Tetőcserép trendek és fejlődésük az egyes kultúrákban

A tetőcserepek nem csupán védelmi funkciót töltenek be, hanem ennél sokkal többet: meghatározzák az épület hangulatát és stílussá. Ma már szinte minden színben kaphatók tetőcserepek, a Terrán klasszikus és modern árnyalatokat egyaránt kínál. De hogyan alakult ki a tetőcserepek színe, és milyen jelentősége van a színeknek a különböző kultúrákban?

 

Ha megnézzük az épített környezetet, láthatjuk, hogy a tetőcserepek uralkodó színei a vörös, a téglavörös és a narancssárga. Ennek történelmi okai vannak: Eredetileg színezés nélküli égetett agyagcserepeket használtak tetőfedésre. Idővel megjelentek a mázas cserepek, és a színkombinációk egyre szélesebb körűvé váltak.

 

Színes formák és trapézok

Ha becsukjuk a szemünket, és elképzelünk egy fehér házat kék tetővel, valószínűleg érezzük a bőrünkön a napot, és szinte halljuk a tenger hangját. Ilyenkor a Szantorini képeslapszerű látványa jut eszünkbe, ahol a hófehér házak kék kupoláikkal egybeolvadnak a tengerrel és a tiszta kék éggel. Amikor a barna, piros, sárga és zöld színű, trapéz alakú mázas edényekről beszélünk, Burgundia jut eszünkbe. A burgundi mázas tetőcserepek (tuile vernissée) a helyi kézművesség és a népi építészet történelmi elemei, használatuk a 14. század elejére nyúlik vissza. Ez a fajta tetőfedés státusszimbólum volt, míg a szerényebb épületeket továbbra is zsindellyel, pala és nádfedéssel fedték. Az egyik leghíresebb bordó mázas tető a beaune-i hospice-t fedi: gondosan elrendezett vörös, sárga, zöld és barna cserepeivel. Visszaugorva az időben, szeretnénk felhívni a figyelmet egy mindenki által jól ismert tetőre, amely egészen elképesztő összhatást kelt: Gaudi Casa Batllo, azaz a Csontok háza. Mérleg alakú, mázas kerámiacsempéi nemcsak formájukban, hanem színükben is sárkányra emlékeztetnek.

 

Gazdagság, boldogság, szomorúság

A színek nemcsak érzést vagy hangulatot idéznek fel, hanem kultúránként eltérő jelentéssel is bírnak. Nyugaton a fehér a tisztaság szimbóluma, míg keleten a halált és a szomorúságot jelképezi. A Közel-Kelet és Észak-Afrika egyes részein a narancssárga szín a gonosz erők elleni védelmet szimbolizálja. A kínai kultúrában a terrakottát ősidők óta a gazdagsággal és a sikerrel hozzák összefüggésbe. A sárga színt szinte mindenhol a naphoz, a meleghez és a gazdagsághoz társítják.

 

Színre színt

A harmónia alapvető fogalom az épületek tervezésében. Az esztétika azt jelenti, hogy az épület színei kiegészítik és erősítik egymást: a homlokzat, az ablakok, a tető és az egymást kiegészítő elemek illeszkednek egymáshoz. Az, hogy mit tekintünk esztétikusnak, természetesen nagy egyéni véleményeknek van kitéve, és nem függetleníthető a formától. A színkör lényege, hogy a három alapszín – a sárga, a piros és a kék – folyamatos átmenetet képez, mivel minden más szín ezekből keverhető. A színkörben az egymással szemben álló színek egymást erősítő komplementer vagy kiegészítő színpárok.

 

A Terrán színválaszték

 

A vízbázisú akril emulzióval bármilyen színt elő lehet állítani. A magánvásárlók körében sokáig a piros és barna színek domináltak, de az utóbbi években a klasszikus színek mellett a sötétebb árnyalatok is keresettek. A Terrán erre a színválaszték bővítésével reagált, és a szürke és fekete csempék ma már nagyon népszerűek. Így a klasszikus formákat és építészeti megoldásokat kedvelők és a modern, kortárs otthonokat előtérbe helyezők számára is van választék.

A Terrán legnépszerűbb könnyűszerkezetes tetőcserepe, a Synus nyolc színben kapható a vörös színtől a cseresznyepirosig és a feketéig. A sötét cserépnél fontos szempont a hővédelem, mivel a fekete és szürke cserép könnyebben felmelegszik. A Terrán kiváló minőségű ClimaControl felületkezelési eljárásával ezek a színes tetőcserepek közel 60 százalékkal kevesebb infravörös sugárzást nyelnek el. Ez csökkenti a tetőtér hőterhelését és növeli a komfortérzetet. Ezen kívül a Synus jó választás mind új építésű, mind meglévő tetőfedések cseréjéhez, szinte bármilyen színben, amelyet esztétikusnak tartunk otthonunkban.

 

A Terrán termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!