerű választani. Mivel a kilincs felül helyezkedik el, bútorokat is helyezhetünk így az ablak alá. A homlokzati ablakokhoz hasonlóan a 80-100 cm-es beépítési magasságnál a kanapéról, fotelból, ágyról ülőhelyzetben is kiláthat.

A tetőtéri ablak hosszúságának meghatározásához azt kell figyelembe venni, hogy kinyújtott karral elérjük-e a felső kilincset. Vásárolhatunk ablakmozgató motort is a könnyű használathoz, amelyet egy gombnyomással irányíthatunk.

Alsó kilincses típusú tetőtéri ablakok

Ha a tetőtéri ablak alja a padlótól mérve 130-150 cm közé esik, alsó kilincses ablakot válasszunk. Bútorokat ez esetben nem javasolunk az ablak alá helyezni, mivel ilyenkor az ablak teteje legtöbbször kézzel már nem elérhető, az üvegen kívül elhelyezkedő hővédő árnyékolókat (redőny, külső hővédő roló) pedig csak távvezérléssel tudjuk használni. A belső árnyékolók működtetéséhez távirányítórúdra is szükségünk lehet.

A felső kilincses tetőablakok átalakíthatók, azokra utólag alsó kilincs szerelhető, ilyenkor a felső kilincses nyitási lehetőség megszűnik. Az alsó kilincses tetőtéri ablakokat azonban nem lehet felső kilincsessé alakítani.

 

Üvegezés szerint

2 rétegű hőszigetelő üvegezésű tetőtéri ablakok

A két 4 mm vastag üvegtábla között Argon gáz töltés gondoskodik arról, hogy a fűtési szezonban a hideget kint, a meleget pedig bent tartsa. Az üveg Ug értéke 1,0; a teljes ablakszerkezet pedig 1,3 W/m2K.

Ideális ablakcsere esetén, ha a teljes tetőszerkezetet nem szigetelik újra. Ha például 20 éves tetőablakokat cserél, a hőveszteség több, mint a felére csökken az ilyen típusú ablakok beépítésével.

3 rétegű, energiatakarékos üvegezéssel ellátott tetőablakok

Ezen ablakok nagyszerűsége a 3-rétegű üvegezésnek és a kiváló hőátbocsátási tényezőnek köszönhető. Az üveg Ug értéke 0,6; a teljes ablakszerkezet Uw értéke pedig 1,1 W/m2K.

Az ablakokon keresztül jelentősen kevesebb hőenergia vész el, jelentős fűtési költséget tudunk a segítségével megtakarítani. Hosszútávon a legkifizetődőbb megoldás.

 

Ablakok típusai

Anyag szerint

Fa anyagú ablakok

Klasszikus és természetes megoldás, a hőátbocsátási értéke azonban jóval elmarad a műanyag ablakokétól. Nagyfokú és folyamatos karbantartást igényelnek és az áruk is jóval magasabb.

Műanyag ablakok

Rengeteg előnyös tulajdonsága miatt a legnépszerűbb ablaktípus napjainkban. A legfontosabb jó tulajdonságai a kimagasló hőszigetelő és zajszűrő képesség, az egyszerű tisztítás és karbantartás, illetve az ebből következő hosszú élettartam. Az áraik is sokkal kedvezőbbek, mint a fa nyílászárók árai.

Alumínium ablakok

Technikai paramétereik tekintetében jóval elmaradnak a fa és a műanyag nyílászárókkal szemben. Nagy előnyük azonban a hosszú élettartam és a strapabíró kivitelezés. Ipari jellegű megjelenésük, magas költségük és gyenge hőszigetelő képességük miatt lakóépületekben ritkán használt megoldás.

 

Nyithatóság szerint

Ez az információ a szellőztetés és a tisztíthatóság szempontjából kiemelten fontos.

Fix ablak

Rögzített felületű, nem nyitható nyílászáró. Alkalmazása olyan helyiségekben ajánlott, ahol egyébként egy másik nyíló-bukó, tehát szellőztetést lehetővé tévő ablak található.

Nyíló ablak

Egyszárnyú kivitelezés, mely oldalra nyílik, választható nyitásiránnyal. A kilincs az ablakszárny oldalán található.

Bukó ablak

Szintén egyszárnyú, felülről buktatható ablaktípus, ahol a kilincs a szárny felső részén helyezkedik el. Olyan helyiségben célszerű használni, ahol az elsődleges funkciója a szellőztetés. (pl. fürdőszoba)

Nyíló-bukó ablak

Ez a leggyakrabban alkalmazott típus. A különleges vasalatnak köszönhetően nyitni és buktatni egyaránt lehet.

Kétszárnyú ablak

Ez a változat általában úgy néz ki, hogy az egyik szárnya nyitható, a másik pedig nyitható és buktatható is.

 

Méret szerint

Az ablakok méretének meghatározásánál mindig szélesség és magasság viszonylatban szoktunk beszélni. Ezt a sorrendet fontos szem előtt tartanunk az előzetes mérés és tervezés során. Gyakran előkerülhet a beépítési mélység kifejezés is, amely az ablakprofil vastagságát jelenti.