Útmutató a térkövezéshez

Épít vagy felújít és burkoláshoz készül? Azon gondolkodik, hogyan rakhatná le egyedül a térköveket? Ebben a cikkben összefoglaltuk a sikeres térkövezéshez szükséges alapvető szempontokat és lépéseket.

 

Tervezze meg a felületet

Először is gondolja át, hogy mire és hol szeretne burkolt felületet! Ez azért fontos, mert nem mindegy, hogy mire használja a burkolt felületet.

Ha a területet csak gyalogosan tervezi használni – például gyalogút vagy terasz kialakítására -, akkor választhat 4 cm vastag térkő burkolatot. Ha azonban járműforgalomra – például felhajtó vagy parkoló – kívánja alkalmazni, akkor legalább 5 cm, de lehetőleg 6 cm az ideális. A 8 vagy 10 cm vastagságú járdakő csak teherforgalom esetén szükséges.

 

A burkolt terület méretének kiszámítása

Ha eldöntötte, hogy mire szeretné használni a burkolt területet, a következő lépés az, hogy pontosan felmérje, hol szeretné burkolni!

A legjobb, ha méretarányos rajzot készít a tervezett burkolt területről. Ez azért különösen fontos, mert csak így tudja kiszámítani, hogy hány m2 járdalapra és hány folyóméter szegélykőre lesz szüksége.

 

Járólapok kiválasztása

Most már tudja, milyen vastagságú térkőre van szüksége, és hány négyzetméterre van szüksége. Már csak azt kell eldöntenie, hogy milyen színű és méretű köveket szeretne. Fontos, hogy a kő illeszkedjen a homlokzat és a kerítés színéhez, valamint a ház stílusához. Ez jelentheti a kő és a homlokzat színének illeszkedését vagy kontrasztját.

Egy másik fontos tervezési kérdés a térkő fektetési mintázata. Ez azért is fontos, mert a térkőszükséglet kiszámításakor elengedhetetlen a fektetési minta megtervezése.

A legújabb trendeknek megfelelően különböző színeket és méreteket használhatunk, így modern és egyedi felületeket hozhatunk létre. Fontos, hogy rajzoljuk meg a kiválasztott burkolási mintát, és számoljuk ki az egyes burkolatszínek és méretek pontos anyagszükségletét.

 

Alapkonstrukció a burkolás előtt

A burkolás első gyakorlati lépése a földmunka. A kiválasztott területen a talajt – agyagot vagy felső talajréteget – ki kell ásni, amíg stabil réteget nem kapunk. Fontos, hogy az alapot 20-30 cm-rel szélesebbre ássa ki, mint a burkolandó terület, mivel erre a térre a szegélyek lefektetéséhez lesz szüksége.

 

Jegesedésgátló aljzatburkolat kialakítása

Az alapréteg minimális vastagsága 15-30 cm legyen. A 20-55 mm szemcseméretű zúzott kő a legideálisabb. Erre kell ráépíteni a felső alapréteget, amelynek minimális vastagsága 10 cm, szemcsemérete pedig 10-20 mm.

 

A térkő lerakása

A térkő lerakásához elengedhetetlen a gumikalapács, amely ma már fekete és fehér színben is kapható, hogy a fehér rész ne hagyjon nyomot a világos színű kövön.

A térkő széleit általában le kell vágni, amihez nedves csiszoló vagy sarokcsiszoló használható.

Mivel a kövek általában távtartókkal vannak ellátva, nem kell kimérni a hornyot. Csak egy gumikalapáccsal tegye a köveket a helyükre.

Miután a járdaköveket a megfelelő fektetési mintával a kimért helyre elhelyezte, a következő lépés a fugázás. Ehhez célszerű olyan fugázóhomokot választani, amelyet a térkőfugák közé söpörhet. Ehhez egy durva seprűre lesz szükség.

A Frühwald termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!