Tetőfedés és szellőzés

A tetőfedés alatti légrés szellőztetése épületfizikai szempontból rendkívül fontos. Nyáron a tetőcserepek alján lévő levegő a napsugárzás hatására akár 70-80 Celsius-fokra is felmelegedhet. A felmelegedett levegő szellőztetése nagyon fontos, mert szellőztetés nélkül a szigetelésen keresztül történő hőveszteség nagymértékben hozzájárul a belső hőterheléshez. Télen pedig a hideg levegő lecsapódhat, ami páratartalom- és faanyagmegőrzési problémákat okozhat.

A CREATON tartozék- és kiegészítő rendszere különböző szellőzőszelepek segítségével biztosítja a szellőző levegő biztonságos elszívását. Ez történhet pontszerű szellőztetéssel vagy a gerincvonal alatti szellőztetéssel.

A szellőztetés kialakításánál használt összes tartozék eredeti CREATON termék, különleges innováció eredménye.

 

Préselt kerámia tetőcserepek

Szellőző cserép

Biztonságos kiegészítő szellőztető berendezés, úgynevezett pontszellőztetés, a szellőző levegő be- és kivezetésére a gerincek, lejtős élek, tetőátmenetek, tetőablakok alatt és felett. Az alkalmazandó mennyiség speciális méretezést igényel, de általában 1 az 1 ellenében elegendő a szarufák közötti területen. A BALANCE tetőcserép szellőző keresztmetszete 37,5 cm2 (cserépenként változó).

 

Tetőszellőző cserép

A tető alatti légrés szellőztetésére az optimális megoldás felül, a tetőgerinc alatti vonal mentén található. Ez a legjobban aszfaltos szellőzőcserepek használatával érhető el. Az aszfaltozott szellőzőcserepek speciális kialakítása védelmet nyújt a csapadék ellen, a szellőzőlevegő pedig az eltolt lamellarendszeren keresztül távozik. 

Ezek jobb és bal oldali szellőzőperemű cserepek, félcserepek és dupla hullámos cserepek formájában kaphatók.

 

Szellőztetett szegélylemez

A tető alatti légrés szellőztetésére az optimális megoldás a felső ponton, a gerinc alatti vonal mentén található. Ez a legjobban a tarmac szellőzőlemezek használatával érhető el. A tarmac szellőzőcserép speciális kialakítása védelmet nyújt a csapadék ellen, a szellőzőlevegő pedig az eltolt lamellarendszeren keresztül távozik. 

Kaphatók jobb és bal oldali szellőző peremcsempék, félcsempék és dupla hullámos csempék.

 

Rajzolt kerámia tetőcserepek

Szellőző tetőcserepek

Biztonságos kiegészítő, ún. pontszellőztetés, a szellőzőlevegő be- és kivezetésére a gerinceknél, ferdeségeknél, tetőátmeneteknél, tetőablakok alatt és felett. Az alkalmazandó mennyiség speciális méretezést igényel, de általában 1 az 1 ellenében elegendő a szarufák közötti területen. Hódfarkú és ferde tetőcserép esetén a szellőző keresztmetszet 25 cm2 .

 

Hódfarkú szellőzőcserép

A hódfarkú cserepekhez alapméretű szellőzőcserép is készül, egyenként 10 cm2 szellőző keresztmetszettel.

A hódfarkú tetőcserépnél a 10 cm2 -es szellőzőcserepek egy mezőben, nem egybefüggő sorban nem alkalmazhatók az alapcserepek és a szellőzőcserepek közötti vastagságkülönbség miatt.

 

Üreges szellőzőcserép

Az üreges tetőcserép esetében egy-egy 10 cm2 szellőző keresztmetszetű alapcserép formátumú szellőzőcserép is készül.

Az üreges tetőcserép esetében a 10 cm2 -es szellőzőcserép nem használható egy mezőben, nem folyamatos sorban, az alapcserép és a szellőzőcserép közötti vastagságkülönbség miatt.

 

Szellőződobozos cserepek

A tető alatti légrés szellőztetésére az optimális megoldás a tetőgerinc alatti vonal mentén a felső ponton van. Ez a legjobban a vitorlás szellőzőcserepekkel érhető el. Dupla hódfarkú tetőfedés esetén 10 cm2 -es szellőző ponyvás cserepek használata ajánlott az egyenletes fedési mintázat elérése érdekében.

A Creaton termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!